Spicuiri din Biblie

Spicuiri din Biblie

Spicuiri din Biblie

Pentru ce trebuie sa citim Sfanta Scriptura
Cum trebuie sa citesc Sfanta Scriptura?
Crestinul
Cum trebuie sa se roage credinciosul?
Importanta Bibliei in viata omului
Cuvantul Domnului. Cum este?
Ce poate sa faca Domnul Isus?
Omul Nou
Numele Domnului Isus
Necredinciosul si Adevarul
Ce zice Domnul Isus despre Sine?
Ce este Invierea Domnului Isus?
CINE ARE PACE?
Judecata lui Dumnezeu
Cea mai buna asigurare
Doua fotografii
Stiati ca
Paralele Israel-Biserica
Ce credinta trebuie sa aibe credinciosul?
Cum trebuie sa vorbeasca credinciosul?
De ce trebuie sa fuga si sa se departeze credinciosul?
Credinciosul este
Lucrarea Domnului Isus
Tainele din Biblie
Domnul nostru este tare
Sangele Domnului Isus
Viata crestina
Uitati-va cu bagare de seama la

Pentru ce trebuie sa citim Sfanta Scriptura
1. Pentru ca este Cuvantul lui Dumnezeu, iar citirea ei este recomandata de El.
IOAN 5:39 Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vecinica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine.
DEU 11:18 Puneti-va dar in inima si in suflet aceste cuvinte pe cari vi le spun. Sa le legati ca un semn de aducere aminte pe minile voastre, si sa fie ca niste fruntarii intre ochii vostri.
2 PET 1:19 Si avem cuvintul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr’un loc intunecos, pina se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre.
2. Pentru ca ea are o putere minunata
PSA 119:129 Invataturile Tale sint minunate: de aceea le pazeste sufletul meu.
EVR 4:12 Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri: patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gindurile inimii.
3. Pentru ca ea da viata
PROV 4:21-22 Sa nu se departeze cuvintele acestea de ochii tai, pastreaza-le in fundul inimii tale! Caci ele sint viata pentru cei ce le gasesc, si sanatate pentru tot trupul lor.
4. Pentru ca sfaturile ei sunt un dar si un har minunat de la Dumnezeu
PSA 19:7 Legea Domnului este desavirsita, si invioreaza sufletul; marturia Domnului este adevarata si da intelepciune celui nestiutor.
PSA 19:8 Orinduirile Domnului sint fara prihana, si veselesc inima; poruncile Domnului sint curate si lumineaza ochii.
2TIM 3:15-17 din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, cari pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mintuire, prin credinta in Hristos Isus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.
5. Pentru ca imi arata mantuirea prin Domnul Isus
IOAN 6:68 ,,Doamne„, I-a raspuns Simon Petru, ,,la cine sa ne ducem? Tu ai cuvintele vietii vecinice.
ROM 3:23-24 Caci toti au pacatuit, si sint lipsiti de slava lui Dumnezeu. Si sint socotiti neprihaniti, fara plata, prin harul Sau, prin rascumpararea, care este in Hristos Isus.
2 TIM 1:9 El ne-a mintuit si ne-a dat o chemare sfinta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotarirea Lui si dupa harul care ne-a fost dat in Hristos Isus, inainte de vecinicii,
6. Pentru ca ma fereste de-a pacatui
IOAN 17:17 Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvintul Tau este adevarul.
7. Pentru ca ma tine curat
PSA 119:9 Cum isi va tinea tinarul curata cararea? Indreptindu-se dupa Cuvintul Tau.
8. Pentru ca imi lumineaza duhul
PSA 73:24-25 ma vei calauzi cu sfatul Tau, apoi ma vei primi in slava. Pe cine altul am eu in cer afara de Tine? Si pe pamint nu-mi gasesc placerea in nimeni decit in Tine.
1TIM 4:15 Pune-ti pe inima aceste lucruri, indeletniceste-te in totul cu ele, pentruca inaintarea ta sa fie vazuta de toti
9. Pentru ca citirea zilnica este o hrana si o putere duhovniceasca
MAT 4:4 Drept raspuns, Isus i-a zis: ,,Este scris: ,Omul nu traieste numai cu pine, ci cu orice cuvint care iese din gura lui Dumnezeu.„
EFES 6:16-17 Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mintuirii si sabia Duhului, care este Cuvintul lui Dumnezeu.
10. Pentru ca ma mangaie in suferinta
PSA 94:19 Cind ginduri negre se framinta cu gramada inlauntrul meu, mingiierile Tale imi invioreaza sufletul.
PSA 23:4 Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mingiie.
11. Pentru ca ma fereste de ratacire
MAT 22:29 Drept raspuns, Isus le-a zis: ,,Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu
12. Pentru ca ma face intelept
2TIM 3:15 din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, cari pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mintuire, prin credinta in Hristos Isus.
13. Pentru ca ma face destoinic in orice lucrare buna
2TIM 3:16-17 Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.
14. Pentru ca Domnul Isus numeste fericit pe cel ce o citeste si-o implineste
APOC 1:3 Ferice de cine citeste, si de cei ce asculta cuvintele acestei proorocii, si pazesc lucrurile scrise in ea! Caci vremea este aproape!
LUCA 11:28 Si El a raspuns: ,,Ferice mai degraba de ceice asculta Cuvintul lui Dumnezeu, si-L pazesc!„
15. Pentru ca neascultarea ei atrage pedeapsa lui Dumnezeu
PROV 13:13 Cine nesocoteste Cuvintul Domnului se pierde, dar cine se teme de porunca este rasplatit. –
EVR 12:25 Luati seama ca nu cumva sa nu voiti sa ascultati pe Cel ce va vorbeste! Caci daca n’au scapat ceice n’au vrut sa asculte pe Cel ce vorbea pe pamint, cu atit mai mult nu vom scapa noi, daca ne intoarcem dela Cel ce vorbeste din ceruri,
LUCA 9:26 Caci de oricine se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, se va rusina si Fiul omului de el, cind va veni in slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri.

Cum trebuie sa citesc Sfanta Scriptura?

1. Cu temere de Domnul
PSA 111:10 Frica Domnului este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc, au o minte sanatoasa, si slava Lui tine in veci.
PROV 1:7 Frica Domnului este inceputul stiintei; dar nebunii nesocotesc intelepciunea si invatatura
PROV 15:33 Frica de Domnul este scoala intelepciunii, si smerenia merge inaintea slavei.
2. Cu rugaciune
PSA 119:18 Deschide-mi ochii, ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!
PSA 119:34 Da-mi pricepere, ca sa pazesc Legea Ta si s’o tin din toata inima mea!
3. Cu bagare de seama
1TIM 4:13 Pina voi veni, ia seama bine la citire, la indemnare, si la invatatura pe care o dai altora.
4. In fiecare zi
FAPTE 17:11 Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decit cei din Tesalonic. Au primit Cuvintul cu toata rivna, si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa.
5. Cu smerenie
1PET 2:2 si, ca niste prunci nascuti de curind, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentruca prin el sa cresteti spre mintuire,
6. Cugetand la ea
DEU 6:6 Si poruncile acestea, pe cari ti le dau astazi, sa le ai in inima ta.
COL 3:16 Cuvintul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea. Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cintari de lauda si cu cintari duhovnicesti, cintind lui Dumnezeu cu multamire in inima voastra.
7. Implinindu-o
IOSUA 1:8 Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte, cautind sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbindi in toate lucrarile tale, si atunci vei lucra cu intelepciune.
IACOV 1:22-25 Fiti implinitori ai Cuvintului, nu numai ascultatori, inselindu-va singuri. Caci daca asculta cineva Cuvintul, si nu-l implineste cu fapta, seamana cu un om, care isi priveste fata fireasca intr’o oglinda; si, dupace s’a privit, pleaca si uita indata cum era. Dar cine isi va adinci privirile in legea desavirsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.
MAT 7:21 Nu orisicine-Mi zice: ,,Doamne, Doamne!„ va intra in Imparatia cerurilor, ci celce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.

Crestinul
1. Cine este cu adevarat crestin?
IOAN 1:12-13 Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celorce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; nascuti nu din singe, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.”
2. Ce datorie are crestinul?
1TIM 6:12 Lupta-te lupta cea buna a credintei; apuca viata vecinica la care ai fost chemat, si pentru care ai facut aceea frumoasa marturisire inaintea multor marturi.
3. Viata crestinului este o lupta
IOAN 16:33 V’am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti, Eu am biruit lumea.„
4. Care este vrasmasul cu care lupta? (satan, firea pamanteasca,lumea)
IACOV 4:7 Supuneti-va dar lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului, si el va fugi dela voi.
GAL 5:17 Caci firea paminteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamintesti: sint lucruri protivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti.
1IOAN 2:15 Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in El.
5. Ce arme trebuie folosite in lupta?
EFES 6:13-17 De aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea, si sa ramineti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul. Stati gata dar, avind mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avind picioarele incaltate cu rivna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mintuirii si sabia Duhului, care este Cuvintul lui Dumnezeu.
2COR 10:4-5 Caci armele cu cari ne luptam noi, nu sint supuse firii pamintesti, ci sint puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile. Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, cari se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gind il facem rob ascultarii de Hristos.
6. Cum trebuie sa lupte?
EVR 12:2 Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavirsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
MAT 11:29 Luati jugul Meu asupra voastra, si invatati dela Mine, caci Eu sint blind si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre.
1TIM 6:12 Lupta-te lupta cea buna a credintei; apuca viata vecinica la care ai fost chemat, si pentru care ai facut aceea frumoasa marturisire inaintea multor marturi.
7. Care este rasplata biruintei?
APOC 3:21 Celui ce va birui, ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.
MAT 10:22 Veti fi uriti de toti, din pricina Numelui Meu; dar cine va rabda pina la sfirsit, va fi mintuit.

