Marturia unui ateu despre ortodoxia din Israel

Marturia unui ateu despre ortodoxia din Israel

„Fara a da prea multe amanunte, am sa descriu pe scurt vizita facuta in „Tara Sfinta”. Anunt de la inceput,ca nu intentionez a ofensa vre- un credincios in ciuda convingerilor mele nereligioase. Aprilie, cer senin, si nu foarte cald, ma aflu la Ierusalim. Pe niste stradute foarte mici i-mi croiesc drum pe jos catre Biserica Sf. Mormint.
Odata ajuns in orasul vechi, multi copii, rezidenti locali, te indreapta catre locul cautat. In schimbul unei mici atentii, se pun pe pozitia de ghid.
Condus pe „Via Dolorosa” de un pustan istet, am aflat toate opririle lui Isus, aici a cazut, acolo i s-a dat apa sa bea etc.
In trecere la o dugheana vad scris in romaneste: „Toti romanii cumpara la Nicolae”. Om in virsta , Nicolae vinde luminari, aflu ca e descendent roman la a treia generatie. Nu mai stie romaneste, ceva a reusit sa invete din motive comerciale. Cumpar ceva luminari.
Buna traditie si respectul, cere asta. Iata-ma la intrarea Bisericii. Platesc ceva pustiului care m-a insotit, el pleaca multumit, eu intru in curtea Bisericii.
De cum intri in Biserica, te afli in preajma pelerinilor de peste tot. In holul de la intrare, la loc de cinste, e un bloc imens de piatra, lustruita de saruturi si mingieri.
Aflu ca aceasta piatra a folosit la spalarea trupului decedat al lui Isus. La vremea respectiva piatra a fost folosita pt. spalarea oricarui decedat. Dupa spalarea lui Isus piatra a fost cumparata de un om avut, recent convertit, i-l chema Iosef. Piatra n-a mai fost folosita ci pastrata ca relicva sfinta. Legenda spune ca a fost ascunsa aproape 300 de ani.
Elena, mama lui Constantin cel Mare, a pus piatra la loc de cinste in ctitoria care a fost construita in acel loc. Biserica de atunci, nu mai exista, dar s-a pastrat foarte bine mozaicul foarte frumos a-l pardoselei. O alta biserica a fost construita mai tirziu, ocrotind cumva ce mai ramasese din cea veche. Deasupra pietrei de spalare atirna mai multe candele uriase reprezentind mai multe biserici, ortodoxa. catolica , etiopiana , armeana etc.
Cum biserica acopera ceea ce se numea cindva „Golgota”, urc pe niste scari la locul in care se spune a fost „Crucea”. O figura geometrica din metal in forma de stea, inconjoara un orificiu marcind „Locul” Deasupra un fel de altar,aici stupoare! Incuiate cu grija intr-o cusca de sticla sunt expuse tot felul de donatii.
Aur, diamante, un intreg tezaur, care pt. lipsa de spatiu e golit din cind in cind. Ma gindesc ca daca Isus ar invia cumva si vede asta, precis moare de inima rea!Cum se potriveste asta cu legamintul de saracie? Daca i-mi aduc aminte cineva cindva spuse: „Mai usor intra camila prin urechea acului, decit bogatul in rai!”
De aici incolo, dragi cititori, incepe jecmaneala. Multe ctitorii din intreaga lume doneaza bani la Sf. Mormint, nu se zbat in griji financiare ca alte lacasuri. Peste tot se cer bani cu nerusinare. Sfintul Mormint se afla intr-o capela de marmura, de dimensiuni foarte mici. Intrarea e foarte joasa, se intra aproape in genunchi. Construita asa cu scopul de a se intra umil. Nu pot intra mai mult de 2-3 persoane. Pe partea dreapta se afla piatra de mormint. Se aprind luminarile aduse, din care una este luata acasa ca amintire. Un calugar grec ortodox(ei au „monopolul”) sta acolo si se asigura ca toata lumea contribuie.
Nu ma deranjeaza citiva dolari donati, dar modul comercial de extorcare i-mi repugna! Ies din capela si vizitez in continuare Biserica care e de interes istoric. Nu m-am indepartat prea mult de capela, un calugar etiopian ma ia de mina si arata un loc in zid, de cealalta parte se afla „Piatra”! Stiu, el insista spune citeva „cuvinte sfinte” dupa care-mi cere bani pt. biserica ce o reprezinta!
Vezi mata, grecii au partea cea mai buna a afacerii, cum ramine cu ceilalti.
Nu cred in D-zeu, daca Dracul ar exista, ar locui prin preajma ! Se fac acolo slujbe pe bani grei unor pelerini veniti de te miri unde, nimic nu e gratis,are tarif, nu-ti da nimeni chitanta, e drept, nimeni nu cere. Nu stiu sa se fi facut careva bine de vre-o boala, dar vin acolo, se roaga si doneaza!
Cui se doneaza? Bani veniti din toata lumea, averi. La urma urmelor ce trebuie unui calugar bani, „ochiul dracului”! Am vrut sa aflu ce caritate se are in grija, ca de, mila crestineasca e mare, domniile lor nu sunt chiar sarace! Oftez si plec, n-am aflat ce caritate beneficiaza, probabil nici una. Ma interesez de un „lacas romanesc”, i-l aflu, e in grija unor maici.
Biserica n-are o importanta istorica prea mare, maica stareta mirosea a tuica de te imbatai respirind prin jur. Complet dezamagit intorc spatele si plec spre nedumerirea maicii. Decit sa spun ceva neplacut, am preferat sa tac.
Ajunge pt. azi, mi-am zis, a doua zi urma sa vizitez Capernaum (Kfar Naom). Incepind de la Ierusalim faceam o calatorie inversa cu desfasurarea evenimentelor. Am sa incerc intr-un alt mesaj pe care-l v-oi posta aici a descrie ce a mai urmat.
In incheiere, cer scuze tuturor celor ce au citit, de eventualele greseli ortografice care mai pot apare. Sunt plecat in „Lumea Noua” cam de vre-o 20 de ani. Deasemeni cer scuze oricarui credincios care se simte cumva ofensat, in acest caz , a fost fara intentie si-mi cer scuzele de rigoare. Ramses ”

