Meditatii la patimile (suferintele) Domnului Isus

Meditatii la patimile (suferintele) Domnului Isus

1. Prima patima (suferinta). Paharul din Ghetimani.
Luca 22:41-44 Apoi S-a departat de ei ca la o aruncatura de piatra, a ingenuncheat si a inceput sa Se roage, zicand: „Tata, daca voiesti, departeaza paharul acesta de la Mine! Totusi faca-se nu voia Mea, ci a Ta.” Atunci I s-a aratat un inger din cer, ca sa-L intareasca. A ajuns intr-un chin ca de moarte si a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange care cadeau pe pamant.

Ghetsimani, este locul unde paharul care trebuia sa-l bea Isus era greu si amar. Ce inseamna asta?
Inseamna ca acolo in acel pahar care-i era pus inainte Domnului erau pacatele mele si ale tale, greutatea consta in pacatele intregii lumi, amaraciunea consta in „gustul” destestabil al murdariei pacatului (crima, adulterul, uciderea, minciuna, mandria, betia ectc), toata scursura murdariilor noastre era acolo si Domnul a acceptat asta de dragul tau si al meu.
Acolo era ceasul intunericului aproape, Isus lua asupra lui pacatul, blestemul pacatului, acolo in cupa aceea grea si amara era si pacatul meu, nemernicia mea, neascultarea, blestemele mele, desfranarea, egoismul si nenorocirea mea. Ma bucur ca-ntr-o zi am acceptat iertarea Domnului, crezand Evanghelia aceasta minunata. Dar tu dragul meu, te poti bucura de aceeasi iertare si de aceeasi luare de povara din inima ta? E minunat lucru ca Fiul lui Dumnezeu a luat povara murdariilor mele, a baut cupa pana la fund pentru ca eu sa traiesc, dar tu? Inca mai duci povara inauntru, inca mai ai frica mortii si sabia dreptatii deasupra capului tau? Vino la Isus si pe urma bucura-te impreuna cu mine de libertatea care o poti avea in Isus.

2. A doua patima (suferinta) Sarutul tradarii
Marcu 14:44-45 ” Vânzãtorul le dãduse semnul acesta: „Pe care-L voi sãruta, Acela este; sã-L prindeti si sã-L duceti sub pazã.” Când a venit Iuda, s-a apropiat îndatã de Isus si I-a zis: „Învãtãtorule!” si L-a sãrutat mult.”

O a doua patima (suferinta) care as dori s-o subliniez este „sarutul lui Iuda”! In sarutul acesta s-au regasit foarte multi. Petru doar dupa putin timp l-a tradat si el pe Domnul si s-a lepadat de el. Astazi de multe ori este tentatia ca pentru lucruri de nimic „treizeci de arginti”, sa-i dam „sarutul tradarii” Domnului. Diavolul a venit inca din vechime printr-un blid de linte si a ispitit pe Esau, a venit si L-a ispitit pe Domnul cu bogatiile pamantului, a venit la Iuda, a venit la Petru cu frica, poate ca a venit la mine si la tine. Gandeste-te dragul meu astazi, ca Domnul a suferit pentru „tradarile” noastre, daca aceasta suferinta iti vorbeste si tie, gandeste-te si cerceteaza-te unde esti? Pe ce il vinzi azi pe Domnul, pentru o minciuna sa ai mai multi bani, pentru o placere de o clipa, pentru gloria acestei lumi, pentru a fi acceptat de lumea aceasta … nu-ti stiu motivul, dragul meu suflet. Te invit insa ca la fel ca si Petru, sa ne pocaim, sa plangem cu amar „saruturile tradarii noastre” si sa ne lasam schimbati de Dumnezeu, pentru ca Chipul Sau sa se oglindeasca in noi. Fara pocainta, cu siguranta ca necredinta si impietrirea (la fel ca la Iuda) ne va cuprinde inima si ne va duce la moarte!
Inca un lucru care-l invatam de la suferinta Domnului, Domnul nu raspunde agresiv la aceasta tradare, ci cu o intrebare isi arata inca odata caracterul plin de dragoste si de compasiune:
Luca 22:48 Si Isus i-a zis: „Iudo, cu o sarutare vinzi tu pe Fiul omului?” Domnul ne-a invatat inca o lectie chiar in suferinta aceasta. Chiar dusmanilor sa le raspundem cu dragoste, chiar vanzatorilor si dragostea sa ne motiveze in orice actiune pe acest pamant.”