Cum trebuie sa se roage credinciosul?
1. In Numele Domnului Isus
IOAN 14:13-14 si ori ce veti cere in Numele Meu, voi face, pentruca Tatal sa fie proslavit in Fiul. Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face.
2. Cu credinta
IACOV 5:15 Rugaciunea facuta cu credinta va mintui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosa; si daca a facut pacate, ii vor fi iertate.
IACOV 1:6 Dar s’o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentruca cine se indoieste, seamana cu valul marii, turburat si impins de vint incoace si incolo.
3. In Duh si adevar
IOAN 4:24 Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in duh si in adevar.„
4. Fierbinte
IACOV 5:16 Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.
5. Cu staruinta si sa nu se lase
LUCA 18:1 Isus le-a spus o pilda, ca sa le arate ca trebuie sa se roage necurmat, si sa nu se lase.
ROM 12:12 Bucurati-va in nadejde. Fiti rabdatori in necaz. Staruiti in rugaciune.
6. La vremea potrivita
PSA 32:6 De aceea orice om evlavios sa se roage Tie la vreme potrivita! Si chiar de s’ar varsa ape mari, pe el nu -l vor atinge de loc.
PSA 69:13 Dar eu catre Tine imi inalt rugaciunea, Doamne, la vremea potrivita. In bunatatea Ta cea mare, raspunde-mi, Dumnezeule, si da-mi ajutorul Tau!
7. Cu capul plecat
PSA 35:13 Si eu, cind erau ei bolnavi, ma imbracam cu sac, imi smeream sufletul cu post, si ma rugam cu capul plecat la sin.
8. Cu maini curate
1TIM 2:8 Vreau dar ca barbatii sa se roage in orice loc, si sa ridice spre cer mini curate, fara minie si fara indoieli.
9. Cu genunchii plecati
EFES 3:14 …Iata dece, zic, imi plec genunchii inaintea Tatalui Domnului nostru Isus Hristos,
10. Cu fata la pamant
EZRA 10:1 Pe cind sta Ezra, plingind si cu fata la pamint inaintea Casei lui Dumnezeu, si facea aceasta rugaciune si marturisire, se strinsese la el o multime foarte mare de oameni din Israel, barbati, femei si copii, si poporul varsa multe lacrami.
11. Cu capul descoperit
1COR 11:4 Orice barbat, care se roaga sau prooroceste cu capul acoperit, isi necinsteste Capul sau.
12. Cu mintea si cu duhul
1COR 14:15 Ce este de facut atunci? Ma voi ruga cu duhul, dar ma voi ruga si cu mintea; voi cinta cu duhul, dar voi cinta si cu mintea.
13. Veghind
MAT 26:41 Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita; duhul, in adevar, este plin de rivna, dar carnea este neputincioasa.„
14. Luptand in rugaciune
ROM 15:30 Va indemn dar, fratilor, pentru Domnul nostru Isus Hristos, si pentru dragostea Duhului, sa va luptati impreuna cu mine, in rugaciunile voastre catre Dumnezeu pentru mine,
15. Sa nu bolboroseasca aceleasi vorbe
MAT 6:7 Cind va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paginii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati.
16. Marturisindu-si pacatul
DAN 9:20 Pe cind inca vorbeam eu, ma rugam, imi marturiseam pacatul meu si pacatul poporului meu Israel, si imi aduceam cererile inaintea Domnului, Dumnezeului meu, pentru muntele cel sfint al Dumnezeului meu;
17. Iertand pe toti
MAR 11:25 Si, cind stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva, pentruca si Tatal vostru care este in ceruri, sa va ierte greselile voastre.
18. Zi si noapte
NEEMIA 1:6 Sa ia aminte urechea Ta si ochii sa-Ti fie deschisi: asculta rugaciunea pe care ti -o face robul Tau acum, zi si noapte, pentru robii Tai copiii lui Israel, marturisind pacatele copiilor lui Israel, pacatele facute de noi impotriva Ta; caci eu si casa tatalui meu am pacatuit.
19. Neincetat
1TES 5:17 Rugati-va neincetat.
20. In toata vremea prin Duhul Sfant
EFES 6:18 Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta, cu toata staruinta, si rugaciune pentru toti sfintii,

Importanta Bibliei in viata omului
1. Ce este Biblia?
Cartea Domnului
ISAIA 34:16 Cautati in cartea Domnului, si cititi! Niciuna din toate acestea nu va lipsi, nici una nici alta nu vor da gres, caci gura Domnului a poruncit lucrul acesta: Duhul Lui va stringe acele salbataciuni.
2. Cine a lasat Biblia?
Dumnezeu
EX 24:1-4 Dumnezeu a zis lui Moise: ,,Suie-te la Domnul, tu si Aaron, Nadab si Abihu, si saptezeci de batrini ai lui Israel, si sa va inchinati de departe, aruncindu-va cu fata la pamint. Numai Moise sa se apropie de Domnul; ceilalti sa nu se apropie si poporul sa nu se suie cu el.„Moise a venit si a spus poporului toate cuvintele Domnului si toate legile. Tot poporul a raspuns intr’un glas: ,,Vom face tot ce a zis Domnul.„Moise a scris toate cuvintele Domnului. Apoi s’a sculat dis de dimineata, a zidit un altar la poalele muntelui, si a ridicat douasprezece pietre pentru cele douasprezece semintii ale lui Israel.
APOC 1:11 care zicea: ,,Eu sint Alfa si Omega, Cel dintii si Cel de pe urma. Ce vezi, scrie intr-o carte, si trimete-o celor sapte Biserici: la Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodicea.„
3. Cum este Biblia?
Insuflata de Dumnezeu
2TIM 3:16-17 Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.
4. Pentru ce este lasata Biblia?
Ca sa indrepte si sa arate fagaduintele lui Dumnezeu
2TIM 3:15-17 din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, cari pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mintuire, prin credinta in Hristos Isus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.
5. Cum trebuie sa fie starea omului fata de Biblie?
Dornic de a o cerceta
FAPTE 17:11 Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decit cei din Tesalonic. Au primit Cuvintul cu toata rivna, si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa.
IEREMIA 15:16 Cind am primit cuvintele Tale, le-am inghitit; cuvintele Tale au fost bucuria si veselia inimii mele, caci dupa Numele Tau sint numit, Doamne, Dumnezeul ostirilor!
2PET 1:19-21 Si avem cuvintul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr’un loc intunecos, pina se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre. Fiindca mai intii de toate, sa stiti ca nicio proorocie din Scriptura nu se tilcuieste singura. Caci nici o proorocie n’a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, minati de Duhul Sfint.
6. Cine poate sa inteleaga Biblia?
Robii Domnului
APOC 1:1 Descoperirea lui Isus Hristos, pe care l-a dat-o Dumnezeu, ca sa arate robilor Sai lucrurile cari au sa se intimple in curind. Si le-a facut-o cunoscut, trimetind prin ingerul Sau la robul Sau Ioan, –
DAN 12:1-10 In vremea aceea se va scula marele voivod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tau; caci aceasta va fi o vreme de strimtorare, cum n’a mai fost de cind sint neamurile si pina la vremea aceasta. Dar in vremea aceea, poporul tau va fi mintuit, si anume oricine va fi gasit scris in carte. Multi din cei ce dorm in tarina pamintului se vor scula: unii pentru viata vecinica, si altii pentru ocara si rusine vecinica. Cei intelepti vor straluci ca stralucirea cerului, si cei ce vor invata pe multi sa umble in neprihanire vor straluci ca stelele, in veac si in veci de veci. Tu, insa, Daniele, tine ascunse aceste cuvinte, si pecetluieste cartea, pina la vremea sfirsitului…. Atunci multi o vor citi, si cunostinta va creste.„Si eu, Daniel, m’am uitat, si iata ca alti doi oameni stateau in picioare, unul dincoace de riu, si altul dincolo de malul riului. Unul din ei a zis omului aceluia imbracat in haine de in, care statea deasupra apelor riului: ,,Cit va mai fi pina la sfirsitul acestor minuni. Si am auzit pe omul acela imbracat in haine de in, care statea deasupra apelor riului; el si -a ridicat spre ceruri mina dreapta si mina stinga, si a jurat pe Cel ce traieste vecinic, ca va mai fi o vreme, doua vremuri, si o jumatate de vreme, si ca toate aceste lucruri se vor sfirsi cind puterea poporului sfint va fi zdrobita de tot.„8 Eu am auzit, dar n’am inteles; si am zis: ,,Domnul meu, care va fi sfirsitul acestor lucruri?„9 El a raspuns: ,,Du-te Daniele! Caci cuvintele acestea vor fi ascunse si pecetluite pina la vremea sfirsitului. Multi vor fi curatiti, albiti si lamuriti; cei rai vor face raul, si niciunul din cei rai nu va intelege, dar cei priceputi vor intelege.
1COR 2:14 Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci, pentru el, sint o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentruca trebuiesc judecate duhovniceste.
7. Cand trebuie citita Biblia?
Mereu, cugetand la ea zi si noapte
PSA 1:2 Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui!

Cuvantul Domnului. Cum este?

1. Cuvantul Domnului este adevarat
PSA 33:4 Caci Cuvintul Domnului este adevarat, si toate lucrarile Lui se implinesc cu credinciosie
2. Cuvantul Domnului este vesnic
PSA 33:11 Dar sfaturile Domnului dainuiesc pe vecie, si planurile inimii Lui, din neam in neam.
3. Cuvantul Domnului este curat
PSA 12:6 Cuvintele Domnului sint cuvinte curate, un argint lamurit in cuptor de pamint, si curatit de sapte ori. –
4. Cuvantul Domnului este lumina
PSA 119:105 Cuvintul Tau este o candela pentru picioarele mele, si o lumina pe cararea mea.
5. Cuvantul Domnului este foc
IEREMIA 5:14 ,,De aceea asa vorbeste Domnul, Dumnezeul ostirilor: ,Pentruca ati zis lucrul acesta, iata, Cuvintul Meu il fac foc in gura ta, si poporul acesta lemne, ca sa -i arda focul acesta.
6. Cuvantul Domnului este ciocan
IEREMIA 23:29 ,,Nu este Cuvintul Meu ca un foc, zice Domnul, si ca un ciocan care sfarima stinca?„
7. Cuvantul Domnului este sabia Duhului
EFES 6:17 Luati si coiful mintuirii si sabia Duhului, care este Cuvintul lui Dumnezeu.
8. Cuvantul Domnului este intreg
PROV 30:6 N’adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca, si sa fii gasit mincinos.
9. Cuvantul Domnului este scut
PROV 30:5 Orice cuvint al lui Dumnezeu este incercat. El este un scut pentru ceice se incred in El.
10. Cuvantul Domnului este prielnic celui drept
MICA 2:7 ,,Este Domnul atit de grabnic la minie, casa lui Iacov? Acesta este felul Lui de a lucra?„ ,,Da, cuvintele Mele sint prielnice celui ce umbla cu neprihanire!
11. Cuvantul Domnului este paine
MAT 4:4 Drept raspuns, Isus i-a zis: ,,Este scris: ,Omul nu traieste numai cu pine, ci cu orice cuvint care iese din gura lui Dumnezeu.„
12. Cuvantul Domnului este lapte duhovnicesc
1PET 2:2 si, ca niste prunci nascuti de curind, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentruca prin el sa cresteti spre mintuire,
13. Cuvantul Domnului este dulce
PSA 119:103 Ce dulci sint cuvintele Tale pentru cerul gurii mele! Mai dulci decit mierea in gura mea!
14. Cuvantul Domnului este samanta vietii
LUCA 8:11 Iata ce inteles are pilda aceasta: ,,Saminta, este Cuvintul lui Dumnezeu.
15. Cuvantul Domnului este oglinda
2COR 3:18 Noi toti privim cu fata descoperita, ca intr’o oglinda, slava Domnului, si sintem schimbati in acelas chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului.
16. Cuvantul Domnului este incercat
PROV 30:5 Orice cuvint al lui Dumnezeu este incercat. El este un scut pentru ceice se incred in El.
17. Cuvantul Domnului este viu
EVR 4:12 Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri: patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gindurile inimii.
18. Cuvantul Domnului este lucrator
EVR 4:12 Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri: patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gindurile inimii.
19. Cuvantul Domnului este viata
IOAN 6:63 Duhul este acela care da viata, carnea nu foloseste la nimic; cuvintele, pe cari vi le-am spus Eu, sint duh si viata.
20. Cuvantul Domnului este duh
IOAN 6:63 Duhul este acela care da viata, carnea nu foloseste la nimic; cuvintele, pe cari vi le-am spus Eu, sint duh si viata.
21. Cuvantul Domnului este slobod
2TIM 2:9 pentru care sufar pina acolo ca sint legat ca un facator de rele. Dar Cuvintul lui Dumnezeu nu este legat.
22. Cuvantul Domnului este Adevarul
IOAN 17:17 Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvintul Tau este adevarul.

