Comparație între Islam și Creștinism

Comparație între Islam și Creștinism

Atentie! In diferitele traduceri ale Coranului nu exista concordanta in numerotarea pasajelor cu versiunea originala. (Deci s-ar putea ca numerotarea pasajelor, din prezentul articol, sa nu corespunda cu versiunea de Coran pe care o aveti dumneavoatra). Lucrurile nu stau la fel in cazul Bibliei, unde impartirea in capitole si versete de regula se potriveste.
Coranul, este considerat revelatia lui Allah, iar Biblia revelatia lui Dumnezeu. O analiza atenta a celor doua carti scoate la iveala deosebirea totala dintre Allah, dumnezeul islamului si Dumnezeul Bibliei, Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov.

Allah este „dumnezeul” pe care Mahomed l-a prezentat ca fiind singurul dumnezeu adevarat.
Dumnezeu este creatorul, Mantuitorul si Sustinatorul cerului si pamantului, Cel care S-a revelat in Isus Cristos.

Allah este despartit de creatie; conform Coranului nu exista nici o legatura intre dumnezeu si om.
Dumnezeu: intre Dumnezeu si om exista o punte prin Isus Cristos. Domnul S-a nascut ca om si a murit pentru noi!

Allah nu este un dumnezeu al dragostei si al relatiei.  El nu este tatal credinciosilor. El este maret, inaccesibil, lipsit de sentimente si actioneaza totdeauna samavolnic. Este atat de impersonal incat nu actioneaza niciodata cu referire la persoana.
Dumnezeu este lumina, sfintenie si dragoste. El este un Dumnezeu al relatiei. El a dat omului vointa libera si face totul pentru ai oferi acestuia dragostea Lui. El este Tatal celor mantuiti prin Cristos.

Allah. Omul este supus vointei lui Allah in mod neconditionat. El insusi nu are vointa libera, ci totul este hotarat de Allah, care actioneaza imprevizibil si care este cauza primara a binelui si raului.
Dumnezeu. Omul are vointa libera cu ajutorul careia, in urma actiunii Duhului Sfant, poate decide sa traiasca pentru Isus Hristos. Dumnezeu respecta aceasta decizie a omului.

Allah. Telul: supunerea totala lui Allah.
Dumnezeu. Scopul mantuirii este partasia vesnica cu Dumnezeu.

Allah. Coranul nu cunoaste o cadere generala in pacat cu consecinte asupra tuturor oamenilor.
Dumnezeu. Caderea lui Adam in pacat are consecinte asupra tuturor urmasilor sai. Prin pacatul lui Adam a intrat moartea in lume.

Allah. Omul nu este despartit de Allah
Dumnezeu. Omul este despartit de Dumnezeu datorita pacatului sau.

Allah. Nu este nevoie de reconciliere si ispasire pentru a obtine mantuirea
Dumnezeu. Ispasirea este posibila doar prin Isus Cristos .

Allah. Omul trebuie sa decida pentru bine si sa evite raul.
Dumnezeu. Omul este rau si nu poate face binele inaintea lui Dumnezeu prin fortele proprii. El nu isi poate rascumpara vinovatia, facand fapte bune inaintea lui Dumnezeu.

Allah. Omul poate fi pe placul lui Allah prin fapte bune.
Dumnezeu. Omul nu poate fi socotit neprihanit inaintea lui Dumnezu prin fapte bune (Rom 3,20). Insa el poate primi mantuirea si pe Isus ca Domn, prin credinta, fiind socotit astfel neprihanit.

Allah nu are copii. Isus Hristos nu poate fi venerat ca si Dumnezeu. Isus a fost creat de Allah.
Dumnezeu. Isus Cristos este Dumnezeu; El, Fiul, a existat din vesnicii impreuna cu Tatal (Ioan1:1; 1Ioan5:20)

Allah. Isus a fost asezat de catre Allah in pantecele Mariei. Isus Hristos este doar om, nu si fiul lui Allah.
Dumnezeu. Cu 2000 de ani in urma, Isus Hristos a fost conceput prin Duhul Sfant, in pantecele Mariei; Dumnezeu a devenit astfel om (Luca1:35; 1Tim3:16)

Allah este doar un singur dumnezeu, nu trei. Coranul sustine ca crestinii se roaga la trei dumnezei: la Dumnezeu, la Isus si la Maria.
Dumnezeu este Unul si in acelasi timp o Trinitate (Ioan1:1-3). Crestinii se roaga Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. Ei fac acesta prin puterea si calauzirea Duhului Sfant. Maria a fost doar un om. Ea nu este Dumnezeu si de aceea nu primeste inchinare.

