Rubrica sănătății

Rubrica Sãnãtãții

Castravetele
Despre Timiditate
Pãpãdia
Spanacul
Macrișul
Mazărea
Mura
Gulia
Arsuri de soare
Cofeina

Rubrica SãnãtãțiiCastravetele
Dr. Ligia Miclea

Știați cã, folosind Castravetele beneficiați de un medicament eficient pentru restabilirea sãnãtãții și menținerea frumuseții dumneavoastrã? Castravetele conține vitaminele A, B, C și mineralele calciu, magneziu și sulf.
Indicații pentru probleme interne:
Stãri subfebrile, agitație – ca răcoritor și ușor hipnotic
Intoxicații – ca depurativ (curãțitor)
Colici și iritații intestinale – ca restaurator și calmant
Stãri bilioase – ca și calmant
Gutã, Artritism – ca dizolvant al acidului uric
Litiazã (pietre) la rinichi, vezicã – dizolvant și diuretic
Colibaciloza – bactericid
Indicații pentru probleme externe:
Pecingine, prurit (mâncãrime) – ca și calmant
Îngrijirea feței
Modul de folosire:
Uz intern
Fiert: în iritații intestinale, dischinezii biliare
Crud: în salate, singur sau combinat cu alte zarzavaturi
Uz extern – Îngrijirea feței:
Ten gras: Spãlãturi, dimineața și seara, cu apã nesãratã, în care s-a fiert un castravete tãiat bucãți
Riduri: aplicãri de rondele subțiri de castraveți cruzi pe pãrțile afectate, de câte ori se poate, în timpul zilei
Pistrui: folosirea unei loțiuni fãcutã din lapte crud în care s-au macerat rondele de castraveți timp de 24 de ore
Crãpãturi ale buzelor, curãțirea feței, eczeme ușoare : se aplicã, prin masaj ușor, sucul filtrat al unui castravete crud.
Folosiți cu încredere acest medicament din farmacia Domnului.