Ce poate sa faca Domnul Isus?
1. Poate sa mantuiasca
EVR 7:25 De aceea si poate sa mintuiasca in chip desavirsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentruca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.
2. Poate Singur sa ierte pacatele
MAR 2:7 ,,Cum vorbeste omul acesta astfel? Huleste! Cine poate sa ierte pacatele decit numai Dumnezeu?„
3. Poate sa ajute pe cei ispititi
EVR 2:18 Si prin faptul ca El insus a fost ispitit in ceeace a suferit, poate sa vina in ajutorul celor ce sint ispititi.
4. Poate imputernici
ROM 16:25 Iar Aceluia care poate sa va intareasca, dupa Evanghelia mea si propovaduirea lui Isus Hristos, -potrivit cu descoperirea tainei, care a fost tinuta ascunsa timp de veacuri,
5. Poate sa umple cu orice har
2COR 9:8 Si Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentruca, avind totdeauna in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna,
6. Poate sa faca mai mult decat cerem sau gandim
EFES 3:20 Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaza in noi, poate sa faca nespus mai mult decit cerem sau gindim noi,
7. Poate sa ne pazeasca de orice pas gresit
IUDA 1:24 Iar a Aceluia, care poate sa va pazeasca de orice cadere, si sa va faca sa va infatisati fara prihana si plini de bucurie inaintea slavei Sale,
8. Poate sa schimbe trupul nostru muritor
FILIP 3:21 El va schimba trupul starii noastre smerite, si-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Si supune toate lucrurile

Omul Nou
2COR 5:17 Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura (Sau: zidire.) noua. Cele vechi s’au dus: iata ca toate lucrurile s’au facut noi.
1. Are viata cea noua
– Aceasta viata este fara sfarsit
IOAN 5:24 Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Celce M’a trimes, are viata vecinica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.
– Aceasta viata nu se vestejeste
PSA 1:3 El este ca un pom sadit linga un izvor de apa, care isi da rodul la vremea lui, si ale carui frunze nu se vestejesc: tot ce incepe, duce la bun sfirsit.
– Aceasta viata este nesecata
IOAN 7:38 Cine crede in Mine, din inima lui vor curge riuri de apa vie, cum zice Scriptura.„
IOAN 10:10 Hotul nu vine decit sa fure, sa junghie si sa prapadeasca. Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s’o aiba din belsug
2. Are o noua patrie
– Este chemat acolo
EVR 3:1 Deaceea, frati sfinti, cari aveti parte de chemarea cereasca, atintiti-va privirile la Apostolul si Marele Preot al marturisirii noastre, adica Isus,
– Este sadit acolo
EFES 2:6 El ne-a inviat impreuna, si ne-a pus sa sedem impreuna in locurile ceresti, in Hristos Isus,
– Are mostenirea acolo
1PET 1:3-4 Binecuvintat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, care, dupa indurarea Sa cea mare, ne-a nascut din nou prin invierea lui Isus Hristos din morti, la o nadejde vie, si la o mostenire nestricacioasa, si neintinata, si care nu se poate vesteji, pastrata in ceruri pentru voi.
– Asteapta pe Domnul Sau de acolo
FILIP 3:20-21 Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mintuitor pe Domnul Isus Hristos. El va schimba trupul starii noastre smerite, si-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Si supune toate lucrurile.
3. Este pus sub o lege noua
– Sub legea vietii
ROM 8:2 In adevar, legea Duhului de viata in Hristos Isus, m’a izbavit de Legea pacatului si a mortii.
– Sub legea dragostei
IOAN 13:34 Va dau o porunca noua: Sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii.
– Sub legea slobozeniei
IACOV 1:25 Dar cine isi va adinci privirile in legea desavirsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.
4. Este intr-o slujba noua
– Este chemat sa lucreze cu Domnul
1COR 3:9 Caci noi sintem impreuna lucratori cu Dumnezeu. Voi sinteti ogorul lui Dumnezeu, cladirea lui Dumnezeu.
– Este trimis sa marturiseasca pentru Dumnezeu
MAT 28:19-20 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v’am poruncit. Si iata ca Eu sint cu voi in toate zilele, pina la sfirsitul veacului. Amin.
– Face lucrul acesta pana la venirea Domnului
LUCA 19:13 A chemat zece din robii sai, le-a dat zece poli (Greceste: mine.), si le-a zis: ,,Puneti-i in negot pina ma voi intoarce.„

Numele Domnului Isus
1. O mireasma varsata
CINTAREA 1:3 mirodeniile tale au un miros placut. Numele tau este ca o mireasma varsata. De aceea te iubesc pe tine fetele!
2. In acest Nume avem iertarea pacatelor
FAPTE 10:43 Toti proorocii marturisesc despre El ca oricine crede in El, capata, prin Numele Lui, iertarea pacatelor.„
3. In acest Nume avem viata
IOAN 20:31 Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentruca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si crezind, sa aveti viata in Numele Lui.
4. In acest Nume capatam orice vom cere
IOAN 14:14 Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face.
5. In acest Nume suntem mantuiti
FAPTE 4:12 In nimeni altul nu este mintuire: caci nu este supt cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mintuiti.„
6. Pentru acest Nume suntem batjocoriti
FAPTE 5:41 Ei au plecat dinaintea Soborului, si s-au bucurat ca au fost invredniciti sa fie batjocoriti, pentru Numele Lui.
7. Acest Nume fie laudat si slavit
PSA 135:1-3 Laudati pe Domnul! Laudati Numele Domnului, laudati -L, robi ai Domnului, cari stati in Casa Domnului, in curtile Casei Dumnezeului nostru!  Laudati pe Domnul, caci Domnul este bun; cintati Numele Lui, caci este binevoitor.

Necredinciosul si Adevarul
1. Este lipsit de adevar
1TIM 6:3-5 Daca invata cineva pe oameni invatatura deosebita, si nu se tine de cuvintele sanatoase ale Domnului nostru Isus Hristos si de invatatura care duce la evlavie, este plin de mindrie, si nu stie nimic: ba inca are boala cercetarilor fara rost si a certurilor de cuvinte, din cari se naste pizma, certurile, clevetirile, banuielile rele, zadarnicile ciocniri de vorbe ale oamenilor stricati la minte, lipsiti de adevar si cari cred ca evlavia este un izvor de cistig. Fereste-te de astfel de oameni.
2. Nu poate ajunge la cunostinta adevarului
2TIM 3:7 cari invata intotdeauna si nu pot ajunge niciodata la deplina cunostinta a adevarului.
3. Se impotriveste adevarului
ROM 2:8 si va da minie si urgie celor ce, din duh de gilceava, se impotrivesc adevarului si asculta de nelegiuire.
2TIM 3:8 Dupa cum Iane si Iambre s’au impotrivit lui Moise, tot asa si oamenii acestia se impotrivesc adevarului, ca unii cari sint stricati la minte si osinditi in ce priveste credinta.
4. Schimba in minciuna adevarul
ROM 1:25 caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu, si au slujit si s’au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvintat in veci! Amin.
5. Isi intoarce urechea de la adevar
2TIM 4:4 Isi vor intoarce urechea dela adevar, si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite.
6. Adevarul nu este in el fiindca traieste in minciuna
1IOAN 1:8 Daca zicem ca n’avem pacat, ne inselam singuri, si adevarul nu este in noi.
7. Nici o minciuna nu vine din adevar
1IOAN 2:21 V’am scris nu ca n’ati cunoaste adevarul, ci pentruca il cunoasteti, si stiti ca nicio minciuna nu vine din adevar.
8. Nu asculta de adevar
GAL 5:7 Voi alergati bine: cine v’a taiat calea ca sa n’ascultati de adevar?
9. Nu primeste dragostea adevarului
2TES 2:10 si cu toate amagirile nelegiuirii pentru ceice sint pe calea pierzarii, pentruca n’au primit dragostea adevarului ca sa fie mintuiti.
10. Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva celor care inabuse adevarul
ROM 1:18 Minia lui Dumnezeu se descopere din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuri a oamenilor, cari inaduse adevarul in nelegiuirea lor.