3. A treia patima (suferinta). Bataia si batjocura din partea celor religiosi din neamul Lui.
Luca 22:63-71 Oamenii care pazeau pe Isus Il batjocoreau si-L bateau. L-au legat la ochi, Il loveau peste fata si-L intrebau, zicand: „Proroceste, cine Te-a lovit?” Si rosteau impotriva Lui multe alte batjocuri. Cand s-a facut ziua, batranii norodului, preotii cei mai de seama si carturarii s-au adunat impreuna si au adus pe Isus in soborul lor. Ei I-au zis: „Daca esti Tu Hristosul, spune-ne!” Isus le-a raspuns: „Daca va voi spune, nu veti crede; si daca va voi intreba, nu-Mi veti raspunde, nici nu-Mi veti da drumul. De acum incolo, Fiul omului va sedea la dreapta puterii lui Dumnezeu.” Toti au zis: „Esti Tu, dar, Fiul lui Dumnezeu?” Si El le-a raspuns: „Asa cum o spuneti; da, sunt.” Atunci ei au zis: „Ce nevoie mai avem de marturie? Noi insine am auzit-o din gura Lui.”

Oamenii acestia erau neamul Sau, adica cei care trebuiau sa-L primeasca, sa-L accepte, cei care aveau Scripturile si ar fi trebuit sa stie cine este. Este lovitura, suferinta, pe care Isus o rabda si o accepta din partea celor religiosi, dar care au ramas doar cu religia, neavand o legatura cu Dumnezeu.
Isus a luat si ura aceasta religioasa asupra lui, a acceptat suferinta, batjocura, bataia, le-a luat asupra Lui, ca fiecare din noi care ne credem religiosi si ascultatori de Dumnezeu, prin religia noastra si care in acelasi timp ne permitem sa nu iubim pe semeni, sa batjocorim pe Dumnezeu, sa ucidem in numele religiei, cu vorba sau fapta, sa ne credem cineva, dar sa nu avem dragoste, sa ne dam seama ca e timpul sa ne oprim. Aceasta suferinta ne cheama la pocainta privind toata ura religioasa si veninul care l-am aruncat vreodata spre un semen de-al nostru sau chiar spre Isus Hristos. Nu poti sa te numesti si urmas al Domnului (al lui Dumnezeu) si in acelasi timp sa si urasti pe semeni, sa si blestemi pe Dumnezeu! E timpul sa invat si sa inveti de la Isus Domnul sa iubesti. Poate ca de multe ori ti-au gresit cei din casa ta, poporul tau, biserica ta. Iarta-i! Asta deoarece Isus a suferit pentru acest tip de ura si nu-i mai nevoie sa-ti cari o asemenea povara.
O extraordinara invatatura din aceasta suferinta este pentru cei care va intoarceti la Dumnezeu cu pocainta. Va vor ura pana si cei din casa voastra, va vor batjocori prietenii, cei care erau cei mai apropiati te parasesc. Stii ce, tu poarta-te ca Isus. Rabda, indura si iubeste! In Biserica unii oameni care se numesc fratii tai te vor batjocori si critica de multeori, tu rabda, indura si iubeste, stiind ca Isus a suferit si pentru asemenea oameni.

4. A patra patima (suferinta). Bataia si batjocura din partea neamurilor, reprezentantii necredinciosilor si idolatrilor.
Luca 23:11-16 Irod, cu ostasii lui de paza, se purtau cu El cu dispret; si, dupa ce si-a batut joc de El si L-a imbracat cu o haina stralucitoare, L-a trimis inapoi la Pilat. In ziua aceea, Irod si Pilat s-au imprietenit unul cu altul, caci erau invrajbiti intre ei mai inainte. Pilat a strans pe preotii cei mai de seama, pe fruntasi si pe norod si le-a zis: „Mi-ati adus inainte pe Omul acesta ca pe unul care atata norodul la rascoala. Si iata ca, dupa ce L-am cercetat cu de-amanuntul inaintea voastra, nu L-am gasit vinovat de niciunul din lucrurile de care-L parati. Nici Irod nu I-a gasit nicio vina, caci ni L-a trimis inapoi; si iata ca Omul acesta n-a facut nimic vrednic de moarte. Eu deci, dupa ce voi pune sa-L bata, Ii voi da drumul.”

