Integritate in viata zilnica

Integritatea in viata zilnica

(Iov 27:1-5 ;31:5-15 ;24-28)

Cei trei prieteni ai lui Iov incearca sa aduca niste raspunsuri la suferinta lui Iov care nu tineau cont de suferinta lui Iov ci sunt puse ca niste etichete peste viata lui. Ei privesc suferinta lui ca o pedeapsa data de Dumnezeu pentru pacatul lui Iov.Conform acestor oameni oricine care traieste moral si inteligent nu are parte de suferinta.
In prima parte a lectiunii, cap 27:1-5, Iov ramane integru in marturia lui despre sine insusi declarandu-se nevinovat. Desi prietenii il provocau sa recunoasca pacate carenu le comisese Iov ramane integru.
In a doua parte a lectiunii,cap 31:5-15;24-28 ,Iov priveste in viata sa stiind ca Domnul ii cunoaste viata si face o trecere prin trairea lui pana in acel moment.Iov si-a facut analiza vietii Sale si a fost multumit.

Haideti sa privim la cateva realitati din viata lui Iov care ne au ca rezultat „integritate in viata zilnica” a acestui om:

1.Iov este constient de atotcunoasterea si atotprezenta lui Dumnezeu
„IOV 27:2 ,,Viu este Dumnezeu, care nu-mi da dreptate! Viu este Cel Atotputernic, care imi amaraste viata, ..”
„IOV 27:5 Departe de mine gindul sa va dau dreptate! Pina la cea din urma suflare imi voi apara nevinovatia”
Iov stia ca Dumnezeu este viu si cunoaste ca el este nevinovat. Este foarte important sa stii ca Dumnezeu cunoaste viata ta si este prezent in viata ta in fiecare clipa. Aceasta presupune o stransa legatura cu Dumnezeu ceea ce caracteriza si viata lui Iov.
2.Minciuna si inselaciunea nu-si au locul in viata lui Iov
„IOV 31:5 Daca am umblat cu minciuna, de mi -a alergat piciorul dupa inselaciune:”
Intotdeauna minciuna este urmata de inselaciune si aceste pacate nu au ce cauta in viata credinciosilor lui Dumnezeu.
3.Iov nu se abate in viata lui de la calea lui Dumnezeu.
„IOV 31:7 De mi s’a abatut pasul depe calea cea dreapta,..”
Credinciosul umbla pe calea ingusta si nu se abate de la calea lui Dumnezeu. Aceasta realitate prezenta in viata noastra ne ajuta sa fim integrii in viata de zi cu zi.
4.Iov nu pofteste bunul aproapelui sau
Iov 31:7″…de mi -a urmat inima ochii, de s’a lipit vreo intinaciune de minile mele, …”
Este o realitate care are aplicabilitate si-n viata noastra acelor din sec21.
Poftind bunul aproapelui tau te face vulnerabil in viata ta de credinta.
5.Iov respecta cu strictete viata sexuala in contextul familiei (sot-sotie).
„IOV 31:9 Daca mi -a fost amagita inima de vreo femeie…”
O realitate care ar trebui sa ne caracterizeze pe fiecare credincios .
Integritatea in viata noastra zilnica de credinta depinde foarte mult de aceasta realitate ” vieta sexuala traita dupa principiile lasate de Dumnezeu”.
6.Iov respecta pe cei pusi de Dumnezeu in subordinea lui.
„IOV 31:13 De as fi nesocotit dreptul slugii sau slujnicei mele”
O realitate de care depinde integritatea noastra in credinta. Multi neglijeaza aceasta realitate care ar trebui sa existe in viata credinciosilor si cum le cade cineva in subordine abuzeaza de viata lor.
Mai ales in tara aceasta se practica mult principiul „sa ajung bogat pe spatele fratelui meu, sa insel cat mai mult pentru a avea bani multi”.
7.Iov nu-si leaga inima de bogatii
„IOV 31:24 Daca mi-am pus increderea in aur, daca am zis aurului: ,Tu esti nadejdea mea`;
IOV 31:25 daca m’am ingimfat de marimea averilor mele, de multimea bogatiilor pe cari le dobindisem; ”
Oamenii lui Dumnezeu nu pun niciodata pe primul plan bogatiile in viata lor ci relatia cu Dumnezeu are rolul primordial in viata lor
„MAT 6:33 Cautati mai intii Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.”
8.Iov s-a ferit toata viata lui de idolatrie
„IOV 31:26 daca am privit soarele cind stralucea, luna cind inainta mareata,
IOV 31:27 si daca mi s’a lasat amagita inima in taina, daca le-am aruncat sarutari, ducindu-mi mina la gura: ”
Idolatria aduce gelozia lui Dumnezeu si pedeapsa Lui peste noi oamenii. Ar trebui ca realitatea acesta de-a ne feri de idolatrie sa caracterizeze si viata noastra.

Aplicatii

Haideti ca sa ne intrebam fiecare ce gasim in viata noastra daca ne-am face un inventar. Realitatile care le avem in viata noastra arata cat suntem de integrii in viata zilnica. Haideti sa ne intrebam daca realitatile din viata lui Iov sunt si-n viata noastra:
Cat sunt de constient ca ochii lui Dumnezeu sunt peste mine in fiecare clipa? Ma abat eu de la calea lui Dumnezeu? Poftesc bunul aproapelui meu ? M-am abatut de la principiile lasate de Domnul cu privire la viata sexuala? Ce fac cu cei pusi de Domnul in subordinea mea? Mi-am legat eu inima de bogatii? Am eu idoli in viata mea?
Faca Domnul ca cercetati de aceste intrebari noi sa devenim niste oameni integrii in viata de zi cu zi pe calea credintei.

SIMION IOANAS