Ce zice Domnul Isus despre Sine?
1. Eu sunt Lumina lumii
IOAN 8:12 Isus le-a vorbit din nou, si a zis: ,,Eu sint Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe Mine, nu va umbla in intunerec, ci va avea lumina vietii.„
2. Eu sunt Usa oilor
IOAN 10:7 Isus le-a mai zis: ,,Adevarat, adevarat, va spun ca Eu sint usa oilor.
3. Eu sunt Painea vietii
IOAN 6:35 Isus le-a zis: ,,Eu sint Pinea vietii. Cine vine la Mine, nu va flaminzi niciodata; si cine crede in Mine, nu va inseta niciodata.
4. Eu sunt Calea, Adevarul si Viata
IOAN 14:6 Isus i-a zis: ,,Eu sint calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine.
5. Eu sunt inainte de Avraam
IOAN 8:58 Isus le-a zis: ,,Adevarat, adevarat, va spun ca, mai inainte ca sa se nasca Avraam, sint Eu.„
6. Eu sunt vita
IOAN 15:1 Eu sint adevarata vita, si Tatal Meu este vierul.
7. Eu sunt Pastorul cel bun
IOAN 10:11 Eu sint Pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi da viata pentru oi.
8. Eu sunt Invierea si Viata
IOAN 11:25 Isus i-a zis: ,,Eu sint invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai.
9. Eu sunt Isus
IOAN 18:5-6 Ei I-au raspuns: ,,Pe Isus din Nazaret!„. Isus le-a zis: ,,Eu sint!„. Iuda, vinzatorul, era si el cu ei. Cind le-a zis Isus: ,,Eu sint„, ei s’au dat inapoi, si au cazut jos la pamint.

Ce este Invierea Domnului Isus?
1. Cea mai mare intamplare din istoria lumii
FAPTE 1:3 Dupa patima Lui, li S’a infatisat viu, prin multe dovezi, aratindu-li-Se deseori timp de patruzeci de zile, si vorbind cu ei despre lucrurile privitoare la Imparatia lui Dumnezeu.
2. Cea mai mare dovada a crestinismului
ROM 1:4 iar in ce priveste duhul sfinteniei dovedit cu putere ca este Fiul lui Dumnezeu, prin invierea mortilor; adica pe Isus Hristos, Domnul nostru,
3. Cea mai mare descoperire a puterii lui Dumnezeu
EFES 1:20 pe care a desfasurat-o in Hristos, prin faptul ca L-a inviat din morti, si L-a pus sa sada la dreapta Sa, in locurile ceresti,
4. Cel mai mare adevar al Evangheliei
1COR 15:3-4 V’am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; ca a fost ingropat si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
5. Cea mai mare realitate a credintei
1TES 4:14 Caci daca credem ca Isus a murit si a inviat, credem si ca Dumnezeu va aduce inapoi impreuna cu Isus pe cei ce au adormit in El.
6. Cel mai mare indemn la sfintenie
ROM 6:9-12 intrucit stim ca Hristosul inviat din morti, nu mai moare: moartea nu mai are nici o stapinire asupra Lui. Fiindca prin moartea de care a murit, El a murit pentru pacat, odata pentru totdeauna; iar prin viata pe care o traieste, traieste pentru Dumnezeu. Tot asa si voi insiva, socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos, Domnul nostru. Deci, pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor, si sa nu mai ascultati de poftele lui.
7. Cea mai mare nadejde in invierea mortilor
1COR 15:12-22 Iar daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti, cum zic unii dintre voi, ca nu este o inviere a mortilor? Daca nu este o inviere a mortilor, nici Hristos n’a inviat. Si daca n’a inviat Hristos, atunci propovaduirea noastra este zadarnica, si zadarnica este si credinta voastra. Ba inca noi sintem descoperiti si ca martori mincinosi ai lui Dumnezeu; fiindca, am marturisit despre Dumnezeu ca El a inviat pe Hristos, cind nu L-a inviat, daca este adevarat ca mortii nu inviaza. Caci, daca nu inviaza mortii, nici Hristos n’a inviat. Si daca n’a inviat Hristos, credinta voastra este zadarnica, voi sinteti inca in pacatele voastre, si prin urmare si cei ce au adormit in Hristos, sint pierduti. 19 Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos, atunci sintem cei mai nenorociti dintre toti oamenii! Dar acum, Hristos a inviat din morti, pirga celor adormiti. Caci daca moartea a venit prin om, tot prin om a venit si invierea mortilor. Si dupa cum toti mor in Adam, tot asa, toti vor invia in Hristos;

CINE ARE PACE?
1. Cine o cauta
PSA 34:14 Departeaza-te de rau, si fa binele; cauta pacea, si alearga dupa ea!
2. Cine alearga dupa ea
PSA 34:14 Departeaza-te de rau, si fa binele; cauta pacea, si alearga dupa ea!
3. Cine o urmareste
EVR 12:14 Urmariti pacea cu toti si sfintirea, fara care nimeni nu va vedea pe Domnul.
4. Cine o primeste de la Domnul
IOAN 14:27 Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v’o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaiminte.
5. Cine se sfatuieste la pace
PROV 12:20 Inselatoria este in inima celor ce cugeta raul, dar bucuria este pentru ceice sfatuiesc la pace.
6. Cine face pace
MAT 5:9 Ferice de cei impaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!
7. Cine locuieste in locuinta pacii
ISAIA 32:18 Poporul meu va locui in locuinta pacii, in case fara grija si in adaposturi linistite
8. Cine isi indreapta picioarele pe calea ei
LUCA 1:79 ca sa lumineze pe ceice zac in intunerecul si in umbra mortii, si sa ne indrepte picioarele pe calea pacii!„
9. Cine traieste in ea
MAR 9:50 Sarea este buna; dar daca sarea isi pierde puterea de a sara, cu ce ii veti da inapoi puterea aceasta? Sa aveti sare in voi insiva, si sa traiti in pace unii cu altii.„
10. Cine e binecuvantat de Domnul
PSA 29:11 Domnul da tarie poporului Sau, Domnul binecuvinteaza pe poporul Sau cu pace.
ISUS ESTE PACEA
EFES 2:14 Caci El este pacea noastra, care din doi a facut unul, si a surpat zidul dela mijloc care-i despartea, …

Judecata lui Dumnezeu
1. Asupra lumii
FAPTE 17:31 pentruca a rinduit o zi, in care va judeca lumea dupa dreptate, prin Omul, pe care L-a rinduit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita prin faptul ca L-a inviat din morti…„
2. Asupra ingerilor cazuti
2PET 2:4 Caci daca n’a crutat Dumnezeu pe ingerii cari au pacatuit, ci i-a aruncat in Adinc, unde stau inconjurati de intunerec, legati cu lanturi si pastrati pentru judecata;
3. Asupra oamenilor
EVR 9:27-28 Si, dupa cum oamenilor le este rinduit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata, tot asa, Hristos, dupa ce S’a adus jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara, nu in vederea pacatului, ca sa aduca mintuirea celor ce-L asteapta.
4. Asupra popoarelor
PSA 9:7-8 Ei s’au dus, dar Domnul imparateste in veac, si Si -a pregatit scaunul de domnie pentru judecata. El judeca lumea cu dreptate, judeca popoarele cu nepartinire.
5. Asupra fiecarei persoane
ROM 14:12 Asa ca fiecare din noi are sa dea socoteala despre sine insus lui Dumnezeu.
6. Asupra faptelor
ECLES 12:14 Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau
7. Asupra cuvintelor
MAT 12:36 Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvint nefolositor, pe care-l vor fi rostit.
8. Asupra gandurilor
EVR 4:12 Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri: patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gindurile inimii.
9. Asupra simturilor
EVR 4:12 Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri: patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gindurile inimii.
IATA JUDECATORUL ESTE CHIAR LA USA
IACOV 5:9 Nu va plingeti unii impotriva altora, fratilor, ca sa nu fiti judecati: iata ca Judecatorul este chiar la usa.

Cea mai buna asigurare
1. Ne asigura viata vesnica
IOAN 3:36 Cine crede in Fiul, are viata vecinica; dar cine nu crede in Fiul, nu va vedea viata, ci minia lui Dumnezeu ramine peste el.„
2. Ne pazeste de pedeapsa
MAT 25:24-31 Cel ce nu primise decit un talant, a venit si el, si a zis: ,Doamne, am stiut ca esti om aspru, care seceri de unde n’ai samanat, si stringi de unde n’ai vinturat: mi-a fost teama, si m’am dus de ti-am ascuns talantul in pamint; iata-ti ce este al tau!`Stapinul sau i-a raspuns: ,Rob viclean si lenes! Ai stiut ca secer de unde n’am samanat, si ca string de unde n’am vinturat; prin urmare se cadea ca tu sa-mi fi dat banii la zarafi, si, la venirea mea, eu mi-as fi luat inapoi cu dobinda ce este al meu! Luati-i dar talantul, si dati-l celui ce are zece talanti. Pentruca celui ce are, i se va da, si va avea de prisos; dar dela cel ce n’are, se va lua si ce are! Iar pe robul acela netrebnic, aruncati-l in intunerecul de afara: acolo va fi plinsul si scrisnirea dintilor. ,,Cind va veni Fiul omului in slava Sa, cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al slavei Sale.
3. Ne este garantie in toate nevoile noastre
FILIP 4:19 Si Dumnezeul meu sa ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia Sa, in slava, in Isus Hristos.
4. Ne pazeste de inactivitate
MAR 16:15 Apoi le-a zis: ,,Duceti-va in toata lumea, si propovaduiti Evanghelia la orice faptura.
5. Da rasplata bogata celor credinciosi
LUCA 19:17 El i-a zis: ,,Bine, rob bun; fiindca ai fost credincios in putine lucruri, primeste cirmuirea a zece cetati.„
6. Toti au dreptul sa se asigure
IOAN 3:16 Fiindca atit de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica.
7. Premiul este gratuit
ROM 6:23 Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vecinica in Isus Hristos, Domnul nostru

Doua fotografii

A omului necredincios(firesc)
1. Inima:departe de Dumnezeu
ISAIA 29:13 Domnul zice: ,,Cind se apropie de Mine poporul acesta, Ma cinsteste cu gura si cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, si frica pe care o are de Mine, nu este decit o invatatura de datina omeneasca.
2. Gandurile: la lucrurile de pe pamant
FILIP 3:18-19 Caci v’am spus de multe ori, si va mai spun si acum, plingind: sint multi, cari se poarta ca vrajmasi ai crucii lui Hristos. Sfirsitul lor va fi pierzarea. Dumenzeul lor este pintecele si slava lor este in rusinea lor, si se gindesc la lucrurile de pe pamint.
3. Ochii: plini de preacurvie
2PET 2:14 Le scapara ochii de preacurvie, si nu se satura de pacatuit. Momesc sufletele nestatornice, au inima deprinsa la lacomie, sint niste blestemati!
4. Gura:plina de minciuna
PSA 5:9 Caci nu este nimic adevarat in gura lor; inima le este plina de rautate, gitlejul le este un mormint deschis, si pe limba au vorbe lingusitoare.
5. Limba: un foc si o lume de nelegiuiri
IACOV 3:6 Limba este si ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre madularele noastre, care intineaza tot trupul si aprinde roata vietii, cind este aprinsa de focul gheenei.
6. Urechile: netaiate imprejur „nu aud”
IEREMIA 6:10 ,Cui sa vorbesc, si pe cine sa iau martor ca sa m’asculte?` Urechea lor este netaiata imprejur, si nu sint in stare sa ia aminte. Iata, Cuvintul Domnului este o ocara pentru ei, si nu le place de el.
MAT 13:13 De aceea le vorbesc in pilde, pentruca ei, macar ca vad, nu vad, si macar ca aud, nu aud, nici nu inteleg.
7. Mainile :pregatite sa faca rau
MICA 7:3 Minile lor sint indreptate sa faca rau: cirmuitorul cere daruri, judecatorul cere plata, cel mare isi arata pe fata ce doreste cu lacomie, si astfel merg mina’n mina.

