Diavolul vrea sa te inghita

Diavolul vrea sa te inghita. Fii atent! ( ebr. Satan, gr. Satanas – inseamna adversar)
1 Petru 5:8 Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită.
Cine este satana ?
Ezechiel 28:11 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel: 12 „Fiul omului, fa un cantec de jale asupra imparatului Tirului si spune-i: „Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: „Ajunsesesi la cea mai inalta desavarsire, erai plin de intelepciune si desavarsit in frumusete. 13 Stateai in Eden, gradina lui Dumnezeu, si erai acoperit cu tot felul de pietre scumpe: cu sardonix, cu topaz, cu diamant, cu crisolit, cu onix, cu jasp, cu safir, cu rubin, cu smarald si cu aur; timpanele si flautele erau in slujba ta, pregatite pentru ziua cand ai fost facut. 14 Erai un heruvim ocrotitor cu aripile intinse; te pusesem pe muntele cel sfant al lui Dumnezeu, si umblai prin mijlocul pietrelor scanteietoare. 15 Ai fost fara prihana in caile tale, din ziua cand ai fost facut pana in ziua cand s-a gasit nelegiuirea in tine. 16 Prin marimea negotului tau te-ai umplut de silnicie si ai pacatuit; de aceea te-am aruncat de pe muntele lui Dumnezeu si te nimicesc, heruvim ocrotitor, din mijlocul pietrelor scanteietoare. 17 Ti s-a ingamfat inima din pricina frumusetii tale, ti-ai stricat intelepciunea cu stralucirea ta. De aceea te arunc la pamant, te dau priveliste imparatilor. 18 Prin multimea nelegiuirilor tale, prin nedreptatea negotului tau ti-ai spurcat locasurile sfinte; de aceea scot din mijlocul tau un foc care te mistuie si te prefac in cenusa pe pamant, inaintea tuturor celor ce te privesc. 19 Toti cei ce te cunosc intre popoare raman uimiti din pricina ta; esti nimicit si nu vei mai fi niciodata!”

– Satana a fost o capetenie a ingerilor, un heruvim ocrotitor, care a avut parte de slava lui Dumnezeu, era in slujba lui Dumnezeu, fara vina in caile lui, desavarsit in frumusete si plin de intelepciune
– Satana din momentul caderii, a devenit un razvratit, un ingamfat plin de mandrie, el initiaza raul, este alungat din prezenta lui Dumnezeu si nu mai este iertare decat condamnare pentru el
– Impreuna cu el, satan a atras a treia parte dintre ingerii lui Dumnezeu care au devenit demoni, razvratiti ca si diavolul, ei au pornit un razboi impotriva lui Dumnezeu Dumnezeu in care au fost invinsi
Apocalipsa 12:3 In cer s-a mai aratat un alt semn: iata, s-a vazut un mare balaur rosu cu sapte capete, zece coarne si sapte cununi imparatesti pe capete. 4 Cu coada tragea dupa el a treia parte din stelele cerului si le arunca pe pamant. Balaurul a stat inaintea femeii, care statea sa nasca, pentru ca sa-i manance copilul, cand il va naste.
Apocalipsa 12:7 Si in cer s-a facut un razboi. Mihail si ingerii lui s-au luptat cu balaurul. Si balaurul cu ingerii lui s-au luptat si ei, 8 dar n-au putut birui; si locul lor nu li s-a mai gasit in cer. 9 Si balaurul cel mare, sarpele cel vechi, numit diavolul si Satana, acela care insala intreaga lume, a fost aruncat pe pamant; si impreuna cu el au fost aruncati si ingerii lui. 10 Si am auzit in cer un glas tare, care zicea: „Acum a venit mantuirea, puterea si imparatia Dumnezeului nostru si stapanirea Hristosului Lui; pentru ca parasul fratilor nostri, care zi si noaptea ii para inaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos. 11 Ei l-au biruit prin sangele Mielului si prin cuvantul marturisirii lor, si nu si-au iubit viata chiar pana la moarte.

Cum incearca satana sa ne inghita sau sa ne manance de vii?
1. Indemnandu-ne sa nu ascultam de Dumnezeu

