Trairea in sfintenie

Trairea in sfintenie ( Coloseni 3: 1-17 )
Leviticul 20:7 Voi sa va sfintiti si sa fiti sfinti, caci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
1 Petru 1:15-16 Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra.Caci este scris: „Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant”.
1 Tesaloniceni 5:23 Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.
1 Petru 1:1-2 Petru, apostol al lui Isus Hristos, catre alesii care traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia, dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu Tatal, prin sfintirea lucrata de Duhul spre ascultarea si stropirea cu sangele lui Isus Hristos: Harul si pacea sa va fie inmultite!
1 Corinteni 6:11 Si asa erati unii din voi! Dar ati fost spalati, ati fost sfintiti, ati fost socotiti neprihaniti, in Numele Domnului Isus Hristos si prin Duhul Dumnezeului nostru.
Romani 8:13 Daca traiti dupa indemnurile ei, veti muri; dar daca, prin Duhul, faceti sa moara faptele trupului, veti trai.
2 Corinteni 3:18 Noi toti privim cu fata descoperita, ca intr-o oglinda, slava Domnului, si suntem schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului.

Doresc sa privim impreuna la cateva reguli pentru o traire sfanta, asa cum reies ele din textul de astazi si sa aplicam aceste reguli la viata noastra, pentru a putea trai in sfintenie.
1. Umblati dupa lucrurile de Sus
Vers 1: “Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu.”
Matei 6:33 Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
A umbla dupa lucrurile de Sus inseamna sa fiu preocupat de Imparatia lui Dumnezeu, Dumnezeu sa fie pe primul plan in viata mea, inseamna sa urmaresc ca sa slujesc in familie, in Biserica si in societate dupa voia lui Dumnezeu. Sa umblu dupa lucrurile de Sus inseamna sa fiu interesat sa citesc Cuvantul Scripturii si sa-l aplic la viata mea.
2. Ganditi-va la lucrurile de Sus
2 Corinteni 11:3 Dar ma tem ca, dupa cum sarpele a amagit pe Eva cu siretlicul lui, tot asa si gandurile voastre sa nu se strice de la curatia si credinciosia care este fata de Hristos.
Evrei 4:12 Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii.
Matei 15:19 Caci din inima ies gandurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtisagurile, marturiile mincinoase, hulele.
Metanoia = schimbarea mintii
Sa te gandesti la lucrurile de sus inseamna sa-ti incarci mintea cu acele lucruri, sa-ti lasi mintea schimbata de cuvantul lui Dumnezeu, acele ganduri dupa voia lui Dumnezeu vor schimba si inima prin puterea Duhului Sfant a lui Dumnezeu.
3. Omorati madularele voastre care sunt pe pamant
Versetele : “3 Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu….5 De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea şi lăcomia, care este o închinare la idoli….8 Dar acum lăsaţi-vă de toate aceste lucruri: de mânie, de vrăjmăşie, de răutate, de clevetire, de vorbele ruşinoase care v-ar putea ieşi din gură.9 Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucât v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi cu faptele lui,…”
Sa omor madularele inseamna sa identific in viata mea tot ce face parte din omul vechi supus firii pamantesti, avand ca stapan pe satana! Acea fire da roade si trebuie toata viata supusa Duhului Sfant, trebuie ucise acele madulare care dau lastari din ea.
4. Aveti grija de omul cel nou nascut din Dumnezeu
Vers 9 Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucât v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi cu faptele lui, 10 şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut.
Omul cel nou trebuie hranit in fiecare zi, ii trebuie apa vietii, trebuie imbracat in fiecare zi.
Matei 4:4 Drept raspuns, Isus i-a zis: „Este scris: „Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.”
Ioan 4:14 Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca, apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa care va tasni in viata vesnica.”
Efeseni 6:11- 18 Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţiţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui,ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii,având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii
Ce inseamna sa ai grija de omul cel nou? Inseamna sa-l hranesti cu Cuvantul, sa-i dai apa vietii, sa-l imbraci si sa-l faci puternic prin exercitiile spirituale pentru a fi gata oricand de lupta cu dusmanul.
5. Integrati-va in poporul lui Dumnezeu acceptand noua identitate
Versetele “11 Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi. 12 Astfel, dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare. 13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi dacă unul are pricină săse plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. 14 Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii.”
Sa te integrezi in poporul lui Dumnezeu inseamna sa renunti la orice piedica privind identitatea si sa inveti sa te relationezi cu fratii in credinta dupa voia lui Dumnezeu si incununand aceste relatii cu dragoste.

Simion Ioanas

Reclame