Rubrica SãnãtãțiiDespre Timiditate
Dr. Ligia Miclea

Știați cã timiditatea este prezentã sub diverse forme, în procente diferite, la toți oamenii? Aceasta este concluzia la care au ajuns psihologii, studiind acest fenomen la copii, tineri și adulți.
Timiditatea este o afecțiune psihicã, un handicap ușor de recunoscut în comportamentul unei persoane, manifestându-se prin ezitare, teamã, dificultate în exprimare, roșeațã sau paloare, respirație întretãiatã. Specialiștii care evalueazã comportamentul spun cã ea poate fi controlatã printr-o atitudine sincerã, naturalã, cooperantã.
Existã diverse tipuri de timiditate:
Timiditatea constitutionalã, care se dobândește prin naștere și se datorează structurii psihice a individului; o întâlnim la persoanele foarte emotive, care se adapteazã cu mare greutate în societate; este, de obicei, moștenitã timiditatea normalã a copiilor și adolescenților, care dispare de la sine, ca urmare a procesului de maturizare
Timiditatea obișnuitã a adultilor, când sunt confruntați cu situații noi, necunoscute, neobișnuite; aceasta poate fi depãșitã analizând obiectiv situațiile respective
Timiditatea profesionalã, numitã „trac”, care poate fi controlatã prin ridicarea nivelului profesional.
Cauzele care produc timiditatea pot fi cunoscute printr-o analizã personalã obiectivã, corectã, responsabilã. Dintre ele enumerãm :
Complexele de inferioritate, ca rezultat al unei educații exigente, restrictive, severe, cu exces de autoritate. Prin înãbușirea exprimãrii, se poate ajunge la distrugerea personalitãții. În contrast, având o atitudine protectoare exageratã, pãrinții fac pe copii dependenți de ei și când aceștia se vor confrunta, mai târziu, cu greutãți și schimbãri ale vieții, vor da înapoi, fiind incapabili sã le depãșeascã .
Subaprecierea propriei capacitãți, ca urmare a unor eșecuri repetate, cauzate de suprasolicitarea prin eforturi care depãșesc posibilitãțile personale. Aceasta poate fi prevenitã prin dozarea eforturilor, conform cu capacitatea realã evitând, astfel, suprasolicitarea. Părinții și educatorii care au în formare copii timizi, vor avea grijã sã le dea, pentru început, activitãți și sarcini ușoare, pe care aceștia sã le poată îndeplini cu succes. Rezultatele obținute se recomandã sã fie menționate în public, apreciate și aplaudate. Dificultatea în comunicare și exprimare, datoritã lipsei de instruire, de culturã, sau provocatã de o persoanã care intimideazã prin tehnici de blocaj ca: întreruperi, amenințãri, dezinteres.
Rețineri impuse de bariere sociale sau prejudecãti, care se pot rezolva prin restaurarea încrederii personale, în semeni și prin renunțarea la idei preconcepute.
Dacã în anumite momente și situații vã lipsește îndrãzneala, având o naturã timidã, cereri de la Dumnezeu „voința si înfãptuirea”, spre a o putea învinge, pentru a vã educa. Evitați, în același timp, singurãtatea și izolarea socialã. Faceți-vã prieteni care sã vã înțeleagã și sã vã respecte, atașați-vã unui grup care desfãșoarã activitãți în bisericã, rugați-vã împreunã, asumați-vã responsabilitãți care sã vã oblige sã vã exprimați în public. Iar când timiditatea va încerca sã vã stãpâneascã iarãși și simțiți cã vã ard obrajii sau începeti sã vã bâlbâiti, rostiți cu toatã convingerea și încrederea versetul din Filipeni 4:13: „Pot totul în Hristos care mã întãrește!” și veti avea biruințã asupra ei.
știați cã… timiditatea poate fi transformatã din handicap în avantaj? În cele ce urmeazã, vom face cunoștintã cu câteva din modalitãțile prin care se poate realiza acest deziderat.
