O hotărâre, drept piatră de încercare a Romanian Baptist Association

O hotărâre, drept piatră de încercare a Romanian Baptist Association

Doresc in mod sincer prin acest material, sa trag un semnal de alarma in legatura cu directia spre care o ia asociatia baptista din care si eu fac parte. Nu cu mult timp in urma, am fost informati pe site-ul Asociatiei in legatura cu luarea de pozitie a circa 18 pastori din Asociatie, cu privirea la pozitia vizavi de fratele Iosif Ton si invatatura la care dansul a aderat.
Materialul se poate citi aici dand click pe: Informatii si incercari
In acelasi timp, materialul subliniaza situația creatã de noua orientare teologicã a fratelui Iosif Țon si confuzia creatã de predicile și afirmațiile dânsului din ultimele șapte luni.
Eu am primit in email aceasta informatie, urmata de foarte multe email-uri la care a fost trimisa inacelasi timp aceasta informatie. Normal, am dat o replica la email, explicand pozitia mea vizavi de acest material si am trimis inapoi email-ul, la lista lunga de email-uri neadresandu-ma doar unei persoane, ci tuturor care erau interesati de acest subiect. Am primit inapoi un raspuns, scris de unul din pastorii care conduc Asociatia si raspunsul era putin acid la adresa mea, i-am trimis inapoi un raspuns acestui frate cu specificarea ca este important cum reactionam vizavi de invatatorii si invataturile nescripturale pentru sanatatea Bisericilor noastre si in sensul acesta, conducerea Asociatiei are un rol foarte important si o mare responsabilitate.
Normal, discutia fiind intr-un spatiu public deja, am indraznit s-o postez pe un blog, datorita faptului ca imediat ce am incercat s-o postez pe site-ul Asociatiei, a disparut imediat posibilitatea de a mai face comentarii pe marginea acelui articol. Imediat am primit un email de la pastorul care mi-a dat replica respectiva si dintr-o data am vazut un alt om. Cu o exprimare care nu are multe de-a face cu Scripturile si precizand totodata avertismentul, ca ar putea sa ma dea in judecata fiindca am indraznit sa postez discutia noastra. Discutie care de altfel era deja intr-un spatiu public, avand in vedere spectrul larg de email-uri la care erau trimise mesajele noastre. Nu-i important numele acestui pastor, dar pentru mine a fost importanta reactia si mi-a vorbit ceva si acest lucru, vizavi de stagnarea unei pozitii oficiale cu privire la noua orientare a fratelui Iosif Ton si problemele din Asociatia noastra.

Voi reda mai jos pozitia mea si discutia aceasta, evitand sa dau numele reprezentantului Asociatiei, pentru a nu ma trezi iar cu o ploaie de invective la adresa mea sau mai mult de atat cu o noua incercare de intimidare. Toate aceste reactii imi amintesc de comunismul din Romania si intimidarile la care erai supus incercand sa spui adevarul.

„Nici prea devreme, nici prea tarziu”

M-am bucurat citind aceasta hotarare-comunicat, cu privire la fratele Iosif Ton. Ma intreb oare de ce asa tarziu? Oare pastorul care sta la o stana de oi, cand vine lupul asteapta un an de zile sa ia masuri sau ia masuri imediat? Uniunea Baptista din Romania, de mult s-a lepadat de invataturile fratelui Iosif Ton si Asociatia Baptista din State abia acum. Oare de ce?
Ma intreb, daca un cioban ar lasa lupul sa-si vada de treaba in turma, vreun an de zile, ce s-ar alege de turma?
Ma gandesc, doar sa-i fie de invatatura fratelui Daniel Branzei, presedintele Asociatiei, deoarece cu aproape un an in urma, in situatia creeata la Portland de fratele Ton, ii cam tinea partea. Ma intreb, oare doar acum v-ati trezit frate Daniel Branzei?
Dupa ce ne-a aprins fratele Ton „fanul si otava” din Hambar, pe deasupra si am fost hartuiti aproape jumatate de an, este binevenit acest comunicat ca si masina de pompieri dupa ce incendiul s-a stins.
Eu nu zic ca sa-l tragem de barba pe „cioban” pentru neglijenta, insa macar sa fie o invatatura de minte pentru Asociatia baptista, nu de alta, doar ca Dumnezeu ne-a asezat sa pastorim Turma lui Isus si-ntr-o zi vom da socoteala inaintea Domnului.
Apostolul Pavel nu-l invata pe Timotei, sa amane mustrarea un an de zile de dragul celui care a pacatuit, ci spune clar: „Pe cei ce pacatuiesc mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica.” (1 Timotei 5:20)
Pe deasupra suntem invatati conform Scripturii, sa ne departam de orice om care s-a departat de invatatura Evangheliei, pe cand noi inca mai vrem dialog cu acest fel de oameni. Oare nu a avut destul timp fratele Ton? Umbla prin anumite biserici si ne vorbeste de rau si noi il chemam la dialog, de unde asemenea practici, oare de ce nu ascultam de ce ne spune Apostolul Pavel :”In Numele Domnului nostru Isus Hristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate care traieste in neoranduiala, si nu dupa invataturile pe care le-ati primit de la noi.” (2 Tesaloniceni 3:6)
Cred ca Asociatia Baptista ar avea nevoie de o cercetare a Duhului Sfant si pocainta, in special cei care au fost alesi la conducere, o pocainta publica si o parere de rau, legat de aceste atitudini defectuoase, vizavi de invataturi nimicitoare si invatatori falsi.
Cu toata dragostea in Hristos Isus, Simion Ioanas, diacon al Bisericii Baptiste Portland, Oregon