A omului credincios (duhohvnicesc)
1. Inima:curatita prin credinta
FAPTE 15:8-9 Si Dumnezeu, care cunoaste inimile, a marturisit pentru ei, si le-a dat Duhul Sfint ca si noua. N’a facut nici o deosebire intre noi si ei, intrucit le-a curatit inimile prin credinta.
2. Gandurile: sus la Dumnezeu
PSA 42:6 Imi este mihnit sufletul in mine, Dumnezeule; de aceea la Tine ma gindesc, din tara Iordanului, din Hermon, si din muntele Mitear.
COL 3:1-3 Daca deci ati inviat impreuna cu Hristos, sa umblati dupa lucrurile de sus, unde Hristos sade la dreapta lui Dumnezeu. Ginditi-va la lucrurile de sus, nu la cele de pe pamint. Caci voi ati murit, si viata voastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu.
3. Ochii: se uita la Domnul
PSA 123:2 Cum se uita ochii robilor la mina stapinilor lor, si ochii roabei la mina stapinei ei, asa se uita ochii nostri la Domnul, Dumnezeul nostru, pina va avea mila de noi.
EVR 12:1-2 Si noi, dar, fiindca sintem inconjurati cu un nor asa de mare de martori, sa dam la o parte orice pedica, si pacatul care ne infasoara asa de lesne, si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte. Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavirsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
4. Gura: un izvor de viata
PROV 10:11 Gura celui neprihanit este un izvor de viata, dar gura celor rai ascunde silnicie.
5. Limba: canta Cuvantul Domnului
PSA 119:172 Sa cinte limba mea Cuvintul Tau, caci toate poruncile Tale sint drepte!
6. Urechile: asculta Cuvantul Domnului
ISAIA 50:5 Domnul Dumnezeu Mi -a deschis urechea, si nu M’am impotrivit, nici nu M’am tras inapoi.
7. Mainile:intarite de Dumnezeu
GEN 49:24 Dar arcul lui a ramas tare, Si minile lui au fost intarite De minile Puternicului lui Iacov: Si a ajuns astfel pastorul, stinca lui Israel.
8. Picioarele:vestesc pacea si Evanghelia
ROM 10:15 Si cum vor propovadui, daca nu sint trimesi? Dupa cum este scris: ,Cit de frumoase sint picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!`

Care este fotografia ta?

Stiati ca
1. Nu este nici un om neprihanit care sa nu aibe nevoie de mantuire
ROM 5:10 Caci, daca atunci cind eram vrajmasi, am fost impacati cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Sau, cu mult mai mult acum, cind sintem impacati cu El, vom fi mintuiti prin viata Lui.
2. Plata pacatului este moartea
ROM 6:23 Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vecinica in Isus Hristos, Domnul nostru.
3. Nu exista dezvinovatire
ROM 1:20 In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vecinica si dumnezeirea Lui, se vad lamurit, dela facerea lumii, cind te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot desvinovati;
4. Bunatatea lui Dumnezeu indeamna la pocainta
ROM 2:4 Sau dispretuiesti tu bogatiile bunatatii, ingaduintei si indelungei Lui rabdari? Nu vezi tu ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta?
5. Trebuie sa va nasteti din nou
IOAN 3:3 Drept raspuns, Isus i-a zis: ,,Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.„
6. El a purtat pacatele noastre pe lemn
1PET 2:24 El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn, pentruca noi, fiind morti fata de pacate, sa traim pentru neprihanire; prin ranile Lui ati fost vindecati.
7. In El avem rascumpararea
EFES 1:7 In El avem rascumpararea, prin singele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau,
8. Oricine crede in El este iertat de pacate
FAPTE 13:39 si oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de cari n’ati putut fi iertati prin Legea lui Moise.
9. Acum e ziua mantuirii
2COR 6:2 Caci El zice: ,,La vremea potrivita, te-am ascultat, in ziua mintuirii, te-am ajutat. Iata ca acum este vremea potrivita; iata ca acum este ziua mintuirii.„
10. Fara credinta nu putem fi placuti lui Dumnezeu
EVR 11:6 Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta.
11. Oricine rosteste Numele lui Dumnezeu trebuie sa se departeze de faradelege
2TIM 2:19 Totus temelia tare a lui Dumnezeu sta nezguduita, avind pecetea aceasta: ,,Domnul cunoaste pe ceice sint ai Lui„; si: ,,Oricine rosteste Numele Domnului, sa se departeze de faradelege!„
12. Nu este mantuire decat in Numele lui Isus
„FAPTE 4:12 In nimeni altul nu este mintuire: caci nu este supt cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mintuiti.”

Paralele Israel-Biserica

1. Alegerea
Israel -Domnul Dumnezeu te-a ales
DEU 7:6 Caci tu esti un popor sfint pentru Domnul, Dumnezeul tau; Domnul Dumnezeul tau te -a ales, ca sa fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe fata pamintului.
Biserica-Alesi in Cristos
EFES 1:4-5 In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupace, in dragostea Lui, ne-a rinduit mai dinainte sa fim infiati prin Isus Hristos, dupa buna placere a voiei Sale,
ROM 8:28 De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celorce sint chemati dupa planul Sau.
1PET 1:3 Binecuvintat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, care, dupa indurarea Sa cea mare, ne-a nascut din nou prin invierea lui Isus Hristos din morti, la o nadejde vie,
2. Rascumparare
Israel-Domnul v-a rascumparat
DEU 7:8 Ci, pentru ca Domnul va iubeste, pentru ca a vrut sa tina juramintul pe care l -a facut parintilor vostri, pentru aceea v’a scos Domnul cu mina Lui puternica, si v’a izbavit din casa robiei, din mina Lui Faraon, imparatul Egiptului.
Biserica-Rascumparati prin sange
1PET 1:18-19 caci stiti ca nu cu lucruri peritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul desert de vietuire, pe care-l mosteniserati dela parintii vostri, ci cu singele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana
3. Asigurarea
Israel-Domnul Dumnezeul tau este un Dumnezeu credincios
DEU 7:9 Sa stii dar ca Domnul, Dumnezeul tau, este singurul Dumnezeu. El este un Dumnezeu credincios si Isi tine legamintul si indurarea pina la al miilea neam de oameni fata de cei ce -L iubesc si pazesc poruncile Lui
Biserica-V-am scris aceste lucruri ca sa stiti
1IOAN 5:13 V’am scris aceste lucruri ca sa stiti ca voi, cari credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vecinica.
4. Favorizare
Israel-Binecuvantati mai mult decat toate popoarele
DEU 7:14 Vei fi binecuvintat mai mult decit toate popoarele; si la tine nu va fi nici barbat, nici femeie stearpa, nici vita stearpa in turmele tale.
Biserica-Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu
ROM 8:28 De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celorce sint chemati dupa planul Sau.
5. Ocrotire
Israel-Nu-ti va trimite nici una din acele molime
DEU 7:15 Domnul va departa de tine orice boala; nu-ti va trimete niciuna din acele molime rele din Egipt pe cari le cunosti, ci va lovi cu ele pe toti ceice te urasc.
Biserica-Sunteti paziti de puterea lui Dumnezeu
1PET 1:5 Voi sinteti paziti de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru mintuirea gata sa fie descoperita in vremurile de apoi!
6. Slava
Israel-Domnul Dumnezeu este in mijlocul tau
DEU 7:21 Sa nu te inspaiminti de ei; caci Domnul, Dumnezeul tau, este in mijlocul tau, Dumnezeul cel mare si infricosat.
Biserica-Hristos sa locuiasca in inimile voastre
EFES 3:17 asa incit Hristos sa locuiasca in inimile voastre prin credinta; pentruca, avind radacina si temelia pusa in dragoste,
7. Putere
Israel-Niciunul din aceste popoare nu v-a putea sa stea inaintea ta
DEU 7:24 Pe imparatii lor ii va da in minile tale, si le vei sterge numele de subt ceruri; niciunul din aceste popoare nu va putea sa stea impotriva ta, pina le vei nimici.
Biserica-Stefan,plin de Duhul Sfant,ei nu puteau sa stea impotriva Duhului
FAPTE 6:10 dar nu puteau sa stea impotriva intelepciunii si Duhului cu care vorbea el.

