Isus va veni din nou

Isus va veni din nou (Marcu 13:14-27,31)

Este o Tema care are in vedere importanta venirii Domnului Isus pentru noi ca si crestini, pentru Biserica Domnului.
Nu doresc atat de mult sa privim la aceasta tema din punct de vedere al Escatologiei, adica sa privim la doctrina cu privire la lucrurile de la sfarsitul vremurilor. S-ar putea dezbate lucrurile referitoare la mileniu (Apocalipsa 20:1-10) , cu privire la conceptia amilenista, postmilenista sau premilenista sau alte lucruri referitoare la inviere, judecata, noua creatie ectc.
Amilenismul trateaza conceptia care considera ca mileniul este un simbol al epocii Bisericii si identifica legarea lui Satan cu lucrarea lui Isus in trecut (Mat 12:29)
Postmilenismul considera ca mileniul este o perioada ulterioara de success al Evangheliei in cursul istoriei, inainte de venirea lui Isus.
Premilenismul considera ca mileniul este o perioada intre venirea lui Isus si judecata de pe urma.
Ceea ce este important in lectia de astazi consta in nadejdea acestei promisiuni, acestui adevar ca Isus va veni din nou. Petru chiar numeste aceasta, fericita noastra nadejde:
“Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morţi, la o nădejde vie şi la o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată, şi carenu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi. Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi!” (1 Petru 1:3-5)

Arnold T. Olson scrie in cartea The Second Coming of Christ, urmatoarele: “ Inca din primele zile ale Bisericii, crestinii au asteptat “fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor, Isus Hristos.” Se poate sa nu fi fost cu totii de accord in ceea ce priveste datarea evenimentelor din calendarul escatologic. Se poate sa fi avut opinii diferite in ceea ce priveste rapirea pre-tribulationista sau post-tribulationista – venirea premilenista, postmilenista sau amilenista. Se poate sa nu fi fost cu totii de acord cu privire la o renastere literala a poporului Israel. Cu toate acestea, toti au recunoscut ca solutia finala a problemelor acestei lumi se afla in mainile Imparatului Imparatilor, care odata isi va adjudeca imparatiile acestei lumi”

In Noul Testament, un verset din douazeci si cinci vorbeste despre reintoarcerea Domnului. Acest eveniment este mentionat de 318 ori in cele 260 de capitole ale Noului Testament. De asemenea, reintoarcerea Domnului ocupa un loc proeminent si in Vechiul Testament, prin faptul ca majoritatea profetiilor din Vechiul Testament privitoare la venirea lui Hristos nu se refera la prima lui venire, cand a murit purtand pacatele noastre, ci la a doua Lui venire, cand va domni ca Imparat.
Primii crestini au recunoscut ca revenirea Domnului Isus ii motiveaza sa traiasca la un nivel mai inalt si astfel invatatura despre reintoarcerea Domnului este o doctrina practica .
Daca noi asteptam reintoarcerea Domnului, atunci aceasta convingere ar trebui sa ne schimbe perspectiva si trairea noastra pe acest pamant.
La inceputul anilor 60, in perioada de apogeu a crizei rasiale din Statele Unite, doua tablite atarnau pe peretele unui restaurant din Decatur, Georgia. Prima exprima o idee biblica: “Isus vine iar” Pe a doua, chiar sub ea scria: “Ne rezervam dreptul de a refuza oricui servirea” Proprietarul restaurantului care astepta venirea s-ar fi putut sa nu-L fi servit chiar pe El, iar discriminarea rasiala sau de orice alta natura este incompatibila cu perspective reintoarcerii Domnului Isus.

Haideti sa privim impreuna la cateva avertizari prezentate de Domnul Isus in textul de astazi si in paralel sa vedem ce implica aceste avertizari in viata noastra:

