Ioan Botezătorul – Reîncarnare?

Oare Biblia vorbește despre reîncarnare atunci când vorbește despre Ioan Botezătorul?

Răspunsul sigur ca îl dă tot Scriptura:

LUCA 1:17  „Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor la copii şi pe cei neascultători la umblarea în înţelepciunea celor neprihăniţi, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El.” (Este vorba de Ioan)
MAR 9:4 ” Ilie li s-a arătat împreună cu Moise şi stătea de vorbă cu Isus.”
MAR 9:11-13 „Ucenicii I-au pus următoarea întrebare: „Pentru ce zic cărturarii că trebuie să vină întâi Ilie?” El le-a răspuns: „Ilie va veni întâi; şi va aşeza din nou toate lucrurile; tot aşa după cum este scris despre Fiul omului că trebuie să pătimească mult şi să fie defăimat. Dar Eu vă spun că Ilie a şi venit, şi ei i-au făcut ce au vrut, după cum este scris despre el.”
EVR 9:27 „Şi, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata,…”

Teoria reîncarnării nu stă în picioare din câteva motive:

1. Ilie nu a murit niciodată, El a fost răpit la Cer.
2. La „schimbarea la față” atunci când Ioan era mort, deja pe munte se arata în prezența lui Isus, Moise și Ilie.
Deci nu era Ioan. Ilie și Ioan apar ca două persoane distincte. Dacă ar fi avut loc o reîncarnare ar fi trebuit pe munte să fie Ioan și nu Ilie.
3. Atunci când se spune (despre Ioan) că vine în „duhul si puterea lui Ilie” este vorba despre modul de lucru al lui Ioan care este asemănător cu al lui Ilie.
Expresia suntem amândoi în același duh, arată că avem un stil de lucru și de gândire asemănător.
4. Ceea ce vorbește Domnul Isus este referință la ceea ce am zis la punctul 3.
Este interesant să facem o paralelă între Ilie și Ioan și să vedem modul lor de lucru. Vom observa un mod de lucru și un caracter aproape identice. Insă aceasta nu ne spune că sunt aceeași persoană, ci că lucrează în același duh.
5. Nici unde nu ne spune Biblia că noi ne-am reîncarna, ci dimpotrivă: „oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata”

Sigur că pot fi multe păreri în legătura cu acest subiect, însă sunt sigur că exemplu acesta din Biblie nu ne lasă să înțelegem că noi ne-am reîncarna.
Bogatul din Biblie a ajuns în Iad și nu s-a reîncarnat, Lazăr a ajuns în Rai și nu s-a reîncarnat și pot fi date o mulțime de alte exemple.
Răspunsul dat de Ioan este clar. Ioan nu este Ilie. Ioan a venit doar în duhul lui Ilie. Adică a avut același fel de lucru. Exemplu, dacă într-o Biserică doi oameni au același dar de la Duhul Sfânt, de a lucra sau gândesc la fel o anumita problemă, se spune ca sunt în același duh. Asa este și cu Ilie și Ioan. De aceea, apare ca o contradicție atunci când Ioan afirmă ca el nu este Ilie, iar Isus afirmă că Ioan este Ilie ce trebuia sa vină. Problema aceasta trebuie privită în contextul unitar al Bibliei și nu în contextul doar a unui verset sau capitol.

Simion Ioanăș