– Arãtând interes pentru alții și manifestând dorința de a-i ajuta, de a le fi de folos, fiind motivat de dragostea de aproapele nostru. Poți sã arãți cã îți pasã de cineva prin simpla întrebare: „Ce mai faci?” Este bine ca atunci când întâlnești pe cineva, sã te întrebi ce știi despre preocupãrile lui, locul lui de muncã (dacã are serviciu), oamenii de care este legat (familie, bisericã). Îl poti întreba: „Cum este noua ta slujbã?” sau „Te-ai obișnuit cu noua ta calitate de mamã sau bunicã?” Întrebând specific despre situații sau lucruri importante, oamenii vor deveni interesați și cooperativi în a comunica deschis, la subiect, fãrã sã mai fie rezervați.
– Folosirea contactului vizual. Privind la fața celui cu care discuți, vei descoperi, pe mãsurã ce te vei apropia de el, te vei gândi și te vei concentra în a-l observa, cã nu mai ești preocupat de tine, de felul cum te miști, cum și ce vorbești. De asemenea, vei constata cã cel cu care vorbești, a renunțat la masca sa convențională și cã îl poți vedea asa cum este în realitate, nu cum pozeazã.
– Comunicarea fãrã cuvinte. O strângere de mânã poate exprima ideea de bucurie a întâlnirii: „Mã bucur cã te-am întâlnit!”. Un zâmbet poate însemna: „Simt plãcere sã fim împreunã”, o simplã privire în ochi aratã o implicare mai mare decât cea exprimatã prin multe cuvinte. Pe de altã parte, lipsa de interes pentru cineva poate fi arãtatã, fãrã cuvinte, prin întoarcerea capului în altã parte.
– Ascultarea cu atenție la persoana cu care se vorbește. Acordând atenție celui cu care te-ai angajat într-o conversație, îi vei oferi ocazia de a simți cã se aflã în prezenta cuiva care este interesat de ceea ce spune; în felul acesta, nu se va mai simți stingher sau nebãgat în seamã. Nu te gândi la ce vei vorbi tu, dar, când îți vine rândul sã spui ceva, continuã ideea pe care persoana cu care vorbești a început-o. Astfel, prezenta ta va fi plãcutã și vei avea satisfacția de a fi împlinit o necesitate a cuiva; în același timp, ai scãpat de propria ta timiditate.
– Exprimã-ti gândurile și sentimetele, atunci când ești alãturi de cineva necãjit, când ești solicitat sau întrebat sã-ți dai pãrerea despre ceva.
– Apropie-te de persoana care stã izolatã și se simte stingherã, când participi la o întalnire cu mai multe persoane. Mergi și salut-o cãlduros și vei simti cã îți dispare timiditatea, în prezenta unuia ca și tine.
– Gândește-te ce vei spune pentru a susține o eventualã conversație. Când te afli într-un grup numeros, la o întâlnire care te face sã simti cã „ți s-a golit mintea”, este bine ca, înainte, sã îți ordonezi în gând niște întrebãri și subiecte de convorbire legate de gazde, de casa lor, de vacanțã, de starea vremii, despre o carte cititã recent, etc. Aceasta te va face sã te simți mai putin timid și sã poti aborda cu curaj conversația la care vei fi solicitat.
– Vorbește cu tine însuți în mod pozitiv, luând în considerare ce ai fãcut bine și angajându-te ca la viitoarea ocazie sã te pregãtești sã faci mai mult în privinta situatiilor mai putin reușite. Convorbirea cu tine însuți sã încline balanța spre realizãri, nu spre eșecuri.
– Propuneți sã realizezi obiective concrete, pe care sã le poți îndeplini. De exemplu : voi face cunoștințã în fiecare zi cu cineva, prezentându-mã singur. Îmi voi reaminti numele celor pe care i-am cunoscut la întâlnirea la care am participat; voi privi în fatã fiecare persoanã pe care o voi întâlni astãzi.
– Bucurã-te de rãsplatã. Persoanele cãrora le-ai oferit atenție printr-un salut cãlduros, îți vor oferi afecțiunea lor, însoțitã de o atitudine prietenoasã. Recompensa pe care o primești pentru strãdania de a-ți transforma timiditatea în avantaj, este satisfacția cã ai contribuit la bucuria semenilor tãi, cã ai învins singurãtatea proprie, reușind sã îți faci prieteni care îți returneazã cãldura pe care le-ai oferit-o când le-ai înlãturat singurãtatea și izolarea în care se aflau.
– Nu uita sã mulțumești Celui ce ți-a dat voința și înfãptuirea, pentru a obține performanta convertirii timiditãții în avantaj. Continuã acest proces, repetând: „Pot totul în Hristos care mã întãrește”. (Flipeni 4:13)