Poate te gandesti dragul meu, ce ar avea Isus cu un ateu, ori cu un idolatru! Poate ca zici ca esti ateu, ori ai o credinta care te face sa te inchini la obiecte sau animale, ori chiar la tine insuti. Poate ca ai facut idoli din banii tai, din profesia ta, din familia ta, din bautura, tigara, din…nu-ti pasa de Dumnezeu si crezi ca n-ai nevoie de El.
E timpul sa te opresti, e timpul sa intelegi ca Biblia nu-i o poveste, e timpul sa intelegi ca, cugetul tau nefericit iti vorbeste ca Dumnezeu exista. E timpul sa ne oprim din alergarea nebuna si sa constatam ca toate raman aici, ca noi suntem atat de trecatori, ca de fapt nu este nici un altul care sa fi murit si sa fi inviat, decat Fiul lui Dumnezeu Isus Hristos. Opreste-te!
Arheologia, istoria, medicina cu ingineria genetica, fizica, stiinta, astronomia ectc, iti demonstreaza clar ca este o ordine extraordinara in univers si legi clare dupa care functioneaza Cosmosul, ca arheologia demonstreaza ca Biblia nu-i o poveste- e realitate, nu este evolutie din specii, ca informatia din ADN ne demonstreaza ca speciile pleaca de la creatia lui Dumnezeu, Darwin a mintit! E timpul sa te opresti si sa intelegi ca pentru ateismul tau si pentru idolatria manifestata prin trairea cu un scop gresit a suferit Hristos Domnul. In nimeni altul nu este iertare! Opreste-te astazi si vino la Isus. Indiferent cine ar pretinde azi ca-ti poate rezolva problema sufletului tau, sa stii ca doar Isus te poate mantui si El a suferit pentru ratacirea ta pana in acest moment. Daca vrei sa ai Viata, Implinire in suflet, Mantuire, vino la ISUS. Prin pacatul tau si tu L-ai lovit atunci, insa vestea buna este ca El a luat asupra lui acel pacat prin suferinta.
Putem invata de la Domnul Isus ca sa nu uram pe nimeni, chiar daca sunt atei, necredinciosi, idolatri, patimasi. Domnul a patimit si pentru cel din sant, pentru cel care-l neaga pe Dumnezeu, pentru cel care a facut din el insusi si din patimile lui idoli. Sa ne apropiem de acesti oameni cu dragoste si sa invatam de la Domnul sa iubim si cu dragoste sa le spunem ca Dumnezeu prin Domnul Isus ii poate mantui si pe ei.

5. A cincea patima (suferinta) Bataia si batjocura fiindca era Imparat
Marcu 15:8. Norodul s-a suit şi a început să ceară lui Pilat să le dea ce avea obicei să le dea întotdeauna. 9. Pilat le-a răspuns: „Voiţi să vă slobod pe Împăratul iudeilor?” 10. Căci pricepuse că preoţii cei mai de seamă din pizmă Îl dăduseră în mâna lui. 11. Dar preoţii cei mai de seamă au aţâţat norodul să ceară lui Pilat să le sloboadă mai bine pe Baraba. 12. Pilat a luat din nou cuvântul şi le-a zis: „Dar ce voiţi să fac cu Acela pe care-L numiţi Împăratul iudeilor?” 13. Ei au strigat din nou: „Răstigneşte-L!” 14. „Dar ce rău a făcut?”, le-a zis Pilat. Însă ei au început să strige şi mai tare: „Răstigneşte-L!” 15. Pilat a vrut să facă pe placul norodului, şi le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat să fie răstignit. 16. Ostaşii au adus pe Isus în curte, adică în palat, şi au adunat toată ceata ostaşilor. 17. L-au îmbrăcat într-o haină de purpură, au împletit o cunună de spini şi I-au pus-o pe cap. 18. Apoi au început să-I ureze şi să zică: „Plecăciune, Împăratul iudeilor!”

