Există războaie după voia lui Dumnezeu?

Există războaie după voia lui Dumnezeu?

Exista razboaie dupa voia lui Dumnezeu? Foarte multi atunci cand este vorba de razboi se uita in Vechiul Testament unde sunt cele mai multe exemple prezentate de Biblie, ceea ce o sa facem si noi.
Dumnezeu nu a dat israelitilor Canaanul pentru ca ei au fost poporul ales sau ei au fost mai buni decat celelalte natiuni, ci din pricina faptului ca El i-a judecat pe canaaniti. Termenul „ales” este destul de tendentios, daca in spatele lui vrem sa gasim privilegii. Alegerea poporului evreu s-a bazat pe vointa absoluta a lui Dumnezeu. El Si-a adus poporul in Canaan nu datorita neprihanirii lui, ci din cauza nelegiuirii popoarelor canaanite (Deut 9:4-6)
In numeroase ocazii poporul Israel a putut experimenta ajutorul minunat al lui Dumnezeu:
– Cand au mers sa cucereasca cetatea Ierihon Iordanul s-a despicat inaintea lor, zidurile cetatii au cazut, iar soarele si luna au stat pe loc. Totusi si israelitii au fost nevoiti sa lupte, sa-si faca partea.
– In razboiul impotriva madianitilor, Dumnezeu i-a dat lui Ghedeon indicatii detaliate cu privire la strategia prin care il va putea invinge pe dusman. El a intarit credinta acestui om si i-a dat putere sa lupte.
– Tot cu ajutorul Domnului, Debora si Barac au invins pe Sisera, imparatul lui Hator si armata lui.
– Samson a batut o mie de filisteni prin puterea primita de la Dumnezeu. Sunt multe alte exemple. Toate aceste exemple arata ca Dumnezeu nu numai ca nu respinge ideea de razboi, ci chiar se foloseste de el pentru a invinge raul in scopul implinirii planurilor Sale. In Eclesiastul 3:8 este scris: „iubitul isi are vremea lui, si uritul isi are vremea lui; razboiul isi are vremea lui, si pacea isi are vremea ei.”
Oare sa intelegem prin acesta ca Dumnezeu iubeste razboiul? Raspunsul este un NU categoric! In Isaia 2:4 profetul prezinta modul prin care se va ridica Imparatia lui Dumnezeu pe pamant:
ISAIA 2:4 „El va fi Judecatorul neamurilor, El va hotari intre un mare numar de popoare; asa incit din sabiile lor isi vor fauri fiare de plug, si din sulitele lor cosoare: nici un popor nu va mai scoate sabia impotriva altuia, si nu vor mai invata razboiul.”
Pana in clipa in care se va ridica Imparatia lui Dumnezeu pe pamant vor fi razboaie. Intentia Domnului cu privire la razboaie a fost ca ele sa fie purtate cu increderea in El si nu in forta oamenilor sau a armelor, iar prin victoria obtinuta slava sa-I fie adusa doar Lui. Atunci cand un oras urma sa fie asediat, conducatorilor lui li se oferea o solutie pasnica. Razboiul si moartea nu au devenit reguli, ci o ultima solutie pentru autoaparare. Putem afirma cu certitudine ca astazi exista 6 miliarde de pacatosi in lume. Dicataturile si regimurile crude care sunt astazi la putere exercita o teroare asupra oamenilor prin duhuri rele si demoni, nedorind altceva decat nimicirea si moartea lor. Singur, Dumnezeu este cel care are autoritatea sa decida cum va judeca raul si cand se va umple paharul maniei Lui. In Biblie ni se spune destul de clar ca pentru a distruge raul din lume, Dumnezeu se foloseste si de oameni desi ar putea-o face si fara ajutor uman (Sodoma si Gomora). Este insa alegerea suverana a lui Dumnezeu daca in implinirea planurilor Sale, foloseste o armata sau doar un tanar cu o prastie. Astazi soldatii sunt de multe ori considerati „ucigasi”. Insa crima este o ucidere din ura si cu premeditare. Soldatul ucide cu scopul de-a impiedica producerea unui rau mai mare si pentru a pune capat urii si crimei neintemeiate.
Nu sustin ca este raspunsul cel mai bun in privinta intrebarii de mai sus, insa am incercat sa lamuresc aceasta tema care-i framante pe multi in zilele noastre.