Rubrica SãnãtãțiiPãpãdia
Dr. Ligia Miclea

Știați cã Pãpãdia este o plantã valoroasã atât ca aliment cât și ca medicament? Aceastã plantã poate fi întâlnitã atât în grãdinile noastre cât și pe marginea drumului, sau în orice alt loc unde nu este doritã sau asteptatã. Ne întâmpinã veselã, cu floarea ei galbenã, asteptând instaurarea primãverii sau înfruntând bruma si frigul. Îi folosim atât frunzele, cât si rãdãcinile. Ea conține provitamina A (carotenul), acid folic, minerale (fosfor, siliciu, sodiu, sulf, magneziu), clorofilã, inulinã, colinã, levatozã, manitol, diastaze, alcaloizi.
INDICATII INTERNE
– Congestie, insuficiențã hepaticã, icter – ca protector hepatic și decongestiv
– Angiocolitã cronicã (inflamația cãilor biliare) – ca dresor hepato-biliar
– Litiazã biliarã și renalã (pietre) – ca drenor biliar și renal
– Hipercolesterolemie – ca depurativ
– Ateromatozã – ca tonic circulator
– Dermatoze (Pecingine, exemã, acnee, furunculozã) – ca depurativ
– Reumatism, gutã – ca diuretic, depurativ ;
– Azotemie – ca diuretic azoturic ;
– Oligurie, insuficiențã renalã – ca depurativ, diuretic, clãtește filtrul renal
– Constipație, fermentații intestinale, enterocolite – ca antiputrid
– Tulburãri circulatorii, cianozã, varice – ca tonic circulator vascular
– Hemoroizi – ca decongstiv ;
– Anemie, astenie – ca aperitiv și tonic amar
– Obezitate – ca diuretic
– Celulitã, pioree – ca antiinflamator, reconstructor.
INDICATII EXTERNE
– Negi, pistrui, albeața corneei (ochiului)
MOD DE FOLOSIRE
Uz intern
– Salatã din frunze și muguri – cu oțet de mere sau suc de lãmâie – se recomandã sub formã de curã, timp de 14-21 de zile, în fiecare an, primãvara
– Infuzie – din 50 g (o mânã) de frunze și rãdãcini tãiate la 1 litru de apã. Se fierbe douã minute și se ține apoi acoperitã 10 minute; se beau trei cãni pe zi înaintea meselor
– Tincturã (din farmacie) – 10-20 picãturi, de 2-3 ori pe zi
Uz extern
Sucul, alb ca laptele, se foloseste în:
– colir – 1 lingurițã de suc proaspãt la o canã de apã – contra negilor
– decoct de tulpinã, frunze și muguri – contra albeții corneei, pentru limpezirea ochilor
– în apã distilatã – pentru pistrui și pete pe față.
Folosiți cu încredere acest aliment-medicament din grãdina Domnului

Rubrica SãnãtãtiiSpanacul
Dr. Ligia Miclea

Știați cã Spanacul, este nu numai un aliment ci și un apreciat remediu pentru restaurarea și menținerea sãnãtãții noastre ?
Spanacul conține vitaminele A, B, B6 (acid folic), B12, C, și mineralele calciu, cupru, fier, iod, arsenic, mangan, potasiu, sodiu și spinacinã (argininã, lizinã) și clorofilã. Referitor la conținutul lui în fier, acesta nu este foarte crescut, așa cum se spune, ci este mediu: 2-5 mg fier la 100 g spanac, în timp ce alte plante au mai mult decât el (ex: urzica).
INDICATII INTERNE:
– Anemie – ca antianemic, remineralizant
– Convalescențã – ca reconfortant, tonic cardiac
– Astenie fizicã și nervoasã, depresie – ca reconfortant tonic
– Rahitism, tulburãri de creștere – ca remineralizant
– Scorbut – ca antiscorbutic
– Cancer – ca anticancerigen
– Senescentã (bătrânețe) – ca tonic cardiac și remineralizant
– Diabet – ca activator al secreției pancreatice
– Balonãri, dispepsii – ca „mãturã” a cãilor digestive
UZ INTERN
– Crud – singur sau în amestec cu alte zarzavaturi, în salatã de cruditãți
– Suc – asociat cu morcovi, țelinã, pãtrunjel – un pahar dimineața pe stomacul gol – în cancer, anemie, depresii nervoase, convalescențã, senescențã – Semințe – infuzie din 5-10g la canã, în constipație
UZ EXTERN
– Frunze fierte în ulei de mãsline – se pun cataplasme în arsuri, pecingine, plãgi atone
CONTRAINDICAȚII
– Reumatism, artritism, litiazã, inflamații gastro-intestinale, gutã – din cauza conținutului mare de oxalați de calciu, potasiu și acid uric
Consumați cu încredere acest medicament din farmacia Domnului!