Allah nu are fiu
Dumnezeu are un Fiu si S-a revelat prin El (Matei 3:17)

Allah. Isus a fost unul din cei mai importanti proroci. Insa Mahomed este cel mai mare, cel mai important si ultimul
Dumnezeu. Isus Cristos este Mantuitorul si Salvatorul lumii. El este Fiul lui Dumnezeu si astfel cel mai mare proroc (invatatura lui Mahomed contrazice Biblia)

Allah. Mahomed a fost prevestit de Isus.
Dumnezeu. Nu Mahomed a fost prevestit, ci Duhul Sfant ca Mangaietor (Ioan14:16)

Allah. Isus nu a fost rastignit si nu a inviat (Coranul nu are in acest sens referiri clare. Se crede ca Isus a fost rapit de Allah si ca cineva ar fi murit in locul lui). Isus nu a inviat din morti, negandu-se astfel adevarul central al mantuirii (1 Cor 15)
Dumnezeu. In 1COR 15:3-4 Scriptura ne invata: ” V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; ca a fost ingropat si a inviat a treia zi, dupa Scripturi si ca S-a aratat lui Chifa, apoi celor doisprezece”

Allah. Nu exista o jertfa inlocuitoare.
Dumnezeu. Isus Hristos a murit in locul tuturor celor care cred in El (1Petru 1:18 si urm)

Allah. Pacatul este o greseala fata de oameni.
Dumnezeu. Pacatul este in primul rand o greseala fata de Dumnezeu. El, in al doilea rand, atinge omul, care sufera din cauza aceasta.

Allah. Exista oameni fara pacate: prorocii.
Dumnezeu. Nu exista om fara pacat, exceptie fiind doar Isus Hristos.

Allah. Credinta = a-l cunoaste pe Allah. A rosti marturisirea: „Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar profetul sau este Mahomed”. Rugaciunea este valabila doar daca este rostita cu fata catre Mecca. Trebuie sa ne rugam de cinci ori pe zi. In total, un musulman trebuie sa se prostearna de 34 de ori inintea lui Allah si sa recunoasca ca acesta este cel mai mare dumnezeu. Fiecare musulman din lumea intreaga, trebuie sa-si rosteasca rugaciunea pana la ultima silaba in limba araba. Miscarile si numarul rugaciunilor sunt precise cu exactitate pentru fiecare din cele cinci perioade de rugaciune.
Dumnezeu. Credinta = a-ti marturisi propria vinovatie si starea de om pierdut, a apela si accepta mantuirea lui Isus si stapanirea Sa personala, in toate domeniile vietii si a-ti pune increderea totala in El. Rugaciunea este valabila in orice pozitie, dar sa fie facuta in duh si adevar (vezi Ioan 4:23-24)

Allah. In perioada Ramadanului fiecare musulman trebuie sa tina post de la rasaritul soarelui pana la apusul lui. Un musulman trebuie sa calatoreasca la Mecca macar o data in viata lui.
Dumnezeu. „…unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia” (vezi 2Cor 3:17). Un crestin este chemat la libertate si este eliberat de Lege. El asculta acum doar de Isus Hristos, de legea Duhului si a dragostei divine.

Allah. Nimeni nu poate fi sigur de mantuirea sa.
Dumnezeu ne da siguranta mantuirii. Cine il are pe Fiul are viata si nu merge la judecata! (Ioan 5:24; 1Ioan 5:11-13)

Allah. Coranul (circa300 de pagini) a fost dat direct de Mahomed, fara participarea personalitatii sale.
Dumnezeu. Biblia (de 5 ori mai voluminoasa decat Coranul) reprezinta o culegere de 66 de carti sfinte, pe care prorocii le-au scris sub calauzirea Duhului Sfant.