Aici s-au unit cu totii sa-l batjocoreasca pe Domnul, binenteles ca si eu si tu ne regasim aici. Este acea razvratire a noastra impotriva autoritatii lui Dumnezeu, acea rabufnire a firii omului la autoritatea lui Dumnezeu, la dreptatea Lui. El era si este Imparatul Imparatilor, Stapanul Universului. Sistemul lui de valori, „Codul Penal” dupa care functioneaza tot universul nu-L poate desfiinta nimeni niciodata, Biblia spune ca acest Cuvant al Lui ne va judeca in ziua Judecatii si nici macar o virgula nu se pierde din Autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu. Traim intr-o lume unde anarhia este imbratisata si oamenii nu mai au nevoie de autoritate peste ei, nu mai au nevoie de Adevar Absolut, nu mai au nevoie de autoritate parinteasca copii se razvratesc, nu mai au nevoie de autoritate familiara, sotii si sotiile se razvratesc. Destul dragul meu! Ajunge! Pacatul acesta impotriva Imparatului, batjocura ta de fiecare zi, l-a lovit pe Isus. Lasa-l acest pacat al anarhiei! Nimic in univers nu functioneaza fara randuiala si autoritate, prin legi exacte. Daca vrei sa traiesti in voia lui Dumnezeu, sa stii ca pacatul razvratirii impotriva Imparatului L-a lovit pe Isus, pocaieste-te si treci imediat sub autoritatea lui Isus. Poti fi liber si fericit in sufletul tau, libertatea nu inseamna anarhie, ci supunere la autoritate, la valori corecte, drepte si adevarate, la ADEVARUL ABSOLUT!

6. A sasea patima (suferinta) Dezgolirea inaintea oamenilor
Luca 23:34 Isus zicea: „Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!” Ei si-au impartit hainele Lui intre ei, tragand la sorti.

Biblia spune ca „Neprihanirea inalta pe un popor, dar pacatul este rusinea popoarelor.” Dezgolirea in fata oamenilor era o nebunie, o rusine mare, o incalcare a principiilor lui Dumnezeu. Pacatul insa te las gol golut, si la figurat dar se pare ca si la propriu! Era o rusine dezgolirea inaintea oamenilor si Isus a ajuns sa fie pus inaintea oamenilor gol. Imagineaza-ti fara ca sa fi rastignit, ca cineva sa te scoata in strada inaintea oamenilor in pielea goala, cata umilire, cata suferinta, dar sa fi si rastignit dezgolit. Vreau sa spun draga suflete ca astazi lumea cu nerusinare se dezgoleste! Lumea astazi a ajuns dezbracata si defileaza pe arterele lumii, fete adolescente, femei casatorite, femei in varsta se dezbraca inaintea tuturor fara pic de rusine. Da, s-a stricat lumea, este stapanita de satan, prostitutia, divortul si desfranarea au atins cote alarmante. Daca te-ai dezgolit pana acum, draga tanara si tinere, afla ca trebuie sa te opresti. Hristos a suferit dezgolit sa-ti ia pacatul tau asupra Lui, ca sa-ti arate cat te iubeste si sa nu mai traiesti asa. Vino la Domnul, pocaieste-te si lasa ca sfintenia sa fie podoaba ta. Adica o umblare pe pamant in care sa aduci cinste lui Dumnezeu si in interior si in exterior. Nu sa fi gol, nu sa-ti arati goliciunea, ci sa fi pus deoparte pentru Dumnezeu, caracterizat printr-un caracter extraordinar in interior, insa si de-o tinuta modesta si conform Bibliei in exterior. Nu te potrivi astazi cu moda extravaganta, a dezbracatelor si dezbracatilor. Nu moda aceasta va fi in Cer, ci potriveste-te cu moda si trairea cerute de Dumnezeu. Lasa-te de orice dezgolire suflete, Isus a murit pentru acest pacat si prin credinta in El si pocainta ai resursele necesare sa te schimbi radical si sa traiesti pentru Dumnezeu.

7. A saptea patima (suferinta) Rastignirea pe cruce
Luca 23:33 Cand au ajuns la locul numit „Capatana”, L-au rastignit acolo, pe El si pe facatorii de rele: unul la dreapta, si altul la stanga. 34 Isus zicea: „Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!” Ei si-au impartit hainele Lui intre ei, tragand la sorti. 35 Norodul statea acolo si privea. Fruntasii isi bateau joc de Isus si ziceau: „Pe altii i-a mantuit; sa Se mantuiasca pe Sine insusi, daca este El Hristosul, Alesul lui Dumnezeu.” 36 Ostasii, de asemenea, isi bateau joc de El; se apropiau, Ii dadeau otet 37 si-I ziceau: „Daca esti Tu Imparatul iudeilor, mantuieste-Te pe Tine insuti!” 38 Deasupra Lui era scris cu slove grecesti, latinesti si evreiesti: „Acesta este Imparatul iudeilor.”