Rubrica SãnãtãțiiMăcrișul
Dr. Ligia Miclea

Știați cã Măcrișul este nu numai o plantã folositã în alimentație ci și un medicament eficient pentru sãnãtatea noastrã? El conține vitamina C, fier, fosfor, oxalați, clorofilã.
Pentru alimentație și tratament, se vor folosi frunzele și rãdãcinile mãcrișului.
INDICAȚII INTERNE:
– Debilitate fizicã – ca rãcoritor, revitalizant
– Hipovitaminozã – antiscorbutic, anticanceros, creșterea imunitãții
– Digestie lentã – ca digestiv
– Edeme – ca diuretic
– Constipație – ca laxativ
INDICAȚII EXTERNE:
– Exeme, pecingini, erupții cutanate
– Abcese, furuncule
– Artrite tuberculoase cronice acutizate
CONTRAINDICAȚII:
– Afecțiuni pulmonare, Astm
– Gastrite, sensibilitate gastricã
– Artritism, gutã, reumatism
– Pietre la rinichi, colici renale
Din cauza conținutului bogat în oxalați, va fi consumat rar si în cantitãți mici în afecțiunile menționate mai sus.
MOD DE FOLOSIRE:
Uz intern:
– Crud – bine spãlat, consumat ca atare sau în amestec cu alte verdețuri, în salate sau aperitive
– Fiert – cu unt, smântânã sau ulei crud
– sub formã de supã, în amestec cu alte verdețuri, este un bun laxativ
– supã de mãcriș: 25 g la un litru de apã – ca diuretic și depurativ.
Uz extern:
– Supã de mãcriș, cu o mânã de frunze la 1 litru de apã – se pun comprese pe pecingini, exeme inflamate
– Frunze fierte – se pun ca și cataplasme pe furuncule, abcese, artrite tuberculoase inflamate
– Frunzele crude de mãcriș se pot folosi la frecționarea pielii iritate de urzici
Uz casnic:
– Pentru curãțirea argintãriei, coșuletelor împletite și a mobilei din bambus, se folosește apa de la fierberea mãcrișului
– Pentru curãțirea petelor de cernealã de pe rufele albe, le frecãm cu frunze de mãcriș, le sãpunim și le clãtim cu apã rece. Dacã e necesar, reluãm operația.
Atenție! Nu este permisã fierberea mãcrișului în vase de aramã!
Folosiți cu încredere acest aliment-medicament din grãdina Domnului !

Rubrica Sãnãtãții – Știați cã Mazărea ….?
de Dr. Ligia Miclea

Știați cã mazãrea este nu numai un aliment, ci și un medicament folositor pentru sãnãtatea noastrã? Ea conține vitaminele A, B, C și mineralele fier, fosfor, potasiu.
Indicații:
– Debilitate fizicã, astenie – ca energetic ;
– Digestie lentã, evacuare intestinalã dificilã – ca digestiv și ca „mãturã a intestinului” (contraindicatã entericilor);
– Anemie – ca stimulator al funcției mãduvei osoase în anemiile aplastice ; Mod de folosire:
– Crudã – singurã sau asociatã cu alte verdeturi, în salate, aperitive, curãțã intestinul ;
– Fiartã – în supe, ciorbe sau mâncare de mazãre ; – Uscatã – se consumã cu prudențã deoarece conține elemente concentrate ; Atenție!
Având o cantitate mare de oxalați, va fi consumatã mai rar de persoanele care au gutã sau reumatism.
Vã sfãtuim sã nu neglijați acest produs din „farmacia” Domnului!

Rubrica Sãnãtãții – Știați cã Mura ….?
de Dr. Ligia Miclea

Știați cã… fructul murului sãlbatic întâlnit atât prin pãduri și câmpii cât și sub formã de garduri vii, este un medicament valoros pentru corpul uman? De la mur folosim fructul și frunzele.
Mura conține vitaminele A, C, zahãr, acid izocitric, malic, cianidinã și un ulei esențial bactericid (omoarã bacteriile).
INDICAȚII :
¡ Diaree – ca astringent;
¡ Angine, afecțiuni pulmonare – ca bactericid;
¡ Constipație – ca laxativ, dimineața, pe nemâncate;
¡ Meno-metroragii (sângerãri menstruale excesive) – ca și constrictor vascular;
¡ Astenii, convalescențã – ca nutritiv, energetic;
MODUL DE FOLOSIRE :
¡ Fructul crud – bine spãlat, se consumã ca atare, sub formã de fruct sau decoct;
¡ Sirop – 4 linguri de sirop de mure pe zi, în angine, boli pulmonare; diluat cu puținã apã, la copii peste doi ani, în diaree;
¡ Dulceațã, gem – singurã sau asociatã cu alte fructe;
¡ Infuzie de frunze – folositã pentru gargarã, în angine.
Consumați cu încredere acest medicament din farmacia Domnului!

