Ce este libertatea

Ce este libertatea?

Pareri despre libertate: unii inteleg prin libertate acele valori care promit democratie, ca de exemplu dreptul la libera exprimare a opiniei, alegerea libera a domiciliului si meseriei. Pentru altii, libertatea inseamna posibilitatea de a calatori cu masina sau avionul si a ajunge in alta tara in cateva ore. Unii inteleg prin libertate renuntarea la toate legile si dreptul la anarhie. Altii sunt de parere ca libertatea adevarata consta in a nu avea nici o responsabilitate. Apoi exista si cei care, sub pretextul libertatii, vor sa inlature toate barierele morale.
Pentru Aristotel, libertatea (privilegiul cetatenilor greci) a insemnat petrecerea timpului liber pe spinarea sclavilor. In secolul al 16-lea, termenul de „femeie libera” se referea la prostituate. Rousseau nu a gresit cand a spus: „Omul s-a nascut liber si totusi se afla in lanturi”. Iar Goethe a spus: „Omul nu s-a nascut pentru a fi liber, iar pentru un nobil nu exista o fericire mai mare decat slujirea ducelui pe care-l cinsteste”. Heine a formulat ceva mai sarcastic notiunea de libertate: ” Servul canta cu placere o melodie a libertatii intr-o seara la birt: aceasta mareste puterea de digestie a stapanului si aromatizeaza bautura „. Pentru reformatorul Martin Luther libertatea inseamna „slujirea voluntara”.
Ce nu inseamna libertate: daca suntem onesti trebuie sa admitem ca omul nu este liber, in ciuda parerilor lui despre libertate si ca toate incercarile de eliberare dau faliment. De exemplu, bogatia te face independent intr-o anumita masura, dar nu te elibereaza. Astfel, despre Rudolf Augstein, redactorul ziarului „Spiegel” care a murit in 2002, s-a spus: „Augustein a dispus din tinerete de o avere la care viseaza milioane de oameni. El a fost bogat, plin de succes si influent. Il cunosc de aproape 40 de ani si am lucrat 17 ani pentru el… l-am vazut lucid si mai putin lucid, dar niciodata nu l-am auzit spunand ca este fericit, nici macar pentru o clipa”.
A nu se confunda libertatea cu libertinajul sau cu bogatia materiala. Libertatea nu ofera posibilitati „nelimitate”, deoarece exista mereu lucruri pe care desi ni le dorim, raman de neatins. Nici macar gandurile nu sunt libere. Cati oameni nu sunt influenatati de ganduri murdare, de ura si inversunare, de manie si gelozie, de invidie si rautate! Libertatea are un alt sens.
Libertatea nu inseamna sa faci ce vrei, traind in egoism si mandrie. Nu, libertatea inseamna „a fi” cum „ar trebui sa fii”. Atat timp cat inima nu este libera sa iubeasca, sa ierte, sa se bucure, sa fie marinimoasa si prietenoasa, atat timp cat nu scapam de noi insine, nu suntem liberi. In realitate, pacatul este cel care ne retine sa fim oamenii care ar trebui sa fim. Pacatul ne-a robit si de aceea nu suntem liberi. In Ioan 8:34, Domnul Isus spune: „oricine traieste in pacat, este rob al pacatului”.
Libertatea adevarata vine din exterior si ne poate fidaruita doar prin iertare. Isus Cristos ne aduce acesta libertate – nu o libertate politica asau imorala, ci una spirituala, care ne scapa de egoism si ne leaga de El. Ea ne dezleaga de toate barierele religioase, pentru a putea trai in legea Duhului Sau. Isus Cristos a murit pe cruce si a inviat. El a smuls puterea mortii si a adus libertatea. De aceea scrie Ioan: „Deci, da Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi” (Ioan 8:36). Iar Pavel spune: „Caci Domnul este Duhul; si unde este Duhul Domnului acolo este slobozenia” (2Cor 3:17).
Un tanar a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in urma unui delict grav. A primit o Biblie de la un om al lui Dumnezeu care vizita inchisoarea si dupa o vrema a inceput s-o citeasca. Mai tarziu el a afirmat: [„Si am inceput sa citesc Biblia. Si ce am gasit in ea?” De ar fi pacatele voastre cum e carmazul (noroiul), se vor face albe ca zapada”. Mai departe: „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna „. Iar ulterior: „Sangele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu ne curata de orice pacat ” …Atunci am gasit adapost in Isus. El m-a iertat si mi-a dat o perspectiva cu totul noua pentru viata de pe acest pamant si pentru viata de dupa moarte…]
Ce este libertatea? – Libertatea inseamna sa-L gasesti pe Cel ce te face cu adevarat liber. -Esti tu liber?