Urmariti sfintirea

Urmariti sfintirea

Urmariti pacea cu toti si sfintirea, fara care nimeni nu va vedea pe Domnul.(Evrei 12:14)
Sfintirea are un rol important, chiar vital, in viata noastra de crestini, de aceea doresc sa incercam sa intelegem ce inseamna sa urmarim sfintirea.
Sa fi sfant inseamna curat si pus deoparte pentru lucrarea lui Dumnezeu. Curatia este prin Jertfa Domnului si punerea deoparte prin puterea Duhului Sfant.
Biblia prezinta cerinta de sfintenie pentru toti copii lui Dumnezeu, Dumnezeu spune “Fiti Sfinti caci eu sunt sfant”
Thomas Brooks – „Harul mântuitor îl face pe un om să vrea să-şi lase păcatul cum un sclav vrea să-şi părăsească galera, un întemniţat, temniţa lui, sau un cerşetor, zdrenţele lui!”
Thomas Brooks – „Cum căldura se opune frigului, lumina, întunericului, tot aşa harul se opune păcatului. Focul şi apa poate vor ajunge odată să convieţuiască în acelaşi vas, dar niciodată harul şi păcatul în aceeaşi inimă”
In crestinism sunt multe concepte extreme cu privire la sfintire sau sfinti si o sa incerc sa le amintesc de la inceputul acestui mesaj, cu scopul de-a intelege mai bine adevaratul sens al conceptului de sfintire:

 • Canonizarea sfantului, cuprinde un complex de criterii in contextul cultelor istorice: moartea ca martir, suferinta pentru Hristos, cea mai inalta traire morala si religioasa, savarsirea minunilor, ne-stricaciunea trupului dupa moarte.
 • Pentru ortodocsi iesirea din starea de nesfintenie (pacatosenie), se face prin indumnezeire, care este inteleasa de ortodocsi si ca mantuire

Atanasie din Alexandria rezumă acest concept astfel: „Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om, pentru ca noi să ne facem Dumnezeu „.
Călătoria spre îndumnezeire include multe forme de practică: Trăirea în comunitatea bisericii şi participarea cu regularitate la Sfintele Taine şi, în special Euharistia, „rugăciunii inimii” („Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine” şi „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă” ). Rugaciunea inimii este adesea repetată atât de mult cât poate fiecare ca parte componentă a exerciţiului ascetic personal, rugăciunea este spusă repetat, la început cu voce, mai târziu cu voce joasă sau în minte, adesea cu ajutorul unui şirag de mătănii, rugăciunea este spusă repetat, la început cu voce, mai târziu cu voce joasă sau în minte, adesea cu ajutorul unui şirag de mătănii. Asceza cuprinde postul, sărăcia, monahismul, anumite canoane.
Odată mântuit, pentru totdeauna mântuit” In crestinismul modern, unde includem si cultele neoprotestante, s-a ajuns in unele cazuri la o alta extrema, la un concept gresit, prin care sfintirea credinciosului este redusa la credinta in Evanghelie si botezul crestin. Ai crezut in Evanghelie, te-ai botezat, Isus Domnul te-a curatat de pacate si indiferent cum traiesti, prin Isus ajungi in Cer.
Niciunul dintre cei care susțin viziunea “o dată mântuit, pentru totdeauna mântuit” nu ar spune că absența sfințeniei determină pierderea mântuirii.

Tabloul sau contextul versetului de astazi, adica capitolul 12 din Evrei, contrazice aceasta minimalizare a sfintirii credinciosului si spune:
Luati seama ca nu cumva sa nu voiti sa ascultati pe Cel ce va vorbeste! Caci, daca n-au scapat cei ce n-au vrut sa asculte pe Cel ce vorbea pe pamant, cu atat mai mult nu vom scapa noi, daca ne intoarcem de la Cel ce vorbeste din ceruri, al carui glas a clatinat atunci pamantul, si care acum a facut fagaduinta aceasta: „Voi mai clatina inca o data nu numai pamantul, ci si cerul.” Cuvintele acestea „inca o data” arata ca schimbarea lucrurilor clatinate, adica a lucrurilor facute, este facuta tocmai ca sa ramana lucrurile care nu se clatina.   Fiindca am primit, dar, o imparatie care nu se poate clatina, sa ne aratam multumitori si sa aducem astfel lui Dumnezeu o inchinare placuta, cu evlavie si cu frica,   fiindca Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”. (Evrei 12: 25-28)

Vreau sa amintesc cateva adevaruri Biblice cu privire la sfintire:

1. In concept Scriptural, sfintirea, este mantuirea de sub puterea de robie a pacatului, proces care are loc in timpul vietii credinciosului sau in prezent (Fil.1:6, Fil.2:12-13 )
Filipeni 1:6 Sunt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.
Filipeni 2:12-13 Astfel, dar, preaiubiţilor, după cum totdeauna aţi fosta ascultători, duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur, nu numai când sunt eu de faţă, ci cu mult mai mult acum, în lipsa mea.Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi şi vă dă,după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea.
2. In conceptul Scriptural, sfintirea credinciosului este determinata de Dumnezeu, de prezenta Duhului Sfant in viata omului
Petru, apostol al lui Isus Hristos, catre alesii care traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia, dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu Tatal, prin sfintirea lucrata de Duhul spre ascultarea si stropirea cu sangele lui Isus Hristos: Harul si pacea sa va fie inmultite! (1 Petru 1:1-2)
Noi toti privim cu fata descoperita, ca intr-o oglinda, slava Domnului, si suntem schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului.(2 Corinteni 3:18)
Explica rolul Duhului Sfant in nasterea din nou, credinta in Evanghelie, convingerea de pacat, pocainta, maturizarea credinciosului ectc.
3. In conceptul Scriptural, sfintirea credinciosului este determinata de ramanerea in Hristos Isus
Ramaneti in Mine, si Eu voi ramane in voi. Dupa cum mladita nu poate aduce rod de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti aduceti rod, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine si in cine raman Eu aduce mult rod; caci despartiti de Mine nu puteti face nimic. (Ioan 15:4-5)
Omul este curatit prin jertfa Domnului Isus, El ca Mare Preot este Cel care mijloceste pentru noi la tronul de har al lui Dumnezeu.
4. In conceptul scriptural sfintirea are ca rod partasia firii dumnezeiesti sau prezenta omului nou in noi
Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celui ce ne-a chemat prin slava şi puterea Lui, prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte. (2 Petru 1:3-4)
Nasterea din nou ne da calitatea de copii ai lui Dumnezeu; ea ne face partasi firii dumnezeiesti, capabili de a trai voia lui Dumnezeu. Ea este a doua fire in viata noastra dupa cum, prin altoire paduretul nu este starpit, el continua sa existe insa fara sa i se dea posibilitatea de manifestare, tot asa e si cu nasterea din nou: firea veche e rastignita – pusa in imposibilitate de actiune – iar firea noua creste si aduce roada buna

Cum sa urmaresc sfintirea mea ca si credincios?
Urmarirea sfintirii nu inseamna ca eu am puterea sa ma sfintesc pe mine, ci inseamna ca eu, datorita actiunii lui Dumnezeu din viata mea, ma supun cu totul lui Dumnezeu, adica ma daruiesc trup, suflet si duh, Lui si urmaresc voia Lui in toata viata mea.
1 Tesaloniceni 5:23 Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.
Dumnezeu doreste sfintirea noastra pe deplin ca si creatura a lui Dumnezeu, adica in duh, suflet si trup.
 Luca 9:23 Apoi a zis tuturor: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa Ma urmeze.
Asta inseamna ca daca urmaresc sfintirea, renunt la mine in favoarea autoritatii lui Dumnezeu, ma daruiesc lui ca rob.

Doresc sa invatam impreuna astazi cum sa urmarim sfintirea noastra, avand in vedere trupul, sufletul si duhul noastru:

Cum sa urmaresc sfintirea trupului meu?
1. Printr-o moralitate sexuala dupa standardele lui Dumnezeu
Fugiţi de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul,este un păcat săvârşit afară din trup; dar cine curveşte păcătuieşte împotriva trupului său. Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu. (1Corinteni 6:18-20)
1 Corinteni 6:9 Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii,
2. Printr-o sanatate a trupului dupa standardele lui Dumnezeu
Abuzurile de mancare si bautura distrug trupul nostru!
1 Corinteni 6:10 nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defaimatorii, nici hraparetii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.
Dulce este somnul lucratorului, fie ca a mancat mult, fie ca a mancat putin; dar pe cel bogat nu-l lasa imbuibarea sa doarma. (Ecclesiastul 5:12)
Luati seama la voi insiva, ca nu cumva sa vi se ingreuieze inimile cu imbuibare de mancare si bautura si cu ingrijorarile vietii acesteia, si astfel ziua aceea sa vina fara veste asupra voastra. (Luca 21:34)
Romani 14:17 Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant.
3. Printr-o prezentare a trupului dupa standardele lui Dumnezeu
Modestia (nu extravaganta)
Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu. (1 Petru 3:3-4)
Supunerea
Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit isi necinsteste capul sau. Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul dezvelit isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa. Daca o femeie nu se inveleste, sa se si tunda! Iar, daca este rusine pentru o femeie sa fie tunsa ori rasa, sa se inveleasca. (1 Corinteni 11:4-6)
Deosebirea de lumea aceasta (moda atat la haine, cat si la par)
Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita.(Romani 12:2)
4. Printr-o respingere si anihilare categorica a dorintelor trupului, a pacatului
De aceea, omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea si lacomia, care este o inchinare la idoli. (Coloseni 3:5)
Si noi, dar, fiindca suntem inconjurati cu un nor asa de mare de martori, sa dam la o parte orice piedica si pacatul care ne infasoara asa de lesne si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte. (Evrei 12:1)