Rubrica Sãnãtãții – Știați cã Gulia ….?
de Dr. Ligia Miclea

Știați cã… Gulia, este o legumã care poate fi folositã atât ca aliment cât și ca medicament? De la gulie folosim frunzele, tulpina îngrosatã și semințele. Ea conține vitaminele A, B, C și mineralele arsenic, calciu, cupru, fier, fosfor, iod, magneziu, potasiu, sulf și o esențã de sulfoazotatã.

INDICAȚII
– ASTENIE – ca revitalizant, rãcoritor
– LITIAZÃ RENALÃ (pietre la rinichi) – ca diuretic și dizolvant uric
– GUTÃ – ca dizolvant uric
– CISTITÃ – ca dezinfectant urinar
– ANGINÃ, BRONSITÃ, TUSE – ca pectoral, emolient
– OBEZITATE – ca diuretic
– ACNEE, ABCESE, FURUNCULE, EXEME – ca antiinflamator, antiseptic

MOD DE FOLOSIRE
Uz intern.
– Crudã – datã pe rãzãtoare sau tãiatã bucãți, consumatã singurã în acnee și exeme sau asociatã cu alte cruditãți în salate
– Fiartã – este apreciatã în ciorbe, care le aromatizeazã, fiind foarte digerabilã
– Muratã – se foloseste la gãtitul unor mâncãri foarte gustoase
– Decoct – în apã sau în lapte, 100 g la 1 litru, pentru anginã, guturai, afecțiuni pulmonare, excelentã pentru boli de orice fel
– Sirop – se scobește gulia și se umple cu zahãr. Siropul obținut se poate administra în câteva ore, cu lingurița, în aceleași boli ca și decoctul
– Semințe mãcinate – 6 g într-o infuzie de tei sunt recomandate în rãceli și pentru eliminarea pietrelor de la rinichi.
Uz extern.
– În anginã, se face gargarã cu lichidul rezultat din fierberea unei gulii tãiatã bucãți în 1 l de apã ;
– În degerãturi, se coace în cuptor o gulie cu coajã (pânã intrã furculița în ea), se lasã sã se rãceascã puțin și se taie în douã. Cu jumãtãțile obtinute se freacã degerãturile, presând ușor ca sã iasã sucul ;
– În accese de gute, în acnee, abcese, furuncule – se folosește același procedeu ca pentru degerãturi.
Folosiți cu încredere acest aliment – medicament și veți fi mulțumiți de rezultatele obținute.

Rubrica SãnãtãțiiArsuri de soare
Dr. Ligia Miclea

Cea mai buna măsura de protecție împotriva arsurilor solare e evitarea expunerii la soare. Cine vrea totuși un bronz bun, trebuie să știe că ar fi bine să se protejeze fie cu creme, loțiuni, geluri sau uleiuri cu factor ridicat de protecție solara, fie cu leacuri naturiste. Se cunosc efectele curative ale iaurtului propagat întins pe pielea arsă de soare, dar cele mai bune efecte în astfel de situații le dă uleiul de măsline. Amestecat cu albuș de ou, în cantități egale, soluția rezultată are calități emoliente de excepție și face ca senzațiile de durere din cauza arsurii să dispară în câteva minute. Același efect îl poate avea pasta din sâmburi de migdale, mărunțiți perfect în amestec cu puțin lapte sau smântâna.
În cazul arsurilor mai ușoare o eficiență ridicată o au aplicațiile locale cu pulpa zdrobită de pepene galben sau cataplasmele cu dovlecel proaspăt zdrobit. Cartofii se înscriu și ei în topul remediilor accesibile împotriva insolațiilor sau a arsurilor solare, fiind suficientă tratarea prin cataplasme a zonelor afectate cu rondele curate de cartofi de sezon. În cazul insolațiilor, fruntea se va înfășura într-un tifon în care s-au pus cartofi rași. Din frunze zdrobite de vinete se fac tot cataplasme, cu efecte curative în cazul arsurilor solare. Varza, alimentul minune, este renumit pentru proprietățile sale deosebite în afecțiuni ale pielii. Frunzele de varză prin substanțele active pe care le conțin produc accelerarea circulației sanguine în zona pe care sunt dispuse. În plus, varza favorizează cicatrizarea, de aceea compresele cu frunze de varză ușor zdrobite sunt recomandate în cazul arsurilor.