Crucea cuprinde o metodologie intreaga a suferintei: ciocanul,  cuiele in maini, picioare, batjocurile, buretele cu otet, lancea in coasta ectc. Diavolul are o intreaga metodologie de-a ne infasura cu pacatul si de-asi bate joc de oameni. Prin pacat, acolo pe cruce, eu si tu am actionat la greutatea crucii Domnului Isus. Greutatea oricarui pacat isi atinge apogeul la Cruce! Talharii erau pusi pe cruce si Isus a murit ca un talhar, desi era nevinovat! Prin asta dragul meu suflet Domnul ne-a aratat ca indiferent de greutatea pacatului nostru, El Isus Hristos, L-a luat asupra Lui. Opreste-te! Diavolul te minte ca nu mai ai nici o sansa, diavolul iti spune ca nu mai ai nici o iesire. E un mincinos acest diavol si tatal minciunii! Indiferent in ce pacat te-a momit, Isus Hristos L-a luat asupra Lui. In loc sa platesti tu pentru „talharia pacatului tau” a platit El, prin ranile Lui am fost absolviti de pedeapsa pacatului nostru. Doar sa crezi dragul meu suflet si sa vi la Isus sa-ti daruiesti ca talharul de pe cruce, viata ta, tot ce esti tu Domnului Isus.
Apogeul suferintelor Domnului Isus a fost crucea! Asta denota ca si eu si tu, toti cei care credem in El, trebuie sa stim ca inainte de biruinta este crucea. Invatand de la Domnul Isus, trebuie sa intelegem ca inainte de slava este crucea. Suferinta aceasta datorita oamenilor care nu accepta Adevarul, adica pe Isus, inca mai continua si cine nu renunta la el insasi si nu-si ia crucea, adica suferinta pentru Isus, in fiecare zi, nu poate fi vrednic de Imparatia lui Dumnezeu.
Acolo, cu Omul si Dumnezeu Isus Hristos pe cruce, soarele S-a intunecat, perdeaua dinauntrul Templului S-a rupt, aratand tuturor oamenilor si diavolului ca Dumnezeu a transformat crucea in altar si pe Isus in Miel, iar Invierea a demonstrat Biruinta lui Dumnezeu asupra diavolului, pacatului si mortii. Dragul meu suflet cititor, frate in credinta, am urmarit impreuna o Jertfa perfecta pentru pacatele noastre, o Jertfa fara cusur, adusa de Insusi Dumnezeu. Daca patimile acestea te lasa acelasi om care traiesti in pacat si in dezinvoltura fata de Jertfa, atunci inseamna ca respingi dragostea lui Dumnezeu aratata in Fiul Sau. Gandeste-te ca trebuia sa platim fiecare din noi pentru pacatele noastre, insa Dumnezeu a gasit cu Cale sa ne scuteasca in dragostea Lui, pentru ca prin Isus Hristos sa ne ofere viata vesnica. Indemnul meu ar fi ca astazi sa lasi orice pacat, pentru orice pacat a murit, a patimit Isus, nu mai incerca sa rastignesti pe Isus, deoarece nu se mai poate. El a platit atunci ca tu sa intelegi asta si sa te pocaiesti, sa-ti para rau de pacatul tau, sa-l recunosti, sa-l marturisesti si sa te lepezi de el, cerand iertare lui Dumnezeu. Accepti asta sau nu ? De aceasta depinde fericirea ta aici pe pamant si dincolo de moarte ! Vrei astazi sa te supui autoritatii, dragostei lui Dumnezeu pentru tine si Cuvantului Sau? De hotararea ta depinde vesnicia ta. Vino la Isus si hotaraste ca de la acest Paste sa traiesti o viata de ucenic al lui Isus, sa inveti din Cuvantul Sau si sa fi un slujitor in Biserica Sa.

Simion Ioanas

Reclame