Cum sa urmaresc sfintirea sufletului meu?
Sufletul omului poseda cateva facultati:
– intelectul (mintea) care include gandurile, imaginatia, intelegerea, memoria si ratiunea
– Vointa, capacitatea de-a lua decizii
– sentimentul
a)  Prin umplerea mintii mele cu poruncile lui Dumnezeu
Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeştide ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. (Deuteronom 6:6-7)
Si, daca Evanghelia noastra este acoperita, este acoperita pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, a caror minte necredincioasa a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca sa nu vada stralucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu. (2 Corinteni 4:3-4)
b) Printr-o supunere a ratiunii si intelegerii la voia lui Dumnezeu
Romani 1:28 Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite.
c) Printr-o supunere a sentimentelor la voia lui Dumnezeu
Samson s-a coborat la Timna si a vazut acolo o femeie din fetele filistenilor.Cand s-a suit inapoi, a spus lucrul acesta tatalui sau si mamei sale si a zis: „Am vazut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luati-mi-o acum de nevasta.”Tatal sau si mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie intre fetele fratilor tai si in tot poporul nostru, de te duci sa-ti iei nevasta de la filisteni, care sunt netaiati imprejur?” Si Samson a zis tatalui sau: „Ia-mi-o, caci imi place.” (Judecatori 14:1-3)
Judecatori 14:16 Nevasta lui Samson plangea langa el si zicea: „Tu n-ai decat ura pentru mine si nu ma iubesti; ai spus o ghicitoare copiilor poporului meu, si nu mi-ai dezlegat-o!” Si el i-a raspuns: „N-am dezlegat-o nici tatalui meu, nici mamei mele: sa ti-o dezleg tie?”

Cum sa urmaresc sfintirea duhului?
Duhul este partea omului capabila sa se inchine   lui Dumnezeu care este Duh. In duh omul este capabil sa aibe o relatie cu Dumnezeu.
Facultatile duhului sunt constiinta (cugetul), intuitia si capacitatea de-a avea partasie cu Dumnezeu.
1. Printr-un cuget curat
Cuget curat prin bunatate si dragoste
Tinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inima curata, dintr-un cuget bun si dintr-o credinta neprefacuta. (1 Timotei 1:5)
Cuget curat printr-o practica a vietii dupa Cuvant
Ci sfintiti in inimile voastre pe Hristos ca Domn.” Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi; dar cu blandete si teama, avand un cuget curat; pentru ca cei ce barfesc purtarea voastra buna in Hristos sa ramana de rusine tocmai in lucrurile in care va vorbesc de rau. (1 Petru 3:15-16)
2. Prin intuitie (discernamantul, calauzire, incredintare) in toate lucrurile
Romani 14:22-23 Incredintarea pe care o ai, pastreaz-o pentru tine, inaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osandeste singur in ce gaseste bine. Dar cine se indoieste si mananca este osandit, pentru ca nu mananca din incredintare. Tot ce nu vine din incredintare e pacat.
3. Printr-o partasie zilnica cu Dumnezeu
Rugaciune : Rugati-va neincetat. 1 Tesaloniceni 5:17
Urmaresc sfintirea, daruindu-ma lui Dumnezeu, trup suflet si duh:

 • Printr-o moralitate sexuala dupa standardele lui Dumnezeu
 • Printr-o sanatate a trupului dupa standardele lui Dumnezeu
 • Printr-o prezentare a trupului dupa standardele lui Dumnezeu, prin modestie, supunere si deosebire de lumea aceasta
 • Printr-o respingere si anihilare categorica a dorintelor trupului, a pacatului
 • Prin umplerea mintii mele cu poruncile lui Dumnezeu
 • Printr-o supunere a ratiunii si intelegerii la voia lui Dumnezeu
 • Printr-o supunere a sentimentelor la voia lui Dumnezeu
 • Printr-un cuget curat plin de bunatate, dragoste si traire a Cuvantului in practica vietii
 • Printr-o incredintare in toate lucrurile
 • Printr-o partasie zilnica cu DumnezeuSimion Ioanas
Reclame