Cine crede vede

Cine crede, vede (Marcu 10:35-52)

MAR 10:35 Fiii lui Zebedei, Iacov si Ioan, au venit la Isus si I-au zis: ,,Invatatorule, am vrea sa ne faci ce-Ti vom cere.” 36 El le-a zis: ,,Ce voiti sa va fac?” 37 ,,Da-ne,„ I-au zis ei, ,,sa sedem unul la dreapta Ta si altul la stinga Ta, cind vei fi imbracat in slava Ta.” 38 Isus le-a raspuns: ,,Nu stiti ce cereti. Puteti voi sa beti paharul, pe care am sa-l beau Eu, sau sa fiti botezati cu botezul cu care am sa fiu botezat Eu?” 39 ,,Putem”, au zis ei. Si Isus le-a raspuns: ,,Este adevarat ca paharul pe care-l voi bea Eu, il veti bea, si cu botezul cu care voi fi botezat Eu, veti fi botezati; 40 dar cinstea de a sedea la dreapta sau la stinga Mea, nu atirna de Mine s’o dau, ci ea este numai pentru aceia pentru cari a fost pregatita.” 41 Cei zece, cind au auzit lucrul acesta, au inceput sa se minie pe Iacov si pe Ioan. 42 Isus i-a chemat la El, si le-a zis: ,,Stiti ca cei priviti drept cirmuitori ai neamurilor, domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapinire. 43 Dar intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitorul vostru; 44 si oricare va vrea sa fie cel dintii intre voi, sa fie robul tuturor. 45 Caci Fiul omului n’a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata rascumparare pentru multi!” 46 Au ajuns la Ierihon. Si pe cind iesea Isus din Ierihon cu ucenicii Sai si cu o mare multime de oameni, fiul lui Timeu, Bartimeu, un cersetor orb, sedea jos linga drum, si cerea de mila. 47 El a auzit ca trece Isus din Nazaret, si a inceput sa strige: ,,Isuse, Fiul lui David, ai mila de mine!” 48 Multi il certau sa taca; dar el si mai tare striga: ,,Fiul lui David, ai mila de mine!” 49 Isus S’a oprit, si a zis: ,,Chemati-l!” Au chemat pe orb, si i-au zis: ,,Indrazneste, scoala-te, caci te cheama.” 50 Orbul si-a aruncat haina; a sarit, si a venit la Isus. 51 Isus a luat cuvintul, si i-a zis: ,,Ce vrei sa-ti fac?„ ,,Rabuni,„ I-a raspuns orbul, ,,sa capat vederea.” 52 Si Isus i-a zis: ,,Du-te, credinta ta te-a mintuit.„ Indata orbul si-a capatat vederea, si a mers pe drum dupa Isus.

Credinta in Domnul Isus ne da vedere spirituala
Sa privim la cateva Adevaruri prezentate in textul de astazi:
1. Credinta noastra poate fi umbrita de ambitiile noastre firesti.
-Iacov si Ioan denota un caracter imatur si egoist ,”sa ne faci ce-Ti vom cere”.
– Fii lui Zebedei: Iacov si Ioan vroiau locurile cele mai de cinste date de Isus ca Imparat
dand dovada de egoism, siretenie.
– Ceilalti ucenici devin gelosi si egoisti la randul lor pe cei doi.
Ambitiilor noastre firesti sadesc in noi un caracter plin de gelozie, egoism, siretenie, rautate, superioritate.
Ambitiile noastre firesti ne impiedica sa intelegem Cuvantul lui Dumnezeu si planul lui Dumnezeu cu privire la viata noastra (cei doi nu inteleg nici acum ca Domnul vorbind de pahar si botez vorbea de fapt despre moartea Lui)
Ambitiile noastre firesti face din noi lideri care stapanesc si nu slujitori asa cum vrea Duhul Sfant sa devenim. (Domnul le prezinta in contrast ce inseamna un lider fara Dumnezeu si ce inseamna un slujitor al lui Isus)
2. Credinta adevarata este urmata de fapte  (Domnul Isus se da El ca exemolu de credinciosie exprimata prin fapte)
3. Credinta in Domnul Isus ca Mantuitor (Fiul lui David) aduce rezolvare la problemele noastre.
Cum anume?
– Trebuie ca sa punem pe Isus in centrul vietii noastre (in viata lui Bartimeu era in centrul vietii problemele lui, dar la aparitia lui Isus,, Bartimeu il pune pe Domnul in centrul atentiei)
-Trebuie sa venim cu nevoile noastre la Domnul.  „…sa capat vederea..” v50
-Trebuie sa ne recunoatem starea noastra  (asa cum sunt nevoi trupesti sunt si spirituale, Domnul poate aduce rezolvare)
-Trebuie sa stim ca in primul rand Domnul vrea sa rezolve problema sufletului nostru si doar dupa aceea nevoile trupului.  (Credinta lui Bartimeu ii aduce mantuire si totodata vindecare trupeasca)
4. Credinta Adevarata calca pe urmele Domnului Isus.
De multe ori unii oameni alearga la Domnul pentru vindecare trupeasca, iar dupa, calca tot pe calea lor veche.

Aplicatii la viata noastra:
Doamne ajuta-ne sa nu lasam ca credinta noastra sa fie influentata de firea noastra.
Doamne ajuta-ne sa ne lepadam de firea noastra pamanteasca.
Doamne ajutane ca in viata Tu sa fii in centrul atentiei noastre la carma vietii noastre iar firea noastra sa fie rastignita .
Doamne ajuta-ne ca credinta noastra sa fie urmata de fapte.
Doamne ajuta-ne sa ne incredem in tine si sa te urmam pe Tine in fiecare zi ,calcand pe urmele Tale.

Simion Ioanas

Reclame