Allah. Coranul nu a fost niciodata alcatuit , ci se gasea in vesnicii ca si „Cuvantul lui Dumnezeu” in „al saptelea cer”. Ingerul Gabriel l-a adus lui Mahomed pe pamant.
Dumnezeu. Cuvantul lui Dumnezeu a fost dat prin proroci, fara ca personalitatea autorilor sa fi fost eliminata. Rezultatul este un Cuvant „insuflat” al Lui Dumnezeu (2Tim 3:16). Scrierile prorocilor (dela 1500 i.Cr, pana la 100 d.Cr) au fost culese in Biblie.

Allah. Invatatura trebuie raspandita cu toate mijloacele, chiar si cu forta.
Dumnezeu. Invatatura trebuie raspandita prin proclamare si prin trairea dragostei (Col 4:5-6)

Allah a creeat omul din sange varsat. (Sura 96:1-5)
Dumnezeu a creat omul din tarana si i-a dat suflarea Sa. (Gen 2,7)

Allah ii respinge pe evrei: „Evreii spun: „Esra este fiul lui Allah.” … Aceasta este vorba lor. Ei vorbesc lucruri asemanatoare cu cele ale necredinciosilor. Allah sa-i omoare! Ce nebuni sunt!” (Sura9:30)
Dumnezeu este de partea evreilor: „Da, El Isi iubeste poporul…” (Deut 33:3) „A lepadat Dumnezeu pe poporul Sau? Nicidecum!…” (Rom 11:1)

Allah induce in eroare daca doreste. El este atotputernicul si inteleptul (Sura 14:5). „Cine este condus de Allah, este condus drept; iar daca Allah induce in eroare, nu mai gasesti pe nimeni care sa-l scoata de acolo” (Sura 17:99). „Ei evreii au pus cale la viclenii; si Allah a pus la cale viclenii, dar Allah este cel mai bun fauritor de viclenii” (Sura 3:47).
Dumnezeu Isi respecta Cuvantul, promisiunile si chemarea Sa. El nu se tagaduieste singur, ci conduce intotdeauna la adevar.

Referitor la acest subiect am gasit mai multe informatii pe internet (autor necunoscut):
„Coranul spune foarte putine lucruri bune despre evrei; de aceea nu ne mira cand se afirma ca ei sunt cei care se preocupa cu inselaciunea, siretlicurile si vicleniile. Allah insa a fost mai bun in inselaciune, siretlicurile sale au fost mai izbutite decat ale lor. Evreii vicleni au dorit sa Il atraga pe Mesia al lor intr-o capcana si sa-l ucida. Dar Allah, si mai viclean i-a pacalit: el a avut grija ca Iuda sa arate dintr-o data ca Isus si astfel evreii au rastignit „pe unul asemanator cu Mesia” (vezi Sura 4:155-156)
Deoarece Allah isi poate calca cuvantul (adica poate fi necredincios), fiecare musulman are dreptul sa minta, daca astfel aduce servicii islamului. Poetul si carturarul persan Al Ghazali, este unul dintre multi invatati care au sustinut ca minciuna este permisa in lupta musulmanilor impotriva necredinciosilor: „Sa stii ca minciuna nu este gresita in sine. Daca minciuna este singura cale de a obtine un rezultat bun, atunci este permisa. De aceea, trebuie sa mintim daca adevarul ar conduce la un rezultat nefast”
Coranul nu invata nimic despre dragostea lui Dumnezeu. Allah are 99 de nume, care sunt considerate cele mai frumoase pe care cineva le poate avea (Sura 59:23-24). Printre acestea insa nu se gaseste nici numele de „tata”, nici cel de „dragoste”.
In schimb Biblia il cunoaste pe Dumnezeu ca fiind „Tatal indurarilor” (2Cor1:3) si „Dumnezeul oricarui har” (1Petru 5:10). El este „indelung rabdator si bogat in bunatate”(Ps103:8). El este Dumnezeul dragostei, care ii mantuieste pe cei pacatosi, iertandu-le pacatele. In dragostea Sa, El nu Si-a crutat Fiul, ci a pus pacatele noastre asupra Lui (Ioan 3:16).