In urma reactiei de pe urma acelui articol, acest pastor din conducerea Asociatiei, mi-a subliniat 4 lucruri importante din punctul lui de vedere:

Dragostea exprimata de mine la sfarsitul articolului ar semana cu dragostea propovaduita de Iosif Ton
Totodata mi-a fost atrasa atentia ca doar 18 pastori dintr-un total de 46 de pastori au semnat aceasta informare si ca ea nu este nicidecum un comunicat.
Mi s-a reprosat ca as fi spus ca Bisericile din Asociatie nu ar fi pazite si fratele ma asigura ca sunt bine pazite.
Fratele ma asigura ca de pozitia inalta de conducere a Asociatie se vede diferit fata de pozitia la care sunt eu (probabil ca eu fiind doar un diacon dintr-o Biserica din asociatie am o pozitie de unde nu se vede prea clar lucrurile, nu stiu, zic si eu)

Iata si ultimul meu raspuns vizavi de aceste explicatii, cu unele simplificari facute de frica umbrei comuniste :

Draga frate X,

Nu stiu de ce am impresia ca raspunsul dumneavoastra e putin acid la adresa mea. Mi-am permis sa mustru niste oameni intelepti, asteptandu-ma sa se faca mai intelepti. Daca ati observat bine in mesajul meu terminam cu dragostea in Hristos Isus. Aceasta dragoste e o cerinta scripturala si nu o interpretare tonista sau simplista. Eu consider ca El ne infrateste si in El putem avea dragoste unii pentru altii, fara a fi molipsiti de fenomenul tonist. Pentru mine fratele Iosif Ton nu a fost un idol, asa ca nu stiu ce rol are mentionarea dumneavoastra in contextul afirmatiei mele, cu privire la dragostea crestina.
Pe de alta parte, draga frate X, destul de rau ca doar 18 pastori si-au pus semnatura pe aceasta „pozitie”. Inseamna ca bajbaim si nu stim sa spunem lucrurilor pe nume, avand in vedere ca Uniunea Baptista din Romania a ajuns la o concluzie si Baptistii din America inca bajbaie. Sa inteleg ca teologia liberala o fi de vina ca multi nu mai stiu sa-si spuna punctul de vedere? Ma intreb, ce paziti dumneavoastra ca si lucrator in conducerea Asociatiei Baptiste? Sau poate un amarat de diacon din Biserica din Portland nu trebuie sa fie interesat de astfel de lucruri?
Cu privirea la fratele Ton, el ne-a aprins noua „fanul si otava”, poate n-ati inteles bine ce am zis eu! Cum de pompierii nu au vazut doar acum si majoritatea dintre ei nu vad nici acum? Nu v-ati intrebat niciodata asta, ca si lucrator in Asociatie?
Acum, avand in vedere pozitiile nu stiu ce ati vrut sa ziceti !? Eu stiu un lucru, ca unii se smeresc si sunt inaltati si altii se inalta si vor fi smeriti! Important dupa parerea mea este ca fiecare sa ne implinim bine slujba la care am fost chemati si sa fim gata sa dam socoteala oricand de nadejdea care este in noi; dar cu blandete si teama.
Ce am comentat cu privire la materialul postat pe un blog public, nu cred ca necesita un consult cu Biserica sau pastorul Bisericii, fratele…. Postarea era din pozitia de crestin, lucrator in Biserica lui Isus, frate cu fratii mei din Bisericile din Asociatia Baptista din America. Ma gandesc ca aceasta Asociatie functioneaza fiindca noi crestinii de pe o pozitie mai mica existam.
In rest sa ne dea Domnul mult har si multa intelepciune, ca sa putem sa ne ducem mantuirea pana la capat cu frica si cu cutremur.
Cu toata dragostea in Hristos Isus, Simion Ioanas.
Intrebarile sorei Aurelia Gabor pentru Iosif Ton
Comunicatul lui Daniel Branzei despre intalnirea de la Atlanta cu Iosif Ton
Plecat-au noua din Atlanta si cu sergentul zece

Publicitate