“Nebunii” pământului și lucrurile de valoare. Ești unul din ei?

“Nebunii” pământului și lucrurile de valoare. Ești unul din ei?

Cred că întotdeauna situația rămâne la fel, indiferent de perioada istorică în care trăim, rămân doua feluri de valori prin care percepem lucrurile și care ne marchează viața.
Voi încerca să definesc “nebunul”,  prin prisma “fericirii” perceputa de-o majoritate, ca să înțelegem despre ce este vorba în acest material.
Să te realizezi astăzi, la fel ca în orice perioadă istorică, ar însemna să ai mulți bani, proprietăți, să ai în posesie cât mai multe lucruri materiale. O altă “valoare” astăzi, reprezintă sa-ți împlinești poftele carnale, așa că un om “împlinit și normal” este cel care se poate lăuda cu cât mai multe “achiziții” care să-i satisfacă poftele, indiferent dacă este vorba de căsătorie sau nu. Să te realizezi astăzi,  înseamnă să ai o pregatire bună, academică, astfel să ai putere cât mai mare asupra semenilor, indiferent că vorbim de putere profesională, politică sau religioasă, setea de putere și atingerea unui apogeu este un scop și o țintă existențială. Având putere, ai bani, având bani ai tot ce dorești, poți sa-ți împlinești orice poftă la maxim.
Într-o astfel de lume își fac apariția “nebunii” pământului, cei care frapează și ignoră în mod categoric mersul și direcția acestei lumi. În materialul ce urmează vă voi face cunoștință cu câțiva:

1. ”Nebunul” care renunță la materialism pentru adevărata bogăție
El se numește Zacheu și este un șef al vameșilor din Ierihon. Avea tot ce-și dorea, bogăție, putere prin slujba ce-o avea, însă dintr-o dată a “înebunit”.  A auzit despre Hristos Domnul, Cel care schimbă viața și prioritățile oamenilor, Cel care dădea cu adevărat fericirea oamenilor, Cel care promitea o comoară mai mare oamenilor decât bogăția pe acest pământ, anume viața venică în Impărăția lui Dumnezeu.
Pentru majoritatea oamenilor este și era o nebunie, să renunți la averea de vameș, să urmezi pe Unul care-ți promite o comoară pe lumea cealaltă, să dai împătrit celor care prin corupție și șiretenie le-ai luat cu atâta muncă, etc.
Totuși, Zacheu a ales promisiunea unei vieți veșnice, întâlnind o Persoană care-i promitea asta, în detrimentul bogăției și materialismului râvnit de lumea din jur.

2. “Nebunul” care renunță la pofta carnală, în favoarea a ceea ce este Adevar absolut
El se numește Iosif, a ajuns mare om peste casa unui om bogat din Egipt, avea tot ce-i trebuia, tânăr, frumos, realizat, poziție bună de conducere. Într-o zi însă, nevasta șefului său a pus ochii pe el si i-a făcut propunerea să se culce cu el. Dintr-o dată însă, femeia aceasta vede c[ Iosif a „înebunit”, își lasă haina în mâinile femeii și fuge.
Iosif, are în vedere pe Dumnezeu care-a pus niște reguli omului, care-a dat valori pentru om, pentru ca omul să aibe parte de adevărata bogăție promisă de Dumnezeu, viața veșnică în prezența Lui.
Pentru majoritatea oamenilor, este și era o nebunie, să renunți la sexul cu o femeie bogată, după care râvnesc mulți să pună mâna pe ea, să renunți la pofta după care aleargă atâția să și-o împlinească?
Totuși, Iosif alege să asculte de Dumnezeu și să trăiască în lumina valorilor Lui, în detrimentul destrăbălării oferite de-o femeie ușoară.

3. „Nebunul” care renunță la o carieră de invidiat
El se numește Saul din Tars, cel care după ce devine Pavel, este văzut drept “nebun” de către oamenii “normali” ai vremii.
Om cu pregătire, cu o minte sclipitoare, crescut și pregătit de profesor renumit al vremii, primind o slujbă bună, cunoscător a mai multor limbi străine, cu o carieră de invidia în față. Dintr-o dată omul acesta “a înebunit”, S-a întâlnit cu Hristos pe când își împlinea slujba și a renunțat la toate aceste lucruri, considerându-le gunoaie.
Pentru majoritatea oamenilor, este și era o nebunie, să consideri gunoi o facultate renumită, o slujbă bună, cunoașterea mai multor limbi străine, toate aceste lucruri care te pot face faimos pe acest pământ și posesor a tot ce-ți dorești.
Totuși, Pavel pune în cântar aceste lucruri, cu ceea ce-i oferă Hristos Domnul și ajunge la concluzia de-a renunța la faima și gloria de pe pământ, pentru bogăția oferită de Dumnezeu în Cer.