Geneza 3:1 Sarpele era mai siret decat toate fiarele campului pe care le facuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevarat: „Sa nu mancati din toti pomii din gradina”?” 2  Femeia a raspuns sarpelui: „Putem sa mancam din rodul tuturor pomilor din gradina. 3 Dar despre rodul pomului din mijlocul gradinii, Dumnezeu a zis: „Sa nu mancati din el si nici sa nu va atingeti de el, ca sa nu muriti.” 4 Atunci sarpele a zis femeii: „Hotarat, ca nu veti muri, 5 dar Dumnezeu stie ca, in ziua cand veti manca din el, vi se vor deschide ochii si veti fi ca Dumnezeu, cunoscand binele si raul.”
2. Indemnandu-ne la pacat, ispitindu-ne la pacat
Hamartia (Ancient Greek: ἁμαρτία) is a missing the mark, failure, fault, or error.
1 Ioan 3:8 Cine păcătuieşte este de la diavolul, căci diavolul păcătuieşte de la început. Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.
Stiind ca ai pacatuit, el te leaga cu pacatul si te desparte de Dumnezeu, omorandu-te spiritual. Stiind ca ai pacatuit de fapt el te face sa-ti schimbi prioritatile si de fapt Imparatia lui Dumnezeu si Neprihanira nu mai este prioritatea ta.
Romani 6:23 Fiindca plata pacatului este moartea, dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru.
3. Ne paraste inaintea lui Dumnezeu, este acuzatorul
Iov 1:6 Fiii lui Dumnezeu au venit într-o zi de s-au înfăţişat înaintea Dom nului. Şi a venit şi Satana în mijlocul lor. 7 Domnul a zis Satanei: „De unde vii?” Şi Satana a răspuns Domnului: „De la cutreierarea pământului şi de la plimbarea pe care am făcut-o pe el.” 8 Domnul a zis Satanei: „Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pământ. Este un om fără prihană şi curat la suflet, care se teme de Dumnezeu şi se abate de la rău.” 9 Şi Satana a răspuns Domnului: „Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? 10 Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui şi tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui, şi turmele lui acoperă ţara. 11 Dar ia întinde-Ţi mâna şi atinge-Te de tot ce are, şi sunt încredinţat că Te va blestema în faţă.” 12 Domnul a zis Satanei: „Iată, îţi dau pe mână tot ce are, numai asupra lui să nu întinzi mâna.” Şi Satana a plecat dinaintea Domnului.
4. Ne induce in eroare printr-o evanghelie falsa si prin lumea care o conduce
Matei 4:5 Atunci diavolul L-a dus in sfanta cetate, L-a pus pe streasina Templului 6 si I-a zis: „Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos; caci este scris: „El va porunci ingerilor Sai sa vegheze asupra Ta; si ei Te vor lua pe maini, ca nu cumva sa Te lovesti cu piciorul de vreo piatra.” 7 „De asemenea este scris”, a zis Isus: „Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau.”
Galateni 1:8 Dar, chiar daca noi insine sau un inger din cer ar veni sa va propovaduiasca o Evanghelie deosebita de aceea pe care v-am propovaduit-o noi, sa fie anatema!
Matei 4:8 Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte inalt, I-a aratat toate imparatiile lumii si stralucirea lor si I-a zis: 9 „Toate aceste lucruri Ti le voi da Tie, daca Te vei arunca cu fata la pamant si Te vei inchina mie.”
5. Ne fura Cuvantul din inima
Matei 13:19 Cand un om aude Cuvantul privitor la Imparatie, si nu-l intelege, vine cel rau si rapeste ce a fost semanat in inima lui. Acesta este samanta cazuta langa drum.

Ce trebuie sa facem ca sa nu fim inghititi sau mancati de vii?
1. Sa ramanem in Hristos, prin El vom birui
Apocalipsa 5:5 Si unul din batrani mi-a zis: „Nu plange; iata ca Leul din semintia lui Iuda, Radacina lui David, a biruit ca sa deschida cartea si cele sapte peceti ale ei.
1 Ioan 5:5 Cine este cel ce a biruit lumea, daca nu cel ce crede ca Isus este Fiul lui Dumnezeu?
Diavolul a fost infrant si condamnat, noi suntem biruitori ramanand in Isus Hristos
Isaia 14:12 Cum ai cazut din cer, luceafar stralucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborat la pamant, tu, biruitorul neamurilor! 13 Tu ziceai in inima ta: „Ma voi sui in cer, imi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu, voi sedea pe muntele adunarii dumnezeilor, la capatul miazanoaptei, 14 ma voi sui pe varful norilor, voi fi ca Cel Preainalt.” 15 Dar ai fost aruncat in Locuinta mortilor, in adancimile mormantului!
2. Sa ne impotrivim tari in credinta diavolului
Iacov 4:7 Supuneti-va, dar, lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi.
1 Petru 5:9 Impotriviti-va lui tari in credinta, stiind ca si fratii vostri in lume trec prin aceleasi suferinte ca voi.
3. Sa dam la o parte pacatul
Evrei 12:1 Si noi, dar, fiindca suntem inconjurati cu un nor asa de mare de martori, sa dam la o parte orice piedica si pacatul care ne infasoara asa de lesne si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte.
4. Sa cunoastem bine Cuvantul Scripturii si sa-L aplicam la viata noastra, imbracandu-ne astfel cu armature lui Dumnezeu
Psalmii 119:9 Cum isi va tine tanarul curata cararea? Indreptandu-se dupa cuvantul Tau.
Psalmii 119:11 Strang cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta!
Efeseni 6:11 Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţiţine piept împotriva uneltirilor diavolului.12 Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui,ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.
5. Sa traim o viata de ascultare si nu una de razvratire
– Ascultare fata de Dumnezeu
-Ascultare fata de parinti
Deuteronomul 5:16 Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa ai zile multe si sa fii fericit in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.
Deuteronomul 27:16 „Blestemat sa fie cel ce va nesocoti pe tatal sau si pe mama sa!” – Si tot poporul sa raspunda: „Amin!”
-Ascultare fata de Biserica si slujitorii sai
Luca 10:16 Cine va asculta pe voi pe Mine Ma asculta; si cine va nesocoteste pe voi, pe Mine Ma nesocoteste; iar cine Ma nesocoteste pe Mine nesocoteste pe Cel ce M-a trimis pe Mine.
– Ascultare si exemplu in societate
Coloseni 3:22 Robilor, ascultati in toate lucrurile pe stapanii vostri pamantesti; nu numai cand sunteti sub ochii lor, ca cei ce cauta sa placa oamenilor, ci cu curatie de inima, ca unii care va temeti de Domnul.
Matei 5:44 Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,

Simion Ioanas

Reclame