Rubrica SãnãtãțiiCofeina
Dr. Ligia Miclea

O consumam în primul rând sub formă de cafea și în al doilea rând sub formă de Coca Cola sau oricare altă denumire a băuturilor „soft drinks”, înghițite cu plăcere, deopotrivă de adulți , adolescenți și din păcate, de copii. În fiecare an conform statisticilor oficiale, oamenii consumă cofeina din 5 miliarde kg de cafea, în plus și cea din băuturile „soft drinks” care ne-o oferă sub formă mascată.
Această „otravă” savurată cu atâta conștiinciozitate și plăcere de „rasa umană” , a fost testată pentru prima dată în anul 850 d.Cr , de către …caprele pastorului arab Kaldi. Acesta a observat ca ele se comportau foarte ciudat: erau tare agitate, mult mai săltărețe și mai vioaie ca de obicei, motiv pentru care le-a urmărit, ca să descopere cauza acestor manifestări deosebite. El a văzut ca ele au mâncat bobițele unor arbuști, pe care apoi, din curiozitate, le-a gustat și el. Kaldi a intrat într-o stare de bună dispoziție, s-a înviorat, a devenit mai energic, experimentând astfel – în premieră mondială absolută -efectul de suprastimulare a sistemului nervos, provocat de cofeină. Povestind aceasta cunoscuților și consătenilor lui, aceștia au încercat și ei și au transmis mai departe altora această descoperire, astfel că în secolul 7-lea d.Cr găsim răspândit consumul cafelei în țările arabe și Europa.
În zilele noastre, cofeina este cel mai răspândit drog din întreaga lume, a cărui proveniență este 95% din arborele de cafea și restul de 5% din: frunzele de ceai negru, fructele de cacao, nucile Kola cultivate în Africa, semințele guarana, scoarța copacului yoco și planta mate, cultivată în America de sud. Oamenii de știință care au studiat boabele de cafea au constatat că acesta conține 500 de substanțe chimice, printre care și COFEINA, care este un drog din grupa xantinelor, cu proprietăți psiho-active la fel ca: heroina, cocaina, marijuana, nicotina, și alcoolul, care produc schimbări de dispoziție și comportament și în scurt timp creează dependența. Dependența de cofeină e numită de specialiști: „nevroza anxioasa” și este una din cele mai frecvente și mai răspândite boli în întreaga lume. Simptomele prezente la cei care consumă peste 600 mg cafeină pe zi sunt: amețeala, durere de cap persistentă , nervozitate, tremur, iritabilitate, insomnie, somn agitat, neodihnitor. La persoanele care consumă mai puțin frecvent cafea, manifestările amintite pot apărea și la doze mai mici de cafeină. Consumul regulat de cofeină duce la „dependență”, care poate apărea la consumul zilnic al unei doze de 600 mg, sau mai mult pe o perioadă de numai 15 zile. Aceasta dependență creează mari dificultăți celor ce vor sa renunțe la drogarea cu cofeină, manifestate prin: dureri de cap, stare de oboseală generală, senzație de epuizare, anxietate, simptome care constituie „fenomenul de sevraj”, care apare la oprirea consumului de cafea. Aceasta face ca impulsul de a o relua să fie din ce în ce mai greu de oprit, asemenea celui cauzat de consumul de alcool, sau al celorlalte droguri psiho-active: cocaina, marijuana, nicotina, etc.
Cea mai serioasă îngrijorare este provocată de faptul că tulburările de comportament de tip hiperactiv, agresiv, specifice consumului de cafeină, sunt manifestate de 1/3 din adolescenții și copiii consumatori permanenți de băuturi gen Coca-Cola. Cofeina, echivalată cu cea din patru cafele băute de un adult este conținuta de un can de Coca Cola, pe care copiii îl consuma odată!!!
Copiii intre 1 și 5 ani sunt cei mai mari consumatori de cofeină , deoarece doza este raportată la greutatea corpului lor, așa cum rezultă din statisticile medicale.
Resorbția cofeinei în sânge este foarte rapidă, efectele ei asupra organismului devenind evidente după dozele de 75-200 mg, conținute în 2-5 can-uri Coca Cola, sau 3-7 cafele.

