Ascultarea in timpuri instabile

Ascultare in timpuri instabile
Ascultarea de judecatori (Judecatori 2:10-19)
Sunt doua directii extreme care pot domina poporul lui Dumnezeu in vremuri instabile vizavi de oameni ridicati de Dumnezeu sa actioneze in vremuri de instabilitate:
1. Anarhia
ANARHÍE s. f. 1. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos într-o țară, într-o instituție etc. 2. Atitudine de nesupunere, de indisciplină a individului față de o colectivitate organizată. – Din fr. anarchie.
In vremea aceea, nu era imparat in Israel. Fiecare facea ce-i placea.(Judecatorii 17:6)
2. Idolatria
Au parasit pe Domnul Dumnezeul parintilor lor care-i scosese din tara Egiptului si au mers dupa alti dumnezei, dintre dumnezeii popoarelor care-i inconjurau; s-au inchinat inaintea lor si au maniat pe Domnul. (Judecatorii 2:12)
Preotul lui Jupiter, al carui templu era la intrarea cetatii, a adus tauri si cununi inaintea portilor si voia sa le aduca jertfa, impreuna cu noroadele.Apostolii Barnaba si Pavel, cand au auzit lucrul acesta, si-au rupt hainele, au sarit in mijlocul norodului si au strigat: „Oamenilor, de ce faceti lucrul acesta? Si noi suntem oameni de aceeasi fire cu voi; noi va aducem o veste buna, ca sa va intoarceti de la aceste lucruri desarte la Dumnezeul cel Viu, care a facut cerul, pamantul si marea si tot ce este in ele. (Faptele Apostolilor 14:13-15)
Ce implica cuvantul ascultare in contextual lectiei de azi?
1. Ascultare implica sa auzi sau sa fi informat (sa cunosti)
2. Ascultarea implica sa asimilezi mesajul care ti s-a transmis
3. Ascultare implica sa te supui acelui mesaj sau mesager
ASCULTÁRE, ascultări, s. f. Acțiunea de a asculta și rezultatul ei. ◊ Expr. A fi (sau a sta etc.) sub ascultarea cuiva = a fi în slujba, sub autoritatea, sub stăpânirea cuiva.
Care sunt factorii care impiedica ascultarea ?
– necunoasterea lui Dumnezeu
Versetul 10 Tot neamul acela de oameni a fost adăugat la părinţii lui, şi s-a ridicat după el un alt neam de oameni, care nu cunoştea pe Domnul, nici ce făcuse El pentru Israel.
Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta. Fiindca ai lepadat cunostinta, si Eu te voi lepada si nu-Mi vei mai fi preot. Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau, voi uita si Eu pe copiii tai! (Osea 4:6)
– caderea in apostazie (slujirea balilor)
Versetele 11 si 12: Copiii lui Israel au făcut atunci ce nu plăcea Domnuluişi au slujit Baalilor.Au părăsit pe Domnul Dumnezeul părinţilor lor care-i scosese din ţara Egiptului şi au mers după alţi dumnezei, dintre dumnezeii popoarelor care-i înconjurau; s-au închinat înaintea lor şi au mâniat pe Domnul.
– parasirea Domnului
Versetul 13 Au părăsit pe Domnul şi au slujit lui Baal şi Astarteilor.
-intrarea sub autoritatea sau in slujba idolilor si duhurilor de ratacire
Versetul 17 Dar ei n-au ascultat nici de judecătorii lor, căci au curvit cu alţi dumnezei şi s-au închinat înaintea lor. În curând s-au abătut de la calea pe care o urmaseră părinţii lor şi n-au ascultat de poruncile Domnului, ca şi ei.