Aici este raspunsul la discutia avuta cu El:

„Stimate Simion Ioanas, am raspuns mesajului dvs., nu cred insa ca va parveni, e probabil prea tirziu. Va mai spun cu aceasta ocazie ca am o Biblie pe care am citito si din cind in cind mai studiez.
Probabil va dezamagesc spunind ca nu am reusit sa ma „vindec” de ateism. Inca mai astept de la D-zeu, care poate face orice, o dovada a existentei Sale. Citatele din Biblie nu ma satisfac.
Trebuie spus ca apreciez la cel mai inalt respect sinceritatea credintei dvs. Eu de fapt va admir,am ceva cuvinte impotriva tuturor prefacutilor. Se intimpla ca avem vederi diferite,amintesc ca eu nu am spus niciodata ca nu exista D-zeu.
Cine sunt eu sa fac o asemenea afirmatie generala? Eu spun: Eu nu cred ca exista D-zeu, eu am aceasta parere. Inca mai astept o dovada care probabil nu o sa soseasca in veci! Ma rog, parere personala. Cit despre afisarea mesajului meu, n-am nimic impotriva, afisati-l oriunde gasiti ca e necesar. Cit priveste adresa mea reala sau numele, tin de o parte. Zelul unor credinciosi mi-ar putea face viata imposibila.
Cum nu ced ca merit asta , prefer sa ramin anonim, cer scuze. Eu nu ma refer la dvs. care sunt sigur, sunteti cinstit. Nu toata lumea gindeste la fel, unii se erijaza in unealta lui D-zeu si i-mi v-or face viata amara. Cu deosebit respect, Ramses.”

Ma rog Doamne, trezeste Ortodoxia si intoarce-o la Evanghelia Ta ,la Sfanta Scriptura.Te rog Doamne trezeste Biserica aceasta moarta la viata.Te rog Isuse fiindca tu mai scos din idolatria in care ma aflam ,din alcool ,din curvie,din necredinta si ateism, din pacat intr-un cuvant. Iti multumesc Doamne pentru mantuirea care mi-ai dat-o si te rog schimba tu Ortodoxia, da-i viata ,scoal-o din morti si fa-o o Biserica vie .Scoate Doamne oamenii acestia din idolatria in care se scalda , scoate blestemele din preotii ortodocsi,indeparteaza vrajitoria si homosexualismul dim manastirile Romaniei,adu tu trezire in aceasta Biserica moarta si adu-o la via .
Multumesc Taticul meu scump caci te-am rugat in Numele Domnului Isus si prin Duhul Sfant .Amin
Va iubesc pe toti si nadajduiesc ca intr-o zi ne vom intalni in Cer cu Dumnezeul nostru minunat, toti cei care-L IUBIM SI FACEM VOIA LUI.
Simion Ioanas

Anunțuri