Ce credinta trebuie sa aibe credinciosul?
1. Credinta data sfintilor odata pentru totdeauna
IUDA 1:3 Prea iubitilor, pe cind cautam cutot dinadinsul sa va scriu despre mintuirea noastra de obste, m’am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta, care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna.
2. Credinta lui Isus
APOC 14:12 Aici este rabdarea sfintilor, cari pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.
3. Credinta adevarului
2TES 2:13 Noi insa, frati prea iubiti de Domnul, trebuie sa multamim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, caci dela inceput Dumnezeu v’a ales pentru mintuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului.
4. Credinta care face pe Cristos sa locuiasca in inima
EFES 3:17 asa incit Hristos sa locuiasca in inimile voastre prin credinta; pentruca, avind radacina si temelia pusa in dragoste,
5. Credinta care lucreaza in dragoste
GAL 5:6 Caci in Isus Hristos, nici taierea imprejur, nici netaierea imprejur n’au vreun pret, ci credinta care lucreaza prin dragoste.
6. Credinta care mantuieste
MAR 5:34 Dar Isus i-a zis: ,,Fiica, credinta ta te-a mintuit; du-te in pace, si fii tamaduita de boala ta.„
7. Credinta care curateste
FAPTE 15:9 N’a facut nici o deosebire intre noi si ei, intrucit le-a curatit inimile prin credinta.
8. Credinta care da neprihanire
ROM 1:17 deoarece in ea este descoperita o neprihanire, pe care o da Dumnezeu, prin credinta si care duce la credinta, dupa cum este scris: ,,Cel neprihanit va trai prin credinta.„
9. Credinta care aduce pace cu Dumnezeu
ROM 5:1 Deci, fiindca sintem socotiti neprihaniti, prin credinta, avem (Sau: Sa avem.) pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.
10. Credinta care asteapta
GAL 5:5 Caci noi, prin Duhul, asteptam prin credinta nadejdea neprihanirii.
11. Credinta care inainteaza
FILIP 1:25 Si sint incredintat si stiu ca voi raminea si voi trai cu voi toti, pentru inaintarea si bucuria credintei voastre;
12. Credinta care lucreaza
1TES 1:3 caci ne aducem aminte fara incetare, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, de lucrarea credintei voastre, de osteneala dragostei voastre si de taria nadejdii in Domnul nostru Isus Hristos!
13. Credinta care castiga biruinta asupra lumii
1IOAN 5:4 pentruca oricine este nascut din Dumnezeu, biruieste lumea; si ceeace cistiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra.
14. Credinta data de Dumnezeu
ROM 12:3 Prin harul, care mi-a fost dat, eu spun fiecaruia dintre voi, sa nu aiba despre sine o parere mai inalta decit se cuvine; ci sa aiba simtiri cumpatate despre sine, potrivit cu masura de credinta, pe care a impartit-o Dumnezeu fiecaruia.
15. Credinta Evangheliei
FILIP 1:27 Numai, purtati-va intr’un chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentruca, fie ca voi veni sa va vad, fie ca voi raminea departe de voi, sa aud despre voi ca ramineti tari in acelas duh, si ca luptati cu un suflet pentru credinta Evangheliei,

Cum trebuie sa vorbeasca credinciosul?
1. O vorbire cu har dreasa cu sare
COL 4:6 Vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har, dreasa cu sare, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia.
2. O vorbire duhovniceasca
1COR 2:13 Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate dela intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate dela Duhul Sfint, intrebuintind o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.
3. Ca sa placa lui Dumnezeu
1TES 2:4 Ci, fiindca Dumnezeu ne-a gasit vrednici sa ne incredinteze Evanghelia, cautam sa vorbim asa ca sa placem nu oamenilor, ci lui Dumnezeu, care ne cerceteaza inima.
4. Adevarul
EFES 4:25 De aceea, lasati-va de minciuna: ,,Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul„, pentruca sintem madulare unii altora.
PROV 12:17-19 Cine spune adevarul face o marturisire dreapta, dar martorul mincinos vorbeste inselaciune. – Cine vorbeste in chip usuratic, raneste ca strapungerea unei sabii, dar limba inteleptilor aduce vindecare. – Buza care spune adevarul este intarita pe vecie, dar limba mincinoasa nu sta decit o clipa. –
5. O vorbire sanatoasa, fara cusur
TIT 2:8 de vorbire sanatoasa si fara cusur, ca protivnicul sa ramina de rusine, si sa nu poata sa spuna nimic rau de noi.
6. Sa vorbeasca cu psalmi
EFES 5:19 Vorbiti intre voi cu psalmi, cu cintari de lauda si cu cintari duhovnicesti, si cintati si aduceti din toata inima lauda Domnului.
7. Sa vorbeasca cu cantari de lauda
EFES 5:19 Vorbiti intre voi cu psalmi, cu cintari de lauda si cu cintari duhovnicesti, si cintati si aduceti din toata inima lauda Domnului.
8. Felul de vorbire sa fie :da,da si nu,nu.
MAT 5:37 Felul vostru de vorbire sa fie: ,,Da, da; nu, nu„; ce trece peste aceste cuvinte, vine dela cel rau.
9. Sa vorbeasca lucruri care se potrivesc cu Invatatura
TIT 2:1 Tu insa, vorbeste lucruri cari se potrivesc cu invatatura sanatoasa.
10. Sa vorbeasca lucruri placute
PROV 10:32 Buzele celui neprihanit stiu sa vorbeasca lucruri placute, dar gura celor rai spune rautati.
11. Cuvinte drepte
PROV 8:8 Toate cuvintele gurii mele sint drepte, n’au nimic neadevarat nici sucit in ele.
12. Invataturile Domnului
PSA 119:4-6 Tu ai dat poruncile Tale ca sa fie pazite cu sfintenie. O, de ar tinti caile mele la pazirea orinduirilor Tale! Atunci nu voi rosi de rusine, la vederea tuturor poruncilor Tale!
13. Cuvintele Domnului
1PET 4:11 Daca vorbeste cineva, sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu. Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea, pe care i-o da Dumnezeu: pentruca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Hristos, a caruia este slava si puterea in vecii vecilor!

De ce trebuie sa fuga si sa se departeze credinciosul?

De ce trebuie sa fuga credinciosul?
1. Sa fuga de inchinarea la idoli
1COR 10:14 De aceea, prea iubitii mei, fugiti de inchinarea la idoli.
2. Sa fuga de pofte
2TIM 2:22 Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr’o inima curata.
3. Sa fuga de iubirea de bani
1TIM 6:10-11 Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, cari au umblat dupa ea, au ratacit dela credinta, si s’au strapuns singuri cu o multime de chinuri. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, si cauta neprihanirea, evlavia, credinta, dragostea, rabdarea, blindetea.
4. Sa fuga de curvie
1COR 6:18 Fugiti de curvie! Orice alt pacat, pe care-l face omul, este un pacat savirsit afara din trup; dar cine curveste, pacatuieste impotriva trupului sau.
5. Sa fuga de stricaciunea care este in lume
2PET 1:4 prin cari El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeiesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea, care este in lume prin pofte.

De ce trebuie sa se departeze credinciosul?
1. De rau
PSA 34:14 Departeaza-te de rau, si fa binele; cauta pacea, si alearga dupa ea!
PSA 37:27 Departeaza-te de rau, fa binele, si vei dainui pe vecie.
2. De cei care au o forma de evlavie
2TIM 3:1-5 Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultamitori, fara evlavie, fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfrinati, neimblinziti, neiubitori de bine, vinzatori, obraznici, ingimfati; iubitori mai mult de placeri decit iubitori de Dumnezeu; avind doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia.
3. De orice frate care traieste in neoranduiala
2TES 3:6 In Numele Domnului nostru Isus Hristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate, care traieste in neorinduiala, si nu dupa invataturile, pe cari le-ati primit dela noi.
4. De cel ce face dezbinari
TIT 3:10 Dupa intiia si a doua mustrare, departeaza-te de cel ce aduce dezbinari,