Cum actioneaza Dumnezeu in timpuri instabile?
– Domnul pedepseste neascultarea
Versetul 14 Domnul S-a aprins de mânie împotriva lui Israel. El i-adat în mâinile unor prădători care i-au prădat, i-a vândut în mâinile vrăjmaşilor lor de jur împrejur şi nu s-au mai putut împotrivi vrăjmaşilor lor.
– Domnul isi retrage protectia
Vers 14 ultima parte: . El i-adat în mâinile unor prădători care i-au prădat, i-a vândut în mâinile vrăjmaşilor lor de jur împrejur şi nu s-au mai putut împotrivi vrăjmaşilor lor.
Domnul se impotriveste lor
Versetul 15 Oriunde mergeau, mâna Domnului era împotriva lor ca să le facă rău, cum spusese Domnul şi cum le jurase Domnul. Au ajuns astfel într-o mare strâmtorare.
Domnul se indura, are mila trimitand judecatori (Oameni chemati si calauziti de El)
Versetul 16 Domnul a ridicat judecători, ca să-i izbăvească din mâna celor ce-i prădau.

Care este reactia poporului in timpuri instabile?
– nu asculta de judecatori
vers 17 Dar ei n-au ascultat nici de judecătorii lor,…
– traiesc mai departe in apostazie (curvie spirituala)
vers 17 continuare :… au curvit cu alţi dumnezei şi s-au închinat înaintea lor.
– se abat de la Calea Domnului
Versetul 17 continuare:…Încurând s-au abătut de la caleape care o urmaserăpărinţiilor
– nu asculta de poruncile Domnului
Versetul 17 continuare:… şi n-au ascultat de poruncile Domnului, ca şi ei.
– instabilitate continua si lipsa de integritate
Versetele 18 si 19 Când le ridica Domnul judecători, Domnul era cu judecătorul şi-i izbăvea din mâna vrăjmaşilor lor în tot timpul vieţii judecătorului, căci Domnului I se făcea milă de suspinele scoase de ei împotriva celor ce-i apăsau şi-i chinuiau. Dar, după moartea judecătorului, se stricau din nou, mai mult decât părinţii lor, ducându-se după alţi dumnezei, ca să le slujească şi să se închine înaintea lor, şi stăruiau în această purtare şi împietrire.

Ce implica ascultarea de judecatori (Oameni chemati si calauziti de El) in timpuri instabile?
– ascultare de cuvantul lor
Evrei 13:17 Ascultati de mai marii vostri si fiti-le supusi, caci ei privegheaza asupra sufletelor voastre, ca unii care au sa dea socoteala de ele; pentru ca sa poata face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinand, caci asa ceva nu v-ar fi de niciun folos.
– sa le urmezi credinta
Evrei 13:7 Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta!
Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos. (1 Corinteni 11:1)
sa le fi supus
Inca un indemn, fratilor. Cunoasteti casa lui Stefana; stiti ca ea este cel dintai rod al Ahaiei si ca s-a pus cu totul in slujba sfintilor. Fiti si voi supusi unor astfel de oameni si fiecaruia care ajuta la lucru si se osteneste. (1 Corinteni 16:15-16)
– sa-i ajuti pe acestia
Va dau in grija pe Fivi, sora noastra, care este diaconitaa Bisericii din Chencrea; s-o primiti in Domnul, intr-un chip vrednic de sfinti, si s-o ajutati in orice ar avea trebuinta de voi; caci si ea s-a aratat de ajutor multora si indeosebi mie. (Romani 16:1-2)
– sa te departezi de cei care fac tulburare si dezbinari si sa asculti de cei chemati si calauziti de Domnul
Va indemn, fratilor, sa va feriti de cei ce fac dezbinari si tulburare impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei.
Caci astfel de oameni nu slujesc lui Hristos, Domnul nostru, ci pantecelui lor; si, prin vorbiri dulci si amagitoare, ei insala inimile celor lesne crezatori.   Cat despre voi, ascultarea voastra este cunoscuta de toti. Ma bucur, dar, de voi si doresc sa fiti intelepti in ce priveste binele, si prosti in ce priveste raul. Dumnezeul pacii va zdrobi in curand pe Satana sub picioarele voastre. Harul Domnului nostru Isus Hristos sa fie cu voi! Amin. (Romani 16:17-20)

Simion Ioanas

Reclame