Biserica Domnului

Biserica Domnului

(1Corinteni12:13-31 )

Haideti sa incercam sa dam o definitie Bisericii:
Biserica reprezinta totalitatea oamenilor nascuti din nou prin Evanghelia lui Isus, care lucreaza prin darul Duhului Sfant la largirea Imparatiei lui Dumnezeu si au ca nadejde mostenirea vietii vesnice.
Biserica are o chemare: prin Evanghelia lui Isus, un plan de lucru: prin Duhul Sfant si un scop clar: largirea Imparatiei lui Dumnezeu (faceti ucenici).
Haideti sa luam pe rand cele trei particularitati din definitia Bisericii:

1. Totalitatea oamenilor nascuti din nou prin Evanghelia Domnului Isus
a. De ce este necesara nasterea din nou prin Evanghelie?
Fara ea nu poti vedea Imparatia lui Dumnezeu:
IOAN 3:3 Drept raspuns, Isus i-a zis: ,,Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.„
b. Cum pot sa ma nasc din nou?
Trebuie sa fiu nascut din apa si din Duh
Pot sa fiu nascut din nou sau din apa si din Duh, crezand in Evanghelia lui Isus. Aceasta nastere este tainica. Cuvantul Evangheliei si Duhul Sfant lucreaza la nasterea omului nou in inima omului. Omul isi da seama de starea lui, se pocaieste si incepe o viata noua de copil al lui Dumnezeu.
IOAN 1:11 A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit. 12 Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celorce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; 13 nascuti nu din singe, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.
MAR 16:15 Apoi le-a zis: ,,Duceti-va in toata lumea, si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. 16 Cine va crede si se va boteza, va fi mintuit; dar cine nu va crede, va fi osindit.
c. Cum trebuie sa fie viata mea?
Trebuie sa am o viata noua
IOAN 3:6 Ce este nascut din carne, este carne, si ce este nascut din Duh, este duh. 7 Nu te mira ca ti-am zis: ,,Trebuie sa va nasteti din nou. 8 Vintul sufla incotro vrea, si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul.„
2COR 5:17 Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura (Sau: zidire.) noua. Cele vechi s’au dus: iata ca toate lucrurile s’au facut noi.
d. Cine ma ajuta sa am o viata noua?
Duhul Sfant descopera nevoia de Dumnezeu
1COR 2:9 Dar, dupa cum este scris: ,,Lucruri, pe cari ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s’au suit, asa sint lucrurile, pe cari le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.” 10 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adinci ale lui Dumnezeu. 11 In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.
Duhul Sfant ma ajuta sa ma schimb dupa chipul Domnului
2COR 3:16 Dar orideciteori vreunul se intoarce la Domnul, mahrama este luata. 17 Caci Domnul este Duhul; si unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. 18 Noi toti privim cu fata descoperita, ca intr’o oglinda, slava Domnului, si sintem schimbati in acelas chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului.

2. Lucreaza prin darul Duhului Sfant la largirea Imparatiei lui Dumnezeu
a. De ce sa lucrezi la largirea Imparatiei lui Dumnezeu?
Asa a poruncit Isus
MAT 28:18 Isus S’a apropiat de ei, a vorbit cu ei, si le-a zis: ,,Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamint. 19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. 20 Si invatati-i sa pazeasca tot ce v’am poruncit. Si iata ca Eu sint cu voi in toate zilele, pina la sfirsitul veacului. Amin.
Suntem madulare in Trupul Lui
1COR 12:12 Caci, dupa cum trupul este unul si are multe madulare, si dupa cum toate madularele trupului, macar ca sint mai multe, sint un singur trup, -tot asa este si Hristos. 13 Noi toti, in adevar, am fost botezati de un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup, fie Iudei, fie Greci, fie robi, fie slobozi; si toti am fost adapati dintr’un singur Duh.
b. Cum sa lucrez la largirea Imparatiei lui Dumnezeu?
Prin darul Duhului Sfant
1COR 12:4 Sint felurite daruri, dar este acelas Duh; 5 sint felurite slujbe, dar este acelas Domn; 6 sint felurite lucrari, dar este acelas Dumnezeu, care lucreaza totul in toti. 7 Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.
3. Au ca nadejde mostenirea vietii vesnice
a. Mostenirea vietii vesnice impreuna cu Isus
ROM 8:17 Si, daca sintem copii, sintem si mostenitori: mostenitori ai lui Dumnezeu, si impreuna mostenitori cu Hristos, daca suferim cu adevarat impreuna cu El, ca sa fim si proslaviti impreuna cu El.
b. Mostenirea vietii vesnice in Ierusalimul ceresc
APOC 21:10 Si m’a dus, in Duhul, pe un munte mare si inalt. Si mi-a aratat cetatea sfinta, Ierusalimul, care se pogora din cer dela Dumnezeu, 11 avind slava lui Dumnezeu. Lumina ei era ca o piatra prea scumpa, ca o piatra de iaspis, stravezie ca cristalul.
c. Mostenirea vietii vesnice la locasul pregatit
IOAN 14:1 Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta in Dumnezeu, si aveti credinta in Mine. 2 In casa Tatalui Meu sint multe locasuri. Daca n’ar fi asa, v’as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. 3 Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sint Eu, sa fiti si voi. 4 Stiti unde Ma duc, si stiti si calea intr’acolo.„

SIMION IOANAS

Reclame