4. “Nebunul” care renunță la puterea și faima religioasă

Saul din Tars făcea parte în același timp dintr-o ramură religioasă foarte apreciată a vremii, având puterea religioasă râvnită de mulți. Saul din Tars a făcut un scop al vieții din această putere oferită, a învățat probabil să joace bine teatrul “credinței” fariseilor, astfel că întreaga viață o avea asigurată. Dintr-o dată însă, Saul din Tars renunță la puterea religioasă oferită de oamenii religioși de frunte ai vremii, asta deoarece Hristos i-a dat ceva mai bun, viața veșnică, iar aici pe pământ: prigonit, bătut, înlănțuit și omorât.
Pentru majoritatea oamenilor, este și era o nebunie, să lași o asemenea putere religioasă din mâini, profitul unei asemenea poziții, beneficiile și faima, toate în schimbul bătăilor, a batjocurii și chiar a pierderii vieții.
Totuși Pavel și alții astăzi, la fel de „nebuni” ca el, lasă fariseismul puterii religioase, lasă profitul religios câștigat prin teatrul conducătorilor religioși, lasă toate aceste beneficii care le-ar dori mulți, în schimbul prigoanei, a respingerii, a izolării sau chiar a morții, toate pentru a rămâne integrii Adevărului lui Dumnezeu și a valorilor cerute de El.

Vreau să te întreb dragul meu cititor, ce numești astăzi valoare și ce crezi astăzi că-i o realizare a vieții pe acest pamânt? Dacă crezi ca acești oameni au fost “nebuni” datorită schimbării de macaz din viață, te înșeli. De fapt, cu adevărat nebuni, sunt cei care consideră fericirea și scopul vieții: materialismul, poftele, cariera, puterea religioasa sau de orice fel.
De ce? Deoarece Hristos a Înviat, deoarece El ne-a prezentat cu ce scop am fost creați, faptul că am căzut în păcat, suntem „virusați” de păcat. Soluția, antidotul prin care putem să fim redresați, este doar credința în El, pocăința, schimbarea direcției și trăirea valorilor lui Dumnezeu în viața noastră.
Sigur că, alegând viața trăită conform Standardului lui Dumnezeu, vei fi și tu “un nebun” al vremii tale, însă un lucru de valoare în ochii lui Dumnezeu. Așa face Dumnezeu cu cei care cred în El, îi ia ca și „nebuni ai lumii”, ca să-i transforme și să facă din ei cetățeni ai Cerului, îi mai lasă pe acest pământ ca să facă de rușine pe cei care se cred înțelepți pe pământ, dar care în adevăr sunt și trăiesc ca niște nebuni.
Puneți întrebarea astăzi, de partea cui ești, cum trăiești astăzi, ești numit astăzi pentru Hristos: „nebunule” sau ești apreciat și adulat, deoarece trăiești la fel ca „înțelepții” de pe acest pământ, ești în rând cu lumea, alergi după ce aleargă toți?
Nu uita, în funcție de răspuns o să vină și plata sau răsplata din partea lui Dumnezeu. Mai bine să te numească azi oamenii nebun, dar să ai parte de Împărăția lui Dumnezeu, decât să ai faima și gloria acestei lumi, însă dincolo în veșnicii să ai parte de o pedeapsă veșnică.

Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari. (1Cor.1:27)
””Fiule”, i-a răspuns Avraam, „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit. Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată.” Bogatul a zis: „Rogu-te, dar, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu; căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin.” Avraam a răspuns: „Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei.” „Nu, părinte Avraame”, a zis el, „ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi.” Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.”” (Luca 16:25-31)

Simion Ioanăș

Reclame

4 gânduri despre „“Nebunii” pământului și lucrurile de valoare. Ești unul din ei?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s