 1. Avertizari cu privire la prigoana credinciosilor
Vers 9 Luaţi seama la voi înşivă. Au să vă dea pe mâna soboarelor judecătoreşti şi veţi fi bătuţi în sinagogi; din pricina Mea veţi fi duşi înaintea dregătorilor şi înaintea împăraţilor, pentru ca să le slujiţi de mărturie.
Versetele 12,13 Fratele va da la moarte pe fratele său, şi tatăl pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinţilor lor şi-i vor omorî. Veţi fi urâţi de toţi pentru Numele Meu; dar cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit.
Ce este revenirea Domnului pentru Biserica prigonita?
a) Este o mangaiere pentru cei aflati in suferinta
Invatatura despre reintoarcerea Domnului i-a ajutat si incurajat si pe primii crestini, in inchisoare, in torturi, deseori la un pas de moarte, ei asteptau venirea Domnului si se gandeau ca poate chiar atunci Cristos va aparea si ii va chema acasa.
Vers 11 Cand vă vor duce să vă dea în mâinile lor, să nu vă îngrijoraţi mai dinainte cu privire la cele ce veţi vorbi, ci să vorbiţi orice vi se va da să vorbiţi în ceasul acela; căci nu voi veţi vorbi, ci Duhul Sfânt.
b) Este o incurajare sa propovaduim Evanghelia indiferent de circumstante
Vers 10 Mai întâi trebuie ca Evanghelia să fie propovăduită tuturor neamurilor.
Marcu 16:15 Apoi le-a zis: „Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura.
2. Avertizari cu privire la inselatori ( invatatori falsi, invataturi false, lepadare de credinta)
Vers 6 Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu şi vor zice: „Eu sunt Hristosul!” Şi vor înşela pe mulţi.
Vers 21, 22 21 Dacă vă va zice cineva atunci: „Iată, Hristosul este aici” sau: „Iată-L acolo”, să nu-l credeţi. Căci se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi. Ei vor face semne şi minuni, ca să înşele, dacă ar fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.

Ce este revenirea Domnului pentru Biserica atacata de invataturi si invatatori falsi?
a. Este un demn la a ne pazi
Versetul 23 Păziţi-vă, iată că vi le-am spus toate dinainte.
A te pazi, inseamna a sta departe de astfel de invataturi sau invatatori mincinosi. A te pazi, inseamna sa cercetam daca ce ni se spune este conform Scripturii.
Faptele Apostolilor 17:11 Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa.
b. Este un indemn la o traire inalta
O traire inalta inseamna o traire in sfintenie, o viata plina de Duhul Sfant, Cel care ne poate ajuta sa facem fata circumstantelor din vremurile din urma.
Faptele Apostolilor 1:8 Ci voi veti primi o putere, cand Se va cobori Duhul Sfant peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria si pana la marginile pamantului.”
c. Este un indemn la veghere
Versetele de la 33-37 Luaţi seama, vegheaţi şi rugaţi-vă; căci nu ştiţi când va veni vremea aceea. Se va întâmpla ca şi cu un om plecat în altă ţară, careîşi lasă casa, dă robilor săi putere, arată fiecăruia care este datoria lui şi porunceşte portarului să vegheze.
Vegheaţi, dar, pentru că nu ştiţi când va veni stăpânulcasei: sau seara, sau la miezul nopţii, sau la cântarea cocoşilor, sau dimineaţa. Temeţi-vă ca nu cumva, venind fără veste, să vă găsească dormind. Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheaţi!”
3. Avertizari cu privire la calamitati ( razboaie, dezastre naturale, cutremure, foamete, cataclisme cosmice)
Versetele 7,8 Când veţi auzi despre războaie şi veşti de războaie, sănu vă înspăimântaţi, căci lucrurile acestea trebuie să se întâmple. Dar încă nu va fi sfârşitul. Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; pe alocuri vor fi cutremure de pământ, foamete şi tulburări. Aceste lucruri vor fi începutul durerilor.
Versetele 24, 25 Dar, în zilele acelea, după necazul acesta, soarele se va întuneca, luna nu-şi va mai da lumina ei, stelele vor cădea din cer şi puterile care sunt în ceruri vor fi clătinate.

Ce reprezinta venirea Domnului pentru Biserica, in contextul calamitatilor din vremurile din urma?
 a) Este o nadejde pentru credincios
Versetele 26, 27 Atunci se va vedea Fiul omului venind pe nori cu mare putere şi cu slavă. Atunci va trimite pe îngerii Săi şi va aduna pe cei aleşi din cele patru vânturi, de la marginea pământului până la marginea cerului.
b) Este o busola pentru identificarea apropierii Stapanului
Versetele 28,29 Luaţi învăţătură de la smochin prin pilda lui. Când mlădiţa lui se face fragedă şi înfrunzeşte, ştiţi că vara este aproape. Tot aşa, când veţi vedea aceste lucruri împlinindu-se, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi.

Cateva implicatii cu privire la Adevarul ca Isus vine din nou:
Este o mangaiere pentru cei aflati in suferinta
Este o incurajare sa propovaduim Evanghelia indiferent de circumstante
Este un demn la a ne pazi
Este un indemn la o traire inalta
Este un indemn la veghere
Este o nadejde pentru credincios
Este o busola pentru identificarea apropierii Stapanului

Simion Ioanas

Reclame