Credinciosul este
1. Rascumparat
1COR 6:20 Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, cari sint ale lui Dumnezeu
EFES 1:7 In El avem rascumpararea, prin singele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau,
TIT 2:14 El S’a dat pe Sine insus pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege, si sa-Si curateasca un norod care sa fie al Lui, plin de rivna pentru fapte bune.
2. Iertat
COL 1:14 in care avem rascumpararea, prin singele Lui, iertarea pacatelor.
COL 2:13 Pe voi, cari erati morti in greselile voastre si in firea voastra paminteasca netaiata imprejur, Dumnezeu v’a adus la viata impreuna cu El, dupa ce ne-a iertat toate gresalele.
FAPTE 13:39 si oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de cari n’ati putut fi iertati prin Legea lui Moise.
3. Impacat
2COR 5:18 Si toate lucrurile acestea sint dela Dumnezeu, care ne-a impacat cu El prin Isus Hristos, si ne-a incredintat slujba impacarii;
COL 2:7 fiind inradacinati si ziditi in El, intariti prin credinta, dupa invataturile cari v’au fost date, si sporind in ea cu multamiri catre Dumnezeu
4. Mantuit
EFES 2:8 Caci prin har ati fost mintuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu.
2TIM 1:9 El ne-a mintuit si ne-a dat o chemare sfinta, nu pentru faptele noastre, ci dupa hotarirea Lui si dupa harul care ne-a fost dat in Hristos Isus, inainte de vecinicii,
TIT 3:5 El ne-a mintuit, nu pentru faptele, facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin inoirea facuta de Duhul Sfint,
5. Invrednicit
COL 1:12 multamind Tatalui, care v’a invrednicit sa aveti parte de mostenirea sfintilor, in lumina
6. Neprihanit
ROM 3:24-26 Si sint socotiti neprihaniti, fara plata, prin harul Sau, prin rascumpararea, care este in Hristos Isus. Pe El Dumnezeu L-a rinduit mai dinainte sa fie, prin credinta in singele Lui, o jertfa de ispasire, ca sa-Si arate neprihanirea Lui; caci trecuse cu vederea pacatele dinainte, in vremea in delungei rabdari a lui Dumnezeu; pentruca, in vremea de acum, sa-Si arate neprihanirea Lui in asa fel in cit, sa fie neprihanit, si totus sa socoteasca neprihanit pe cel ce crede in Isus.
7. Pecetluit cu Duhul Sfant
EFES 1:13 Si voi, dupa ce ati auzit cuvintul adevarului (Evanghelia mintuirii voastre), ati crezut in El, si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfint, care fusese fagaduit,
EFES 4:30 Sa nu intristati pe Duhul Sfint al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.
8. Desavarsit in Cristos
COL 2:10 Voi aveti totul deplin in El, care este Capul oricarei domnii si stapiniri.
9. Facut desavarsit
EVR 10:14 Caci printr’o singura jertfa El a facut desavirsiti pentru totdeauna pe cei ce sint sfintiti.
10. Sfant
1PET 1:16 Caci este scris: ,,Fiti sfinti, caci Eu sint sfint„.
EVR 3:1 Deaceea, frati sfinti, cari aveti parte de chemarea cereasca, atintiti-va privirile la Apostolul si Marele Preot al marturisirii noastre, adica Isus,
1COR 1:2 catre Biserica lui Dumnezeu care este in Corint, catre cei ce au fost sfintiti in Hristos Isus, chemati sa fie sfinti, si catre toti cei ce cheama in vreun loc Numele lui Isus Hristos, Domnul lor si al nostru:
11. Ales
1PET 1:1 Petru, apostol al lui Isus Hristos, catre alesii cari traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia,
2PET 1:10 De aceea, fratilor, cautati cu atit mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra; caci, daca faceti lucrul acesta, nu veti aluneca niciodata.
EFES 1:4 In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupace, in dragostea Lui,
12. Copil al lui Dumnezeu
IOAN 1:12 Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celorce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu;
ROM 8:14 Caci toti ceice sint calauziti de Duhul lui Dumnezeu sint fii ai lui Dumnezeu.
IOAN 3:1-2 Intre Farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntas al Iudeilor. Acesta a venit la Isus, noaptea, si I-a zis: ,,Invatatorule, stim ca esti un Invatator, venit dela Dumnezeu; caci nimeni nu poate face semnele pe cari le faci Tu, daca nu este Dumnezeu cu el.„
13. Una cu Cristos
1COR 6:17 Dar cine se lipeste de Domnul, este un singur duh cu El.
EFES 5:30 pentruca noi sintem madulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui si os din oasele Lui.
14. Iubit de Tatal
IOAN 17:23 Eu in ei, si Tu in Mine; -pentruca ei sa fie in chip desavirsit una, ca sa cunoasca lumea ca Tu M’ai trimes, si ca i-ai iubit, cum M-ai iubit pe Mine.
15. Pazit de puterea lui Dumnezeu
EVR 7:25 De aceea si poate sa mintuiasca in chip desavirsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentruca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.
1PET 1:5 Voi sinteti paziti de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru mintuirea gata sa fie descoperita in vremurile de apoi!
16. Va trai vesnic
IOAN 20:28-29 Drept raspuns, Toma I-a zis: ,,Domnul meu si Dumnezeul meu!„,,Tomo„ i-a zis Isus, ,,pentruca M’ai vazut, ai crezut. Ferice de ceice n’au vazut, si au crezut.„
17. Preot
1PET 2:9 Voi insa sinteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfint, un popor, pe care Dumnezeu Si l-a cistigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v’a chemat din intunerec la lumina Sa minunata;
APOC 5:10 Ai facut din ei o imparatie si preoti pentru Dumnezeul nostru, si ei vor imparati pe pamint!„
18. Imparat
1PET 2:9 Voi insa sinteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfint, un popor, pe care Dumnezeu Si l-a cistigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v’a chemat din intunerec la lumina Sa minunata;
2TIM 2:12 Daca rabdam, vom si imparti impreuna cu El. Daca ne lepadam de El, si El Se va lepada de noi.
APOC 5:10 Ai facut din ei o imparatie si preoti pentru Dumnezeul nostru, si ei vor imparati pe pamint!„
19. Ispravnic al tainelor lui Dumnezeu
1COR 4:1 Iata cum trebuie sa fim priviti noi: ca niste slujitori ai lui Hristos, si ca niste ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu.
20. Lucrator cu Dumnezeu
1COR 3:9 Caci noi sintem impreuna lucratori cu Dumnezeu. Voi sinteti ogorul lui Dumnezeu, cladirea lui Dumnezeu
21. Ostas al lui Cristos
2TIM 2:3 Sufere impreuna cu mine, ca un bun ostas al lui Hristos.
22. Martor al lui Cristos
LUCA 24:4-8 Fiindca nu stiau ce sa creada, iata ca li s’au aratat doi barbati, imbracati in haine stralucitoare. Ingrozite, femeile si-au plecat fetele la pamint. Dar ei le-au zis: ,,Pentruce cautati intre cei morti pe Cel ce este viu? Nu este aici, ci a inviat. Aduceti-va aminte ce v’a spus pe cind era inca in Galilea, cind zicea ca Fiul omului trebuie sa fie dat in minile pacatosilor, sa fie rastignit, si a treia zi sa invieze.„Si ele si-au adus aminte de cuvintele lui Isus.
IOAN 15:27 Si voi deasemenea veti marturisi, pentruca ati fost cu Mine dela inceput.
FAPTE 1:8 Ci voi veti primi o putere, cind Se va pogori Duhul Sfint peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudea, in Samaria, si pina la marginile pamintului.„
23. Nedespartit de dragostea lui Dumnezeu
ROM 8:35-39 Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strimtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdia sau sabia? Dupa cum este scris: ,,Din pricina Ta sintem dati mortii toata ziua; sintem socotiti ca niste oi de taiat.„Totus in toate aceste lucruri noi sintem mai mult decit biruitori, prin Acela care ne-a iubit. Caci sint bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapinirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici inaltimea, nici adincimea, nici o alta faptura (Sau: zidire.), nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este in Isus Hristos, Domnul nostru.
24. Trimis al lui Cristos
2COR 5:20 Noi dar, sintem trimesi imputerniciti ai lui Hristos; si, ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi, va rugam fierbinte, in Numele lui Hristos: Impacati-va cu Dumnezeu!
25. Strain si calator pe pamant
1PET 1:1 Petru, apostol al lui Isus Hristos, catre alesii cari traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia,
FILIP 3:20 Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mintuitor pe Domnul Isus Hristos.
26. Faptura noua
2COR 5:17 Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura (Sau: zidire.) noua. Cele vechi s’au dus: iata ca toate lucrurile s’au facut noi.
27. Mireasma a lui Cristos
2COR 2:15 In adevar, noi sintem, inaintea lui Dumnezeu, o mireasma a lui Hristos printre cei ce sint pe calea mintuirii si printre cei ce sint pe calea pierzarii:
28. Lumina lumii
MAT 5:14 Voi sinteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte, nu poate sa ramina ascunsa

Lucrarea Domnului Isus

In trecut
1. Marea lucrare a rascumpararii pe cruce
IOAN 19:30 Cind a luat Isus otetul, a zis: ,,S’a ispravit!„ Apoi si-a plecat capul, si Si-a dat duhul.
2. A nimicit pe cel ce avea puterea mortii
EVR 2:14-15 Astfel dar, deoarece copiii sint partasi singelui si carnii, tot asa si El insus a fost deopotriva partas la ele, pentruca, prin moarte, sa nimiceasca pe cel ce are puterea mortii, adica pe diavolul, si sa izbaveasca pe toti aceia, cari prin frica mortii erau supusi robiei toata viata lor.
3. Ne-a izbavit din mana vrajmasilor nostrii
LUCA 1:74 ca, dupace ne va izbavi din mina vrajmasilor nostri, ne va ingadui sa-I slujim fara frica,

In prezent:
1. Ne mantuieste in chip desavarsit
EVR 7:25 De aceea si poate sa mintuiasca in chip desavirsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentruca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.
2. Ne ajuta
EVR 2:18 Si prin faptul ca El insus a fost ispitit in ceeace a suferit, poate sa vina in ajutorul celor ce sint ispititi.
3. Ne pazeste
PSA 116:6 Domnul pazeste pe cei fara rautate: eram nenorocit de tot, dar El m’a mintuit.
4. Ne face desavarsiti
EVR 13:21 sa va faca desavirsiti in orice lucru bun, ca sa faceti voia Lui, si sa lucreze in noi ce-I este placut, prin Isus Hristos. A Lui sa fie slava in vecii vecilor! Amin.
5. Ne pazeste de poticnire
IUDA 1:24 Iar a Aceluia, care poate sa va pazeasca de orice cadere, si sa va faca sa va infatisati fara prihana si plini de bucurie inaintea slavei Sale,
6. Ne pedepseste cand nu ascultam
EVR 12:6 Caci Domnul pedepseste pe cine-l iubeste, si bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeste.„
7. Se infatiseaza inaintea lui Dumnezeu pentru noi
EVR 9:24 Caci Hristos n’a intrat intr’un locas de inchinare facut de mina omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare, ci a intrat chiar in cer, ca sa Se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu
8. Se roaga pentru noi
EVR 7:25 De aceea si poate sa mintuiasca in chip desavirsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentruca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.
9. Ne poarta in carul Sau de biruinta
2COR 2:14 Multamiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poarta totdeauna cu carul Lui de biruinta in Hristos, si care raspindeste prin noi in orice loc mireasma cunostintei Lui.
10. Are mila de noi
PSA 103:13 Cum se indura un tata de copiii lui, asa Se indura Domnul de ceice se tem de El.

In viitor:
1. Ne va duce la slava

EVR 2:10-13 Se cuvenea, in adevar, ca Acela pentru care si prin care sint toate, si care voia sa duca pe multi fii la slava, sa desavirseasca, prin suferinte, pe Capetenia mintuirii lor. Caci Cel ce sfinteste si cei ce sint sfintiti, sint dintr’unul. De aceea, Lui nu-I este rusine sa-i numeasca ,,frati„, cind zice: ,,Voi vesti Numele Tau fratilor Mei; Iti voi cinta lauda in mijlocul adunarii.„ Si iaras: ,,Imi voi pune increderea in El.„ Si in alt loc: ,,Iata-Ma, Eu si copiii, pe cari Mi i-a dat Dumnezeu!„
2. Ne va pune inaintea lui Dumnezeu fara vina
IUDA 1:24 Iar a Aceluia, care poate sa va pazeasca de orice cadere, si sa va faca sa va infatisati fara prihana si plini de bucurie inaintea slavei Sale,
3. Ne va hrani si ne duce la izvoare vii
APOC 7:17 Caci Mielul, care sta in mijlocul scaunului de domnie, va fi Pastorul lor, ii va duce la izvoarele apelor vietii, si Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor.„
4. Ne va pune sa sedem pe scaunul de domnie
APOC 3:21 Celui ce va birui, ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie

Tainele din Biblie

1.Taina Evangheliei
EFES 6:19 si pentru mine, ca, orideciteori imi deschid gura, sa mi se dea cuvint, ca sa fac cunoscut cu indrazneala taina Evangheliei,
2. Taina Bisericii
EFES 5:32 Taina aceasta este mare-(vorbesc despre Hristos si despre Biserica). –
3. Taina lui Dumnezeu Tatal ,adica Cristos
COL 2:2 pentruca sa li se imbarbateze inimile, sa fie uniti in dragoste, si sa capete toate bogatiile plinatatii de pricepere, ca sa cunoasca taina lui Dumnezeu Tatal, adica pe Hristos,
4. Taina Imparatiei lui Dumnezeu
MAR 4:11 ,,Voua,„ le-a zis El, ,,v’a fost dat sa cunoasteti taina Imparatiei lui Dumnezeu; dar pentru ceice sint afara din numarul vostru, toate lucrurile sint infatisate in pilde;
5. Taina Imparatiei cerurilor
MAT 13:11 Isus le-a raspuns: ,,Pentruca voua v’a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat
6. Taina credintei
1TIM 3:9 ci sa pastreze taina credintei intr’un cuget curat.
7. Taina evlaviei
1TIM 3:16 Si fara indoiala, mare este taina evlaviei… ,,Celce a fost aratat in trup, a fost dovedit neprihanit in Duhul, a fost vazut de ingeri, a fost propovaduit printre Neamuri, a fost crezut in lume, a fost inaltat in slava.„
8. Taina rapirii Bisericii
1COR 15:51 Iata, va spun o taina: nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati,
1TES 4:16-17 Caci insus Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trimbita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer, si intii vor invia cei morti in Hristos. Apoi, noi cei vii, cari vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intimpinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul.
9. Taina faradelegii
2TES 2:7 Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum, sa fie luat din drumul ei.
10. Taina impietririi vremelnice a lui Israel
ROM 11:25 Fratilor, pentruca sa nu va socotiti singuri intelepti, nu vreau sa nu stiti taina aceasta: o parte din Israel a cazut intr’o impietrire, care va tinea pina va intra numarul deplin al Neamurilor.
11. Taina celor sapte stele
APOC 1:20 Taina celor sapte stele, pe cari le-ai vazut in mina dreapta a Mea si a celor sapte sfesnice de aur: cele sapte stele sint ingerii celor sapte Biserici; si cele sapte sfesnice, sint sapte Biserici.
12. Taina numelui „femeii desfranate”
APOC 17:5 Pe frunte purta scris un nume, o taina: ,,Babilonul cel mare, mama curvelor si spurcaciunilor pamintului.„
13. Taina lui Cristos
COL 4:3 Rugati-va tot odata si pentru noi, ca Dumnezeu sa ne deschida o usa pentru Cuvint, ca sa putem vesti taina lui Hristos, pentru care iata, ma gasesc in lanturi:
14. Taina voiei Sale
EFES 1:9 caci a binevoit sa ne descopere taina voiei Sale, dupa planul pe care-l alcatuise in Sine insus,
15. Taina lui Dumnezeu
APOC 10:7 ci ca in zilele in cari ingerul al saptelea va suna din trimbita lui, se va sfirsi taina lui Dumnezeu, dupa vestea buna vestita de El robilor Sai proorocilor.
16. Taina nasterii din nou
IOAN 3:8 Vintul sufla incotro vrea, si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul.„
IOAN 1:12-13 Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celorce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; nascuti nu din singe, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.
17. Taina tinuta ascunsa din vesnicii „Hristos in voi”
COL 1:26-27 Vreau sa zic: taina tinuta ascunsa din vecinicii si in toate veacurile, dar descoperita acum sfintilor Lui, carora Dumnezeu a voit sa le faca cunoscut care este bogatia slavei tainei acesteia intre Neamuri, si anume: Hristos in voi, nadejdea slavei.

Dumnezeu descopera aceste taine numai slujitorilor Sai
AMOS 3:7 Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fara sa-Si descopere taina Sa slujitorilor Sai prooroci.

Domnul nostru este tare
1. El poarta poporul Sau
DEU 32:11 Ca vulturul care isi scutura cuibul, Sboara deasupra puilor, Isi intinde aripile, ii ia, Si -i poarta pe penele lui:
2. El poarta pacatele noastre
1PET 2:24 El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn, pentruca noi, fiind morti fata de pacate, sa traim pentru neprihanire; prin ranile Lui ati fost vindecati.
3. El poarta suferintele noastre
ISAIA 53:4 Totus, El suferintele noastre le -a purtat, si durerile noastre le -a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu, si smerit.
4. El poarta boalele noastre
MAT 8:17 ca sa se implineasca ce fusese vestit prin proorocul Isaia, care zice: ,,El a luat asupra Lui neputintele noastre si a purtat boalele noastre.„
5. El poarta povara noastra
PSA 68:19 Binecuvintat sa fie Domnul, care zilnic ne poarta povara, Dumnezeu, mintuirea noastra.
6. El poarta ingrijorarile noastre
1PET 5:7 Si aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El insus ingrijeste de voi.
7. El poarta in intregime viata noastra
ISAIA 46:4 pina la batrineta voastra Eu voi fi Acelas, pina la caruntetele voastre va voi sprijini. V’am purtat, si tot vreau sa va mai port, sa va sprijinesc si sa va mintuiesc.

Sangele Domnului Isus
1. Ne curateste de orice pacat
1IOAN 1:7 Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insus este in lumina, avem partasie unii cu altii; si singele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curateste de orice pacat.
2. Ne da iertare
EVR 9:22 Si, dupa Lege, aproape totul este curatit cu singe; si fara varsare de singe, nu este iertare.
3. Ne ocroteste de nimicitor
EX 12:13 Singele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea singele, si voi trece pe linga voi, asa ca nu va va nimici nici o urgie, atunci cind voi lovi tara Egiptului.
4. Ne aduce ispasire
LEV 17:11 Caci viata trupului este in singe. Vi l-am dat ca sa -l puneti pe altar, ca sa slujeasca de ispasire pentru sufletele noastre, caci prin viata din el face singele ispasire.
5. Avem rascumpararea
1PET 1:18-19 caci stiti ca nu cu lucruri peritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul desert de vietuire, pe care-l mosteniserati dela parintii vostri, ci cu singele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana.
6. Avem mantuirea
ROM 5:9 Deci, cu atit mai mult acum, cind sintem socotiti neprihaniti, prin singele Lui, vom fi mintuiti prin El de minia lui Dumnezeu.
7. Avem pace
COL 1:20 si sa impace totul cu Sine prin El, atit ce este pe pamint cit si ce este in ceruri, facind pace, prin singele crucii Lui.
8. Avem apropiere de Dumnezeu
EFES 2:13 Dar acum, in Hristos Isus, voi, cari odinioara erati departati, ati fost apropiati prin singele lui Hristos.

Viata crestina

Trei parti principale ale ei :
1. Rugaciunea :1TES 5:17 Rugati-va neincetat.
– pentru tine FILIP 4:6 Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multamiri.
– pentru altii IACOV 5:16 Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.
– pentru lucrare FAPTE 4:29 Si acum, Doamne, uita-Te la amenintarile lor, da putere robilor Tai sa vesteasca Cuvintul Tau cu -toata indrazneala,
– de multumire EFES 5:20 Multamiti totdeauna lui Dumnezeu Tatal, pentru toate lucrurile, in Numele Domnului nostru Isus Hristos.
Scopul rugaciunii: biruinta : MAT 26:41 Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita; duhul, in adevar, este plin de rivna, dar carnea este neputincioasa.
2. Biblia IOAN 5:39 Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vecinica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine.
– Citire IEREMIA 31:16 ,,Asa vorbeste Domnul: ,Opreste-ti plinsul, opreste-ti lacramile din ochi; caci truda iti va fi rasplatita, zice Domnul; ei se vor intoarce iaras din tara vrajmasului.
– Studiere FAPTE 17:11 Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decit cei din Tesalonic. Au primit Cuvintul cu toata rivna, si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa.
– Traire IACOV 1:22 Fiti implinitori ai Cuvintului, nu numai ascultatori, inselindu-va singuri.
– Propovaduire MAT 24:14 Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfirsitul.
Scopul Bibliei: desavarsirea : 2TIM 3:16-17 Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.
3. Adunarea PSA 27:4 Un lucru cer dela Domnul, si -l doresc fierbinte: as vrea sa locuiesc toata viata mea in Casa Domnului, ca sa privesc frumusetea Domnului, si sa ma minunez de Templul Lui.
– Rugaciunea comuna FAPTE 1:14 Toti acestia staruiau cu un cuget in rugaciune si in cereri, impreuna cu femeile, si cu Maria, mama lui Isus, si cu fratii Lui.
– Partasia frateasca FAPTE 2:44 Toti cei ce credeau, erau impreuna la un loc, si aveau toate de obste.
– Invatatura si descoperire 1COR 14:6 In adevar, fratilor, de ce folos v’as fi eu, daca as veni la voi vorbind in alte limbi, si daca cuvintul meu nu v’ar aduce nici descoperire, nici cunostinta, nici proorocie, nici invatatura?
– Cantari duhovnicesti COL 3:16 Cuvintul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea. Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cintari de lauda si cu cintari duhovnicesti, cintind lui Dumnezeu cu multamire in inima voastra.
Scopul Adunarii : zidirea 1COR 14:26 Ce este de facut atunci, fratilor? Cind va adunati laolalta, daca unul din voi are o cintare, altul o invatatura, altul o descoperire, altul o vorba in alta limba, altul o talmacire, toate sa se faca spre zidirea sufleteasca.

Uitati-va cu bagare de seama la
1. Lucrarea lui Dumnezeu
ECLES 7:13 Uita-te cu bagare de seama la lucrarea lui Dumnezeu: cine poate sa indrepte ce a facut El strimb?
2. La truda care si-o da omul
ECLES 8:16-17 Cind mi-am pus inima sa cunosc intelepciunea si sa ma uit cu bagare de seama la truda pe care si -o da omul pe pamint-caci omul nu vede somn cu ochii, nici zi nici noapte, am vazut atunci toata lucrarea lui Dumnezeu, am vazut ca omul nu poate sa patrunda ce se face supt soare; oricit s’ar trudi el sa cerceteze, tot nu va putea afla; si chiar daca inteleptul ar zice ca a ajuns sa inteleaga, tot nu poate sa gaseasca.
3. La pasarile cerului
MAT 6:26 Uitati-va la pasarile cerului: ele nici nu samana, nici nu secera, si nici nu string nimic in grinare; si totus Tatal vostru cel ceresc le hraneste. Oare nu sinteti voi cu mult mai de pret decit ele?
4. La corbi
LUCA 12:24 Uitati-va cu bagare de seama la corbi: ei nu samana, nici nu secera, n’au nici camara, nici grinar: si totus Dumnezeu ii hraneste. Cu cit mai de pret sinteti voi decit pasarile!
5. La crinii de pe camp
MAT 6:28 Si de ce va ingrijorati de imbracaminte? Uitati-va cu bagare de seama cum cresc crinii de pe cimp: ei nici nu torc, nici nu tes;
6. La sfarsitul vietii mai marilor
EVR 13:7 Aduceti-va aminte de mai marii vostri, cari v’au vestit Cuvintul lui Dumnezue; uitati-va cu bagare de seama la sfirsitul felului lor de vietuire, si urmati-le credinta!
7. La Isus
EVR 12:3 Uitati-va dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o impotrivire asa de mare fata de Sine, pentruca nu cumva sa va pierdeti inima, si sa cadeti de oboseala in sufletele voastre.

Unii nu L-au bagat in seama
ISAIA 53:3-5 Dispretuit si parasit de oameni, om al durerii si obicinuit cu suferinta, era asa de dispretuit ca iti intorceai fata dela El, si noi nu L-am bagat in seama. Totus, El suferintele noastre le -a purtat, si durerile noastre le -a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu, si smerit. Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa, care ne da pacea, a cazut peste El, si prin ranile Lui sintem tamaduiti

Publicitate