Ce este o secta?

Ce este o secta?

Se pune intrebarea :ce este o secta din punct de vedere crestin?

Secta este orice grupare religioasa necrestina sau asa zis crestina care pretinde ca pentru mantuirea sufletului nu este suficienta doar jertfa Domnului Isus. Sectele au in comun faptul ca au un conducator cu mare putere de atractie, care pretinde ascultarede sine si fata de invatatura sa .Aceasta merge pana la renuntare la locul de munca ,proprietate si familie.

Cracteristicile anticrestine ale sectelor:

1.Anticrestine fata de natura sau personalitatea lui Dumnezeu:

Secta: Dumnezeu este un fel de principiu sau forta impersonala,un proces evolutiv.

Biblia: Dumnezeu este o persoana. El este Dumnezeu Creeatorul (Gen1:1),Sfant (Isaia6:3),Milos (Ps 86:15),care asculta rugaciunile si raspunde la ele (Ps 36:6),care merita si pretinde inchinare si slujire din partea creaturilor Sale (Ioan 4:24) si va chema pe toti oamenii sa dea socoteala inaintea Sa (Rom 14:12). In Evrei 1:3 Dumnezeu este descris ca o persoana.Dumnezeu este o persoana care insumeaza trinitatea: Tatal,Fiul si Duhul Sfant(Matei 28:19).

2.Anticrestine prin atitudinea fata de faptul si natura pacatului.

Secta: Pacatul este minimalizat sau negat.El este considerat ignoranta , greseala ectc…

Biblia: Pacatul este cel mai tragic fapt”El este din calea fara de pacatos” (Rom 7:13),asa cum arata consecintele sale (Isaia 59:2) si pretul remediului sau (Rom 5:8).

3.Anticrestine fata de persoana lui Cristos.

Secta: Cristos a fost in esenta uman,mai putin decat Dumnezeu,un profet,un mare invatator,divin numai in sensul ca toti oameniisunt potentiali divini sau de esenta divina.

Biblia: Cristos este Eternul si Neprihanitul Fiu al lui Dumnezeu,parte a trinitatii,coetern,coegal,coesential cu Tatal (Rom 1:4; Ioan 1:1)

4.Anticrestine fata de lucrarea lui Isus Cristos pe cruce.

Secta: Lucrarea lui Isus Cristos pe cruce este minimalizata sau negata complect.

Biblia: Cristos a murit pe cruce ca inlocuitor al celor pacatosi. El a ispasit pe deplin pacatul uman. El este singurul si atotsuficientul Mantuitor.(Rom5:8; Fapt 4:12;Rom 5:18)

5.Anticrestine fata de calea mantuirii.

Secta: Mantuirea este obtinuta in intregime sau cel putin in parte prin faptele bune ale omului,prin respectarea unor practici religioase ectc.

Biblia: Mantuirea este numai prin Har,partea divina si prin credinta (Efeseni 2:8-9).Ea este darul fara plata al lui Dumnezeu pentru cei nevrednici.

6.Anticrestine fata de viata viitoare

Secta: Iadul este desfiintat.Pedeapsa pentru pacat este temporara.

Biblia: Iadul este eternca si raiuldeoarece cuvantul grecesc pentru etern (aionios) se aplica in ambele cazuri.(Matei 25:46)

Sectele sau miscarile derivate din crestinism sunt cele care au avut ca punct de plecare religia crestina dar care au deviat atat de tare de la invatatura curata incat nu mai pot fi considerati crestini. Exemple : Martorii lui Iehova, Copii lui dumnezeu, Mormonii ectc…

In cadrul sectelor mai sunt incluse :miscarile de autoperfectionare (Biserica scientologica), miscarile orientale (Lumini divine,meditatia transcedentala ectc), miscarile sincretice (Biserica unificarii a lui Moon, Bahai).

Cam acestea sunt pe scurt o privire generala asupra sectelor.

Cel mai important lucru este ca ajungand in contact cu acesti oameni sa le prezentam dragostea lui Isus si sa le dam Cuvantul Adevarat ,sa ne rugam pentru ei ca Dumnezeu sa-i lumineze sa se- ntoarca cu pocainta la El.

SIMION IOANAS

Anunțuri