Allah este salvatorul si distrugatorul samavolnic. Indiferent daca salveaza sau pierde pe cineva, acest lucru nu-l misca, ci-l lasa rece. In acest sens traditia Hadith spune: „Allah a creat omul dintr-o bucata de lut, l-a impartit in doua, a aruncat o parte in Iad si a spus: „Ce-mi pasa mie de acest lut pe care l-am aruncat in focul vesnic”? El a aruncat cealalta parte in Rai si a zis: „Ce imi pasa mie de acesta, pe care l-am aruncat in paradis?”. Intentia lui ramane intotdeauna ascunsa in intuneric, El insusi nu este lumina, si nimeni nu stie ce-i poate trece prin minte.
Dumnezeu. In Biblie exista numeroase marturii de genul: „Caci la tine este izvorul vietii; prin lumina Ta vedem lumina” (Ps 36:9) si: „Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii si sangele lui Isus Cristos, Fiul Lui, ne curateste de orice pacat” (1Ioan 1:7)

„Allah ii induce in eroare pe cei nedrepti; Allah face ce vrea” (Sura 14:32). „Deci Allah induce in eroare cand vrea si conduce drept cand vrea” (Sura 74:34). „Vreti sa conduceti drept pe cel care a fost indus in eroare de Allah? Sa stiti bine ca cel care a fost indus in eroare de Allah, niciodata nu v-a mai gasi o cale de iesire” (Sura 4:90).
Cu aceste conceptii despre Allah este asociat cuvantul „islam”, el inseamna „supunere”, dar nu o supunere inaintea vointei mantuitoare a lui Dumnezeu, revelata si garantata de credinciosia Sa, ci o supunere in fata unui dumnezeu capricios.
Dumnezeu. Cat de diferit este limbajul Bibliei!  In ea gasim indemnuri de genul „Cautati si veti gasi…”(Matei 7:7). „Celui fara prihana ii rasare o lumina in intuneric” (Ps112:4).

Conceptii islamice despre Isus:
1. Isus nu a murit pe cruce (Sura 3:54-55), ci Allah L-a rapit la el (Sura 4:157-158).
2. Isus nu a inviat.
3. Isus nu este Mantuitorul.
4. Isus, desi este descris ca fiind Mesia, nu este Unsul profetit in Vechiul Testament.
5. Isus nu este Dumnezeu (Sura 5:17), nici o fiinta asemanatoare cu El si nici Fiul lui Dumnezeu (Sura 4:171). Conform Coranului, aceste afirmatii despre Sine le-a facut El insusi (Sura 5:72).
6. Isus nu este Domnul (arab. Rabb) (Sura 9:71).
7. Isus nu este a doua persoana din trinitate (Sura 5:73).

Coranul este o dovada clara a faptului ca toate asemanarile exterioare ale islamului cu crestinismul sunt doar aparente. Islamul reprezinta mai degraba o religie si-o invatatura falsa; nu ar trebui sa ne fie frica sa-i catalogam drept ceea ce este, si anume anticrestinism in toata regula. Ori, Isus Hristos, ori, Mahomed, a rostit adevarul. Nu pot avea dreptate ambii. Isus spune „Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece” (Matei 24:35).

Pe baza acestor diferențe teologice dintre islam și creștinism, devine clar faptul că singurul „dumnezeu” puternic al Coranului nu este nicidecum Dumnezeul Trinitar al Bibliei, Tatăl Domnului Isus Cristos. 
Lumea occidentală, asa-zis creștină, ar trebui să țină cont de aceasta și să ia o atitudine corespunzătoare. În loc să aprobăm și să susținem încheierea unor compromisuri care favorizează islamul, ar trebui să folosim orice ocazie pentru a împărtăși acestor oameni dragostea lui Dumnezeu, care a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt și să le mărturisim Evanghelia. Există mulți musulmani înrobiți de religia lor, care suferă de frică și teroare pentru că nu au siguranța mântuirii. De aceea suntem chemați să trăim și sa mărturisim Evanghelia lui Isus.