Aceste efecte constau în:

1. Disturbarea importantă a sistemului nervos manifestată prin scăderea performantelor creierului legate de memoria imediată, care are ca rezultat creșterea erorilor la diferitele teste de evaluare.
2. Modificarea negativă a coordonării motorii– care duce la nesiguranță și greșeli în efectuarea unor manevre și mișcări care cer exactitate și finețe în execuție.
3. Modificarea apariției și accentuarea simptomelor pre menstruale. Consumatoarele a 8-10 cafele pe zi au prezentat o creștere de 7 ori a severității simptomelor pre menstruale și menstruale.
4. Consumul de ceai negru și de cafea reduce 50% din absorbția fierului și calciului, fapt explicat prin prezența, în ambele a taninului, o substanță folosită la tăbăcirea pielii în industria pielăriei care usucă și întărește pereții stomacului.
5. Mărește producția de suc gastric care conține acid clorhidric. Consumatorii de ceai negru și de multă cafea, sau de Coca-Cola sunt expuși la îmbolnăvirea de ulcer gastric, tulburări de digestie, vomă, prin constricția vaselor de sânge datorită cofeinei.
6. Produce malformații congenitale la copii, nașteri premature copii cu greutate mică la naștere , cu circumferința capului mică, consecințe constatate în urma unui studiu, efectuat în Belgia, la femei însărcinate.
7. Creșterea colesterolului de tip LDL (rău) care este responsabil de bolile de inimă, prin blocarea vaselor coronariene care o hrănesc și creste deasemenea trigliceridele.
Cafeaua filtrată prezintă un risc mai redus de creștere a colesterolului, decât cea preparată prin fierbere.
8. Produce creșterea tensiunii arteriale, palpitații, tulburări de ritm (bătăi neregulate) la inimă, de aceea este interzisă bolnavilor de tensiune și celor cu nevroză cardiacă.
9. Cofeina nu e responsabilă de producerea tumorilor canceroase, dar ea accelerează ritmul de creștere a celor existente deja în corp, crește riscul cancerului de colon și dublează pe cel al vezici urinare.

În concluzie mentalitatea de a considera cafeaua un „medicament eficient pentru oboseală”, sau nevoia de-a începe activitatea dimineața cu o cafea, este total greșită și dăunătoare. Să nu tratăm oboseala cu un drog și să nu apelăm, pentru revitalizarea organismului nostru la cafea, ceai negru, Coca Cola sau orice alta băutura „soft „, toate acestea fiind stimulente artificiale. Să adoptăm un stil de viață sănătos, cu un program de odihnă, exercițiu fizic și o alimentație corectă, care ne garantează păstrarea vitalității și energiei!
Începeți ziua cu un duș cald de 4-5 minute, urmat de unul rece de 15 sec cu un mic dejun sanatos (cereale, toast, ceai cu lămâie), dacă aveți timp mergeți 30 min în pași vioi. Toate acestea vă vor asigura energia necesară pentru capacitatea mintală, vă vor regla circulația sângelui, fără droguri care vă distrug organismul. Păstrați „cafeluța” pentru „ocazii” care să nu fie prea …dese!!

Publicitate